Annons:

Så firar S och V första maj i Vimmerby

Daniel Nestor (S) firar jättegärna första maj med Vänsterpartiet nästa år. Foto: Simon Henriksson

Så firar S och V första maj i Vimmerby

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet firar första maj på varsitt håll i år igen. Socialdemokraterna kommer tåga från torget till Folkets park och Vänsterpartiet håller till i Källängsparken under hela firandet.

Annons:

Ända sedan 1890 har första maj firats som arbetarrörelsens internationella högtidsdag. I år blir förstås inget undantag. 

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer uppmärksamma dagen i Vimmerby – men de gör det på olika håll. 

Traditionsenligt tågar Socialdemokraterna från torget till Folkets Park med drillflickor och orkester. Sedan hålls tal av Arbetarekommunens ordförande Daniel Nestor, Kommunals ordförande Lena Kidsten och IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Socialdemokraternas paroll för dagen är "Tillsammans för Sverige". SSU är också med under parollen "Vi bygger landet". 

– Det handlar om schysta villkor, att löner inte ska sänkas. Vi kommer också ha lite lokala inriktningar, säger Daniel Nestor (S). 

Håller till i Källängen

Vänsterpartiets tema för dagen är rättvis barnomsorg för alla. 

– Det finns stora brister i barnomsorgen, framför allt på obekväma tider och det har vi drivit länge. Det gör det svårt för många yrkeskategorier, exempelvis inom äldreomsorg och turism och restaurang. Nedskärningarna på förskolepedagoger får också stort fokus, säger Lars Johansson (V). 

V tågar inte, utan håller till i Källängsparken hela dagen. Det blir tal av Elham Fayaz, grundare till Ung Vänster, och av Peter Fjällgård, som drog igång namninsamlingen för skolorna i kommunen. 

– Det blir också musikunderhållning av Björn Nilsson och gratis korv och fika.

Vill gå tillsammans nästa år

Men de två socialistiska partierna kommer inte uppmärksamma första maj tillsammans. Arbetarekommunens ordförande Daniel Nestor hoppas att partierna ska kunna gå tillsammans nästa år. 

– Det här är inget aktivt val vi har gjort, det handlar mest om att vi inte pratat ihop oss, säger Daniel Nestor (S). 

Skulle du vilja att ni firar dagen tillsammans?

– Min förhoppning är att vi kan gå tillsammans kommande år. Jag har precis tillträtt som ordförande och det här blev mitt i mitt arbete. Från vårt håll finns ingenting som gör att vi inte vill gå med Vänsterpartiet, vi går jättegärna med dem. Första maj är arbetarrörelsens dag och de är välkomna. Det är även Moderaterna. 

"Svårt att se det"

Lars Johansson (V) säger att han har svårt att se partierna fira ihop, så länge S samarbetar med M kommunalt. 

– Socialdemokraterna har arrangerat ett tåg och vi har aldrig fått frågan tidigare. Sedan är vi tveksamma att fira just nu, så länge de innehar makten med Moderaterna, även om vi ligger nära varandra. I sådana fall skulle det också vara på lika villkor och det har det aldrig varit tidigare.

Kindas socialdemokratiska medlemmar har hänvisats till Vimmerbys första maj-firande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt