Annons:

Kommunalrådet om rankingen:

Tomas Peterson (M) är självkritisk när det gäller företagsrankingen. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om rankingen: "Tror det handlar om en protest"

Vimmerby kommuns ras var det största någonsin i Svenskt Näringslivs företagsranking. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) förvånades över rankingen. – Jag tror att många har svarat i protest, säger han.

Annons:

Kommunstyrelsens ordförande, Tomas Peterson (M), blev överraskad när han fick se Svenskt Näringslivs företagsranking i förmiddags. 

– Det var inte alls roligt. Jag trodde inte att vi skulle klättra uppåt, men jag hade inte väntat mig ett sådant ras och att det skulle vara så här pass allvarligt. Det är verkligen illavarslande, säger Tomas Peterson. 

Han säger att politiken ska bära det största ansvaret för jätteraset. 

– Jag blev besviken på oss och på mig själv. Det är vi som är ytterst ansvariga för att det ska vara ett bra klimat.

Stack ut

Politikernas och tjänstemännens attityd till företagande stack ut i enkätundersökningen. 

– Tittar man på siffrorna så förstår man vad som ligger bakom. Det är den jobbiga och gnabbiga situationen vi hade som har smittat av sig. Vi som företrädare för kommunen har inte skött oss, men vi har insett det och tagit tag i det. Vi har skapat ett arbetsutskott, arenor för diskussion, vi har SLUS-arbetet där flera aktörer är representerat. Jag tycker att vi har tagit tag i frågan, men vi ska ta kritiken på allvar. 

"En hel del är protest"

Men egentligen tycker inte Tomas Peterson (M) att förutsättningarna för att vara företagare i Vimmerby är särskilt dåliga. 

– I grunden så går det bra för Vimmerbys företag. De investerar, satsar och det händer saker. Det är inte dåligt att vara företagare i Vimmerby, men då var vi i en turbulent situation, det var folkomröstning och vi var verkligen i luven på varandra. Folkomröstningen blev också ett bakslag för majoriteten och jag tror att det särskilt speglat av sig på näringslivsfolk. Företagare är också människor och de har folkomröstat och de tyckte illa om vårt förslag också. 

Du tror att det handlar om att de svarat så här i protest?

– Jag tror att en hel del är protest. Tittar man på siffrorna så är det just förtroendet för politiker och tjänstemän som de är på. Det är en markering mot oss, att vi inte skötte det här rätt. Och det var inte bra heller. Men jag tycker att tjänstemännen blir orättvist uthängda. 

Ska inte vara självkritisk

Tomas Peterson (M) är rädd att rankingen ska påverka Vimmerby. 

– Det är negativt och det är klart att man höjer på ögonbrynen och undrar vad som är på gång. Vi måste återskapa den goda andan som vi förtjänar att ha i kommunen. 

Hur ska ni gå vidare nu?

– Vi måste titta på det. Vi är inne i en förändringsprocess, den är kraftfull och den måste fortsätta. Vi ska också bjuda in företag och lyssna noggrant på deras kritik och höra vad vi kan göra för åtgärder just nu. 

Har näringslivsenheten anledningen att vara självkritisk?

– Jag tycker tvärtom. De jobbar offensivt med frågorna. Morgonsoffan är positivt och stimulerande, näringslivsenheten är offensiv, tycker jag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt