Annons:

Högberg:

Peter Högberg (S) menar att alliansens tar första bästa chans att klaga på ett välskött landsting.

Högberg: "Hade också greppat varje halmstrå i opposition"

I går beslutade en oenig landstingsstyrelse att de 79 vårdplatserna ska hållas stängda året ut. Alliansen har rasat mot beslutet. – Hade jag varit opposition i ett så välskött landsting hade jag också greppat varje halmstrå, säger socialdemokraten Peter Högberg.

Annons:

Det mycket uppmärksammade beslutet att stänga vårdplatserna på länets tre sjukhus blir av. Det beslutade landstingsstyrelsen efter sitt sammanträde i går. 

Beslutet klubbades av de rödgröna, medan alliansen kraftigt har visat sin avoga inställning till beslutet

Nu kommer de 79 stängda vårdplatserna förbli stängda året ut. 

– Jag tycker att kritiken mot beslutet är helt obefogad. Den presentation vi fick i går visar att det inte finns någon överbeläggning, vi har klarat det här väldigt bra. Tittar man på statstiken, särskilt på Västerviks sjuhus, ser man att vi har gott om platser. Det påverkar inte patientsäkerheten, tillgängligheten eller den medicinska kvaliteten. Vi har 60-70 platser fler än rikssnittet. Sedan finns det förstås landsting med både mer och mindre, säger landstingspolitikern Peter Högberg (S). 

Alliansen har krävt att situationen ska återgå till normalläge. Det här är normalläge, menar Högberg. 

– Normalläge är just förändringen. Det här med platser är inte statiskt, platserna förändras. Det är kurvor och de förändras utifrån behov och olika avdelningar. 

"Ett av Sveriges bästa landsting"

Landstinget har som mål att halvera kostnaderna för hyrpersonal, som skjutit i höjden. I fjol var Landstingets räkning 138 miljoner kronor. 

– Det är ju så att ett gemensamt beslut är taget om att vi ska halvera kostnaden för hyrpersonal. Skulle vi återöppna de här platserna, så skulle vi behöva ta in hyrpersonal och då ökar kostnaderna igen. Det här är ett bra sätt att hålla nere hyrkostnaderna. Viktigt är att vi inte tummar på kvaliteten, patientsäkerheten eller tillgängligheten.

Alliansen menar ju att det här sätter patientsäkerheten ur spel?

– I går bekräftades att det inte är så. Det är väldigt mycket rykten och landstingsledningen har varit i kontakt med kommunerna och har inte fått några sådana signaler. Det är heller inte mer utskrivna på helgerna, det är lika många färdigbehandlade patienter. Det är ingen förändring. Som landstingspolitiker är det viktigt att titta bakom rubrikerna. 

Hur ser du på alliansens kritik?

– Vi har ett av Sveriges bästa landsting, vi har de nöjdaste patienterna, vi har ordning på ekonomin, vi har bra sjukhusmat. Det finns inte mycket att angripa oss på, så då tar man första, bästa chans att bygga på något. 

Vad tycker du om det?

– Hade vi suttit i opposition hade vi också greppat varje halmstrå vi kunde i ett så välskött landsting. 

Tycker du att deras trovärdighet sviktar?

– Det vill jag inte uttala mig om. Det får väljarna avgöra om fyra år. Men nu har vi fått väljarnas förtroende tre val på raken, vi har haft överskott elva år i rad och en bra, billig vård. 

"Kör fram till årsskiftet"

Peter Högberg menar att någon diskussion om nästa år inte tagits. 

– Vi har inte tagit den ställningen, nu kör vi fram tills årsskiftet. För mig personligen är det viktiga att vi upprätthållar den medicinska kvaliteten och patientsäkerheten. Vi får ta det i plan och budget inför 2017 och se vilka skrivningar vi har från landstingsledningen. 

– 70 platser fler eller 70 färre blir en annan diskussion. Det är inte hur många platser som finns, utan det handlar om de medicinska målen och tillgänglighetsmålen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt