Annons:

Moderaterna vill höja skatten – på godis och mat

Moderaterna och Ulf Kristersson vill höja kostnaden för livsmedel. Foto: Moderaterna/Fredrik Wennerlund

Moderaterna vill höja skatten – på godis och mat

Moderaterna brukar inte vara så förtjusta i skattehöjningar. I dag presenterade partiet ett förslag om att höja skatten på flera områden, bland annat på livsmedel.

Annons:

I dag presenterade Moderaterna sina finansieringsförslag inför det budgetförslag som partiet släpper till allmänheten nästa vecka. Det innehåller flera förslag om skattehöjningar, bland annat höjs den reducerade momsen på allt livsmedel från 12 till 13 procent.  Förslaget väntas spara mellan tre och fyra miljarder och innebära en ökad kostnad på mellan 30 och 40 kronor för den enskilde.

M räknar med att förändringen skulle kosta mellan 30 och 40 kronor i månaden för de flesta inkomsttagare.

"Riktiga och nödvändiga"

Man vill också höja fordonsskatten (färre bilar blir skattebefriade) och fastighetsskatten på obebyggd tomtmark.

– Om man är beredd att sänka skatterna på arbete, vilket vi är, måste man också välja att höja andra skatter om man vill ha en ekonomi i balans. De här höjningarna är riktiga och nödvändiga. Vi kommer att gå längre än tidigare när det gäller att sänka skatten för de lägsta inkomsterna, säger partiets ekonomiska talesperson Ulf Kristersson till Aftonbladet. 

"Måste veta"

Man skär också kraftigt i kostnaderna för migration. Migrationsverkets kostnader ska minska med 500 miljoner kronor. Nyanlända ska inte ha rätt till garantipension och man kräver också medicinsk åldersbestämning för alla ensamkommande asylsökande och vill skärpa jakten på skattefusk. 

– När det kommer så fruktansvärt många ensamkommande till Sverige som det gjorde förra året, då måste de snabbt bedömas korrekt. Vi måste veta om de är barn eller vuxna. Om de är vuxna ska de behandlas som vuxna och inte placeras in i väldigt dyra boenden för barn under mycket lång tid, säger Kristersson.

Dessutom vill man sänka skatten för de med lägst inkomster samtidigt som bidragen ska minska. 

Fråga

Är det rätt att höja skatten på livsmedel?

Ja
Nej
Vet ej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt