Annons:

TP om budgeten: ”Jag vill inte fuska”

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) vill inte "fuska" med flyktingpengarna. Foto: Simon Henriksson

TP om budgeten: ”Jag vill inte fuska”

Budgetberedningen är i full gång. Till Tomas Petersons (M) förtret kan man tänka. – Inför budgetberedning kan jag säga att det kommer inte bli lätt det här, sa Peterson i fullmäktige alldeles nyss.

Annons:

Fullmäktige klubbade nyss igenom förändringen av budgetramarna för 2016, vilket innebär att socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden får utökat anslag med 2,5 miljoner kronor vardera.

Med det är och skolvalsprocessen helt avslutad för beslutet innebär att kommunfullmäktige också bestämt hur valresultatet och de räddade skolorna ska hanteras.

Målet med anpassningen av budgeten var att hitta besparingar på 6,8 miljoner kronor. I stället blev det alltså utökade kostnader med fem miljoner.

– Vi fick ett 50-tal förslag, men det fanns inte mycket att gå till beslut på, sa Tomas Peterson (M) som nu alltså står inför den uppgiften att ta fram budgetramar för 2017.

"Tröttsamt"

Vänsterpartiet reserverade sig mot anpassningen av budgeten och vill i stället utöka de båda nämndernas ramar ännu mer. V vill stärka BUN med tio miljoner och SN med fem miljoner. Förslagen ska finansieras med de pengar som kommunen fått från staten för sin flyktingmottagning.

– Det är tröttsamt att höra att det inte finns förslag, vi har lagt förslag om att höja skatten, men det röstades ned. Nu behöver vi ju inte ens det eftersom det finns medel i flyktingpengar och de ”vänstermiljoner” som kommer nästa år.

"Vill inte fuska"

Peterson replikerade:

– Var har du dessa tio miljoner du plockar fram helt plötsligt? Det här är allvar, Pia, berätta var du ska plocka fram dem.

Young:

– Jag kanske var otydlig, men de här fem miljoner i skatteprognosen och så 21 miljoner flyktingpengar och 18 vänstermiljoner. Vi behöver inte ens använda allt.

Peterson:

– Jag förstår hur du tänker, men håller inte alls med dig. Pengarna ska vara till flyktingar. Vill man fuska kan man ju göra det, men det vill inte jag göra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt