Annons:

Fortsatt ljust för socialnämnden – på väg mot historiskt överskott

Det ser fortsatt ljust ut för socialnämndens möjligheter att nå överskott 2017, vilket gläder ordföranden Eva Berglund (S).

Fortsatt ljust för socialnämnden – på väg mot historiskt överskott

Även efter den nionde av årets tolv månader ser det lovande ut för socialnämnden. Det historiska överskottet ser ut att landa på 4,3 miljoner kronor. – Det ser ju bra ut, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

På fyra år var socialnämndens blytunga underskott drygt 102 miljoner kronor. Socialnämnden har målats ut som det svarta fåret i kommunens ekonomi – men vid sammanträdet i september presenterade nämnden för första gången ett överskott. 

Efter augusti månad pekade det mot ett överskott på 4,3 miljoner kronor för nämnden. Det talar fortfarande prognosen mot.

– Det ligger precis likadant som i kvartalsredovisningen. Det har inte hänt någonting nytt där, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Migrationsverkets pengar

Det oväntade överskottet beror enbart på pengar från Migrationsverket. Drygt 20 miljoner kronor är överskottet på individ- och familjeomsorgssidan och anledningen till det är drygt 20 miljoner kronor från Migrationsverket. Flera verksamheter går fortfarande med underskott och LSS-verksamheten och äldreomsorgen är tunga minusposter. 

– Det ser precis likadant ut på kontot som i augusti. Plockar vi bort pengarna från Migrationsverket hamnar vi klart minus.

Ser inget just nu

Oktober, november och december återstår innan socialnämnden troligen kan se tillbaka på sitt hittills bästa år sedan sammanslagningen i början av 2010-talet. 

– Det är bara att hoppas att det håller i sig när det gäller ärendemängden. Vi är helt beroende av det. Hemtjänsttimmarna har gått ner lite i september, men det går ju upp och ner. Försvinner ett ärende, så kan det göra en hel timme.

Ser du några farhågor nu?

– En vet ju aldrig, det kan bli förändringar. Ett ärende och det kan ta ner en månad helt och det kan gå väldans snabbt. Men det ser bra ut, det går inte att säga något annat. Jag ser egentligen ingenting nu och det är ingenting vi misstänker skulle vara på väg in, så runt fyra miljoner kommer det nog bli. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt