Annons:

Motion om fri kollektivtrafik kan utredas av KLT

En motion av Pia Young (V) var av kommunstyrelsen föreslagen att avslås i går kväll. Men efter en debatt mellan Pia Young, Helen Nilsson (S) och Gudrun Brunegård (KD) ville fullmäktige att KLT ska utreda effekterna av nolltaxa helt eller delvis för olika grupper.

Annons:

Motionen om nolltaxa i kollektivtrafiken har skrivits av Pia Young (V). Vänsterpartisten lyfter fram flera olika argument: ett är att det bästa för vårt jordklots överlevnad är att öka det kollektiva resadet och ett annat att det underlättar för grupper som har begränsade möjligheter att transportera sig, så som ungdomar och pensionärer. "Det underlättar också livet på landet och gör hela vår kommun attraktiv", skriver Young. 

Hon menar att kostnaderna inte behöver bli så mycket högre och pekar både Avesta och Kiurna där bussresandet ökat kraftigt. 

Utredas av KLT

I går dök motionen upp på fullmäktiges sammanträde och kommunstyrelsens förslag var att ledamöterna i fullmäktige skulle avslå motionen. Anledningen till det förklaras genom "att kommunen i dagsläget saknar möjligheter att finna finansiering för nolltaxa i kollektivtrafik oavsett om det enbart anordnas för ungdomar och äldre eller om det görs för alla resenärer". 

Gudrun Brunegård (KD) stödde Pia Youngs (V) linje om gratis kollektivtrafik och yrkade på återremiss. Helen Nilsson (S) sade att man hade för avsikt att "trycka på" hos Kalmar Länstrafik och lovade att göra det. 

Efter en kortare debatt beslutade kommunfullmäktige att anta Brunegårds (KD) tilläggsattsats om att låta KLT utreda effekterna av gratis kollektivtrafik helt eller delvis för olika grupper. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt