Annons:

S om Aleris i Nybble:

Det är viktigt för partierna att lyssna på de boende i Kohagen, menar Daniel Nestor (S).

S om Aleris i Nybble: "Viktigt att lyssna på kritikerna"

Aleris vill bygga nytt i Vimmerby och tittar på en tomt i Nybble väster om Kohagen. Socialdemokraterna har inte diskuterat frågan internt i partiet. – Vi måste ta hänsyn till att de boende i området helst inte ser någon byggnation, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Närmare 200 personer som bor i närheten av det område som kommunen lagt fram för Aleris är kritiska mot planerna på ett nytt behandlingshem. Socialdemokraterna har inte haft frågan uppe i partiet, men både Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, och Daniel Nestor (S), ordförande i Arbetarekommunen, tycker det är viktigt att ta in det kritikerna säger. 

– I området finns en uppfattning om att det här inte är ett bra förslag och vi får utreda vad som blir bäst. Jag tycker absolut att det är viktigt att lyssna på kritikerna, det handlar om utveckling och expandering. Bostadsområdet har lite att säga till om, men det är vi som tar beslutet i slutändan, säger Daniel Nestor (S). 

Socialdemokraterna är inte emot en byggnation i det här läget, säger Helen Nilsson (S). 

– Men vi måste ta hänsyn till de diskussioner som kommer in och de diskussioner vi har haft är att de boende helst inte ser en byggnation. I nuläget har vi inte hittat något bättre och vi ser till arbetstillfällen. Vi ska försöka att hitta en lämplig plats om de måste lämna för en annan plats. 

Men ni anser inte att det är perfekt vid Nybble?

– Jag tycker inte att området är operfekt heller, om jag säger så. Vi är neutrala i dagsläget.

Inte diskuterat frågan

Enligt både Nestor och Nilsson har frågan inte varit uppe internt i partiet. 

– Vi har varken diskuterat det internt eller med Moderaterna. Vi har bara fått information om att Aleris är intresserade av en tomt och har inte tagit någon ställning. Vår målsättning är att hitta en tomt och det här är en entreprenör som är verksam i kommunen i dag, nu vill vi hjälpa dem att hitta en ny tomt. Där det spånas om är en annan fråga och vi ska givetvis hitta den bästa lösningen, säger Nestor (S). 

Är inte Nybble den bästa placeringen? 

– Det kan det mycket väl vara, men där måste vi ta frågan internt med partiet och även höra med medborgarna. Det finns både för- och nackdelar med den platsen. Jag tycker inte att frågan är tillräckligt utredd än. Man ska kolla igenom alla förslag som finns, men jag är inte jätteinsatt i frågan än eftersom den inte kommit upp som ett ärende än, men i detaljplanen är det planerat för ett vård- och omsorgsboende. Vi ska ta det här i partiet först och höra vad alla tycker och sedan komma fram till en bra lösning för alla.

Är många socialdemokrater emot en Aleris-etablering vid Nybble?

– Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på det. Jag kan tänka mig att det finns både de som säger ja och de som säger nej. Vi har ju inte haft uppe frågan på något medlemsmöte, gruppmöte eller ens på Arbetarekommunens styrelsemöte. Frågan har inte varit aktuell för oss, vi vill ha ett färdigt underlag på bordet innan vi tar ställning. 

Halvtidsmöte

I lördags träffades Moderaterna och Socialdemokraterna, men mötets huvudfokus ska inte ha varit Aleris i Nybble. 

– Det handlar om ett halvtidsmöte. Det har gått två år och det är två år kvar. Det är inplanerat sedan länge, säger Nestor. 

När känner du att ni måste ta beslut?

– Jag vet inte. Detaljplanen måste bli klar först och det viktigaste är bostäder, det är vårt huvudfokus. Det är brist på bostäder och staden måste expandera. Det är hela områdets huvudfokus, att sedan Aleris är intresserade av en tomt där är mer en vardaglig fråga för kommunen, som man löser på bästa sätt. Jag har inte sett fler alternativ än så jag har svårt att ta ställning. 

Fler områden?

Nybble verkar hetast för Aleris just nu. Tidigare har även Gullringshus lokaler i Gullringen diskuterats. 

– Vi har tittat på ett flertal tomter åt dem och det här området vid Nybble är det som är mest aktuellt för dem. Vi har heller inte hittat något annat i nuläget. Men vi ska pröva varje ställe och titta på andra områden. Jag vet inte om fler områden kan bli aktuella. 

En dialog om Aleris kommer att tas inom Socialdemokraterna framöver. 

– Vi har inte kommit dit än, men vi kommer att ta den dialogen när det blir skarpt läge. Det kan finnas både för och emot och många tänkbara diskussioner. Den ställningen vi har tagit är att planlägga ett nytt område och att det ska innehålla bostäder av olika sorter och även kunna innehålla förskola, skola och vård- och omsorgsboenden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt