Annons:

SD-politiker vill ha djur på äldreboende – nämnden positiv

SD-politikern vill ha djur på äldreboendena i Vimmerby kommun.

SD-politiker vill ha djur på äldreboende – nämnden positiv

I en motion till kommunstyrelsen för drygt ett år sedan lyfte sverigedemokraten Anneli Jakobsson frågan om att införa ett vårddjur eller en vårdhund på äldreboenden i kommunen. Miljö- och byggnadsnämnden har ställt sig positiva till motionen, som nu ska behandlas av socialnämnden.

Annons:

Så här skriver Anneli Jakobsson (SD) i sin motion från september förra året:

"Det är väl dokumenterat att samvaro med djuren påverkar de äldres hälsa positivt. Det kan vara hund, katt, kanin eller något annat djur som bedöms lämpligt. Brukaren har något att bry sig om, att ge ömhet och kärlek, att ha en trofast vän. Enligt svenska terapihundföreningen kan en hund eller annat djur, underlätta samtal, öka livsglädjen, lätta upp stämningen samt minska människors känsla av isolering och utanförskap". 

SD-politikern hänvisar sedan till en utredning av docenten Ingmar Norling som ska ha visat att livskvaliteten höjs, depressioner minskar och att blodtrycket sjunker om brukaren har ett djur att ta hand om. Hon skriver vidare att det är ovanligt med djur på äldreboende, men att Avesta kommun införde det med gott resultat 2003. 

Positiva till motionen

Motionen riktades mot kommunstyrelsen, som i sin tur beslutade att remittera ärendet till socialnämnden för beredning. Socialnämnden gav i sin tur miljö- och byggnadsnämnden möjlighet att yttra sig i ärendet. 

Miljö- och byggnadsnämnden har ställt sig positiv till motionen, förutsatt att man tar hänsyn till brukarna och personalen ur ett hälsoperspektiv. Pälsdjursallergiker ska slippa direkt – och indirekt – exponering för allergen från de allergiframkallande djuren. 

Så här skriver nämnden i sitt yttrande: 

"Nämnden har förståelse för att sällskapet av vårddjur kan öka livskvaliteten för vissa brukare. Samtidigt är det så att de som har olika allergiska besvär kan få en sämre livskvalitet. Nämnden och likaså verksamheten som driver boendet har att ta hänsyn till alla brukare utifrån hänsynsreglerna i miljöbalken. I de boenden det finns pälsdjursallergiker med symtom som astma, allergisnuva och eksem, handlar det om att brukarna då riskerar att utsättas för vad som faller in under begreppet olägenhet för människors hälsa". 

Skickats till socialnämnden

Nämnden skriver vidare att de enligt miljöbalken ska sätta de vars hälsa riskeras att drabbas i första rummet och även de som är känsligare än normalt. Därför blir miljö- och byggnadsnämndens slutsats att det kanske endast är lämpligt med vårdhund eller något annat vårddjur på vissa boenden utifrån vilka som bor där och som kan komma att flytta in. Dessutom behöver nogsamma rutiner finnas för kläder, städning, städutrustning och ventilation, för att undvika spridning av allergener.  

Nu har yttrandet skickats till socialnämnden. Vi har sökt Anneli Jakobsson (SD) för en kommentar om motionen utan att lyckas. 

Fråga

Vad tycker du om Anneli Jakobssons (SD) förslag?

Hur bra som helst!
Låter vettigt, men man måste verkligen tänka på de allergiska.
Bryr mig inte alls om djur och äldre.
Jag tror inte att det är särskilt vettigt.
Det värsta förslag jag har läst om.
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt