Annons:

SÅ BLIR KOMMUNENS NYA BUDGET

Ingela Nilsson Nachtweij, Tomas Peterson och Helen Nilsson är överens om ett nytt rambudgetförslag. Foto: Jakob Karlsson

SÅ BLIR KOMMUNENS NYA BUDGET

Inte heller i rambudgeten 2017 blir det några besparingar i Vimmerby kommun. I stället föreslås i stort sett samtliga få utökade anslag. – Det fanns önskemål om 70 miljoner så nämnderna kanske ser det här som besparingar, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Den ekonomiska krisen i Vimmerby måste vara över. Kommunstyrelsen ger i alla fall samtliga större resurskrävande verksamheter extra tillskott – och ingen får mindre pengar att röra sig med. Anslagen för valnämnden, överförmyndarverksamheten, kommunfullmäktige och revisionen föreslås ligga kvar på samma nivå.

I övrigt blir det utökade ramar med knappt 31 miljoner kronor. Mest får kommunstyrelsen med 13,2 miljoner kronor och därefter hamnar socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden med sju miljoner vardera. Även potten för oförutsedda medel höjs, med 2,5 miljoner kronor.

Totalt ger det ett resultat på 17,9 miljoner kronor och 15,5 miljoner ska gå till amortering.

– Det är ett hyfsat resultat och precis det som krävs för att nå resultatmålet på två procent och det som krävs för amortering och utveckling. Vi har ett bättre läge nu och bättre förutsättningar. De här ramarna ska gå till att täcka befintliga kostnadsunderlag, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

– Nu är det väldigt viktigt att nämnderna och KS anstränger sig för att hålla budget. Det är avgörande för att kommunen ska konsolidera och kunna göra satsningar, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij, vars centerparti ställer sig bakom rambudgetförslaget.  

”Når upp till hälften”

De medel som kommunen väntas få från staten genom de så kallade välfärdspengarna är budgeterade till 15 miljoner kronor, men kan bli mer. Investeringsramen ligger på 35 miljoner jämfört med de 23 miljoner som finns i årets budget.

– Det är lite högre än i år och högre än planen för 2017. Det är tack vare pengar från välfärdsmiljonerna och långt under de 150-200 miljoner vi investerade för några år sedan. Vi bör klara oss på den här nivån, säger Peterson.

Av kommunstyrelsens tillskott är 5,1 miljoner vikta till nämndöverskridande resurser och 3,5 miljoner till fastighetsunderhåll.

– Fastighetsunderhållet borde vara åtta miljoner för att ta igen det vi ligger efter, säger Peterson (M).

– Man brukar räkna ut en kostnad per kvadratmeter och man bör ligga på 140 kronor. Med det här tror jag att vi når upp till hälften. Vi hade önskat att vi kunde föra mer, men vi är nöjda med att vi kan öka upp det, säger Helen Nilsson (S).

Högre löneökningar

Lönerna väntas öka med 16,5 miljoner nästa år.

– Vi lägger in nya pengar och det handlar om en miljon extra. Lönerörelsen blev tuffare och vi har hård konkurrens om vårdpersonal och lärare. Det gör att lönerna trycks upp och det bör vi ha beredskap för, säger Peterson.

Hur verksamheterna ska använda sina utökade medel skickar kommunstyrelsen inte med några direktiv om.  

– Oppositionen vill betona att den strategi vi kommit överens om är att stötta nämnderna i detaljbudgetarbetet. Det finns besparingar som vi vill lyfta fram i den processen, säger Nilsson Nachtweij.

”Klarar inte tillskotten fullt ut”

I budgetarbetet har verksamheterna haft önskemål om 70 miljoner kronor. Samtidigt som de ökade utgifterna 2017 räcker till ett överskott väntas ekonomin vända kraftigt nedåt 2018 (+4 miljoner) och 2019 (-12,5 miljoner).

– Tittar vi närmare på 2018-2019 så klarar vi egentligen inte av att lägga de här tillskotten fullt ut, konstaterar Helen Nilsson.

– Flyktingpengarna för 2016 är inte inräknade här och det kan rädda resultatet 2018 och 2019, säger Nilsson Nachtweij.

Av de cirka 22 miljonerna finns 15 kvar. Det finns även ansökningar för drygt fem miljoner kronor.

 V deltog inte i beslutet

Vimmerby kommer fortfarande att ha länets högsta skatt med 21,86 kronor per hundralapp.

– Budgeten är långt ifrån stark, vi har fortfarande driftunderskott. En stark budget hade varit att tillgodose de önskemål som finns, men det gäller att hitta balans mellan inkomster och utgifter, säger Peterson (M).

Har ni diskuterat att sänka skatten?

– Nej. Framåt ser vi att Vimmerby kommun inte ska ha den högsta skattesatsen, men just nu behöver vi det.

Ramarna väntas tas i fullmäktige måndagen efter midsommar, den 27 juni. Detaljbudgeten ska tas i september.

Det har tidigare pratats väldigt mycket om att Vimmerbys verksamheter är dyrare än jämförbara kommuners. Har ni tittat på det i budgetprocessen?

– Grunden i det här är SKL:s utredning och vi har löpande fått ny information. I juli kommer nya siffror och då ska vi titta på det, säger Peterson.

– Klart att vi har med oss SKL:s rapport. Hade vi haft mer pengar hade vi gett mer tillskott, avslutar Helen Nilsson.

Vänsterpartiet deltog inte i beslutet om rambudgeten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt