Annons:

Ordföranden om nazisthotet: ”Det borde väcka en storm!”

En expolitiker i Vimmerby kommun utsattes för ett allvarligt hot i går. Foto: Jakob Karlsson

Ordföranden om nazisthotet: ”Det borde väcka en storm!”

En ex-politiker i Vimmerby mottog ett mycket allvarligt hotbrev i går. Brevet består bland annat av ett felritat hakkors. Partiets ordförande är mycket upprörd över händelsen. – Det är dagar som dessa som påminner mig om varför jag valde att engagera mig politiskt, säger han till Dagens Vimmerby.

Annons:

I dag skrev Dagens Vimmerby att en ex-politiker i Vimmerby kommun mottagit ett mycket allvarligt hotbrev i går kväll. Brevet inleddes med ”Jävla Sverigefinender!!!!!” och i brevet stod det bland annat "Hoppas era barn har det bra. När ni stödjer detta förakt mot vårat foster land" och "Hoppas att ni kan sova gott om nätterna!!!"

Brevet avslutades med en egen variant av den nazistiska symbolen hakkorset. Politikern som mottog hotet har haft ett politiskt uppdrag i Vimmerby men är inte längre aktiv.

– Det känns obehagligt och overkligt att något ska hända oss. Jag har ingen aning om vem eller vilka som ligger bakom, sa personen till Dagens Vimmerby tidigare i dag.

"Att tystna är att ge efter"

Dagens Vimmerby har valt att inte offentliggöra personens partitillhörighet med tanke på personens säkerhet. Partiets ordförande är förfärad av hotet. 

– Det är många känslor. Den där "tänk om ..." finns förstås där, men mest blir man arg och besviken. Arg för att någon väljer att ta till hot. Besviken för att det finns människor som väljer att hota barn, som helt omöjligt kan ha gjort sig skyldiga till någonting alls.

Politikern är rädd för att andra människor tystas av hot.  

– Jag förstår den enskilda människan som utsätts för hot. En del orkar eller vågar inte stå emot i längden utan tystnar. Jag vet inte hur jag själv skulle reagera. Men att tystna är att ge efter och skapa ett samhälle där sådana här krafter styr och råder. I ett sådant samhälle är alla rädda. Det blir ett liv framlevt i fruktan. För alla. Därför måste vi stå emot. Vi, för den enskilda människan ska inte behöva bära allt ensam.

"Är helt tysta"

Politikern är upprörd över att fler inte har reagerat på händelsen.

– Jag förvånas inte över att det finns enskilda individer som sänker sig till dessa nivåer och hotar barn. Det som förvånar mig är alla som sitter mol tysta och inte höjer sina röster i sympati för den utsatta eller avsky för handlingen. Det borde väcka en storm! Men de allra flesta är helt tysta. Tystnad som kan tolkas som ett medgivande, eller medhåll av de krafter som vill ha det så här.

Partiets lokalförening i Vimmerby har aldrig upplevt någon liknande.

– Nej, men jag vet att hot förekom även under kampanjen för skolorna.

Inte åtgärder

Händelsen är polisanmäld, men man har ännu inte kontaktat partiledningen. Några extra skyddsåtgärder är inte vidtagna.

– Som liten partiförening har vi knappast några egna resurser eller åtgärder vi kan ta till, men självklart ställer vi upp med vad vi kan för den som utsätts i form av att vara medmänniskor. Det kan alla göra, oavsett partitillhörighet.

Händelsen har fått ordföranden att fundera över sitt eget politiska engagemang.

– Det är dagar som dessa som påminner mig om varför jag valde att engagera mig politiskt. För mina egna barn. Och alla andras. Jag vill inte ha ett samhälle byggt på rädsla. Historien har visat att inget enda sådant samhälle har varit bra för sitt folk.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt