Annons:

Vill avslå SD-motion om gratis halkskydd till äldre

Anneli Jakobssons (SD) förslag om att ge de äldre gratis halkskydd får kalla handen av socialnämnden.

Vill avslå SD-motion om gratis halkskydd till äldre

I en motion har sverigedemokraten Anneli Jakobsson föreslagit att kommunen ska ge de äldre över 65 år gratis halkskydd. Nej, säger socialnämnden. – Vi tror inte att det är en bra idé, säger socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson (M).

Annons:

I flera kommuner har de äldre rätt till gratis halkskydd, däribland i Västerviks kommun. Sverigedemokraten Anneli Jakobsson har föreslagit att det ska bli likadant i Vimmerby kommun. Men det vill inte socialnämnden. 

– Det finns både för- och nackdelar med halkskydd. Det vore jättebra om du som gammal kan sitta på stolen, ta på dig halkskydd och gå och handla, men så när du går och handlar, då kan det vara rent livsfarligt med halkskydd. Då kan det i stället bli så att de bryter benet där inne. Har man blivit lite skröplig, så har man inte balansen och ska man då ta av sig dem när de går in i affären och sedan ta på sig när de går ut igen, nej, det är inte vettigt. Har vi delat ut dem från socialnämnden, så har vi också ett ansvar för att de kommer på och av och det går inte, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Överens i nämnden

3 500 personer hade haft rätt till gratis halkskydd, om Vimmerby valt att införa det. 

– Det finns bekymmer med halkskydd och det är en falsk trygghet. Vi tror inte att det är en bra idé. Kostnaden är inte heller brutalt hög, så vill någon skaffa det tror vi att de flesta kan klara den kostnaden, säger Marie Nicholson (M).

Majoritetens och oppositionens representanter i socialnämnden var överens om att föreslå kommunstyrelsen att avslå motionen. Skälen till förslaget att avslå motionen var inte ekonomiska.

Fråga

Borde kommunen införa gratis halkskydd till de äldre?

Ja
Nej
Vet inte.
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt