Annons:

MOTKANDIDAT FANNS – INGET CENTERBESLUT I KVÄLL

Jacob Käll valdes inte till Centerpartiets nästa KSO i kväll. Bredvid honom står tidigare kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij.

MOTKANDIDAT FANNS – INGET CENTERBESLUT I KVÄLL

I kväll skulle Jacob Käll väljas till Centerpartiets nästa ordförande i kommunstyrelsen. Så blev det inte. En motkandidat fanns – och efter flera timmars diskussioner valde man att skjuta upp beslutet.
– Jag kan leva med att det blev så, säger Leif Larsson (C), ordförande i valberedningen.

Annons:

På onsdagskvällen hade Centerpartiet ett medlemsmöte i Frödinge bygdegård. Tanken var att valberedningens förslag, Jacob Käll, skulle få medlemmarnas förtroende att bli ny ordförande i kommunstyrelsen för partiet.

Men så blev det inte.

– Vi har haft cirka två och en halv timmes möte med långa diskussioner. Vi har landat i att medlemmarna, ett drygt 40-tal på mötet, kommit fram till att man vill suga på det här lite längre, man vill ta till sig det som har diskuterats och förutsättningarna kring det här. Därutöver finns det ett behov av att diskutera den framtida politiska inriktningen. Det landade i att vi skjuter upp kvällens beslut och kallar till ett nytt möte, söndagen den 15 december, säger Leif Larsson (C), ordförande i valberedningen. 

Medlemmarna ville diskutera olika alternativ, säger Larsson. 

– Det är så här att våra stadgar föreskriver att det ska ske i demokratisk ordning. Medlemmarna ville ta upp och diskutera de politiska förutsättningarna av olika alternativ och det måste vi enligt stadgarna kalla till för att kunna diskutera. Det fanns inte med i kallelsen till det här mötet, det var endast nomineringsfrågan. Vi ska först ha en diskussion om det politiska innehållet, den politiska framtiden och därefter gå till val av personer.

Vad syftar du på när du säger den politiska framtiden?

– Det handlar om att vi har olika förutsättningar beroende på vilken kandidat vi utser. Vi vill samla partiet kring ett enigt beslut och det var inte möjligt i kväll. Vi har konstaterat att många efterfrågar mer information, att det är en komplex fråga och behöver diskuteras ytterligare. 

"Bordlägger frågan" 

Av den anledningen blev frågan bordlagd.

– Vi bordlägger frågan eftersom minst en tredjedel av de närvarande begärde det. Frågan ska tas upp inom en månad och nästkommande söndag ligger inom åtta dagar, så då har vi ett nytt möte.

Hur många ville bordlägga frågan?

– Det var en erforderlig majoritet. Det var ingen omröstning på det heller, det var så att man ville skjuta på det också.

Fanns det en motkandidat?

– Det finns motkandidat, ja. 

Framkom det först på mötet i kväll?

– Ja. Även om Dagens Vimmerby och annan media varit flitiga på att beskriva frågan, så kände medlemmarna att man vill ha mer centerinformation om vad som har hänt och hur det här påverkar de politiska förutsättningarna att jobba framöver. Det var en typisk centerpartistisk slutsats, att det här vill vi sova på.

Var Ingela Nilsson Nachtweij motkandidat?

– Vem som var motkandidat är en partiintern fråga eftersom det var ett partiinternt möte. Jacob Käll är valberedningens förslag. 

Hur många motkandidater fanns det?

– Det fanns en. 

Men du vill inte säga att denna kandidat var Ingela Nilsson Nachtweij?

– Det är inget jag kan bekräfta.

Var Ingela Nilsson Nachtweij på plats?

– Ja, många av oss aktiva var på plats. Det var över 40 personer på plats, så det var roligt med en så välbesökt stämma. Det här engagerar partiet. 

"Nöjd med diskussionen"

Leif Larsson (C) säger att han kan leva med att det inte blev något beslut på onsdagskvällen. 

– Det hade varit roligt, men det här ska inte behöva fördröja processen med ett nytt KSO. Vi ska kunna göra det den 16 december på fullmäktige som planerat, så att det nya kommunalrådet kan tillträda den 10 januari. Jag kan förstå att det finns ett behov av att fundera på det här. Jag är nöjd med den diskussion vi har haft och som i långa stycken har varit bra. Det illustrerar den komplexitet som den här frågan har efter den situation kommunen och partiet har befunnit sig i under hösten. 

Vi har varit i kontakt med Ingela Nilsson Nachtweij som inte vill kommentera kvällens möte. Hon säger att hon återkommer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt