Annons:

Avgifter i skolan kvar – trots beslut 2014

Inte mycket verkar ha hänt sedan Gudrun Brunegårds (KD) motion bifölls i april 2014. Foto: Simon Henriksson

Avgifter i skolan kvar – trots beslut 2014

2014 beslutade fullmäktige att bifalla en motion som syftade till att ta bort alla avgifter i skolan. Sedan dess har ingenting hänt – och ifjol levde 286 barn i Vimmerby kommun i ekonomiskt utsatta familjer enligt Rädda Barnen.

Annons:

I april 2014 bifölls Kristdemokraternas motion om en avgiftsfri skola. I en interpellation ställd till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis-Astrid Andersson ställe Brunegård en fråga om det fortfarande förekommer några avgifter i skolan i Vimmerby.

Svaret är ja.

– Det förekommer tillfällen när barn tar med sig en frukt eller fika vid utflykter. En mindre kostnad får entré till något museum eller någon fickpeng vid en studieresa. Pedagogerna är väldigt medvetna om att alla inte har möjlighet att ta med frukt eller fika och tar därför oftast med sig extra. När det handlar om utrustning så finns det skridskor, hjälmar, cyklar, och pulkor till utlåning, sa Andersson som lovade att ta tag i frågan, sa Andersson som lovade att ta tag i frågan: 

– Det är en viktig fråga du återigen lyfter Gudrun, men tyvärr har vi inte kommit dithän att vi har en helt avgiftsfri skola. Vi har i barn- och utbildningsnämnden tagit ett beslut om att skolinspektionens tolkningar av obetydliga och enstaka kostnader tillämpas som policy får avgifter i grundskolan i Vimmerby kommun. Jag anser att det är en viktig fråga och tar med mig den och lyfter den får vidare diskussion i politiken, den berör oss alla.

Brunegård replikerade:

– Jag blir illa berörd av svaret. Har man ens försökt? Vi beslutade att bifalla min motion 2014, ändå har ni inte tagit tag i det, men det är bra att ni gör det nu. Med de asylsökande är det ännu fler familjer som är i ett ekonomiskt ansträngt läge. Jag återkommer för att se hur ni har kommit vidare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt