Annons:

SD vill totalförbjuda slöjan i Vimmerby kommun

Sverigedemokraterna vill förbjuda slöja i Vimmerby kommun. På bilden gruppledaren Sandor Högye.

SD vill totalförbjuda slöjan i Vimmerby kommun

Sverigedemokraterna vill införa ett totalförbud mot att bära slöja inom skolan och på kommunala arbetsplatser i Vimmerby. Partiet har skrivit en motion i frågan. – Det är kvinnoförtryckande med slöja, säger SD:s gruppledare Sandor Högye.

Annons:

Sverigedemokraterna i Vimmerby vill att ett totalt förbud mot slöja införs i kommunen. Det ska därmed bli förbjudet att bära slöja i skolans värld eller på olika kommunala arbetsplatser. SD vill att förbudet ska skrivas in i de lokala ordningsföreskrifterna. Det här skriver partiet i en motion, som undertecknats av partiföreträdarna Sandor Högye, Anneli Jakobsson, Kerstin Högye och Kjell Jakobsson.

– Vi vill se ett förbud inom skolan, vården och omsorgen, säger SD:s gruppledare Sandor Högye till Dagens Vimmerby.

Vad är problematiskt med slöjan?

– Vi har inte använt sådana saker i Sverige förut, och sedan anser jag att det är kvinnoförtryckande. Det hör ihop med kvinnoförtryckande traditioner helt enkelt. Det är över huvud taget märkligt att kvinnor ska behöva täcka sig och gömma sig. Vi är vana att se ansiktet ordentligt på folk vi samtalar och umgås med. 

Men man ser ju ansiktet om det bara är en slöja?

– Över huvud taget så bör man inomhus inte ha huvudbonad. När jag gick i skolan och när mina barn gick i skolan så fick man inte ha mössa i klassrummet i alla fall. 

Är keps och mössa jämförbart med slöja? 

– Det är huvudbonad. Jag känner till två grabbar som blev tillsagda att ta av sig mössan i skolan och ingen av dem ville och hänvisade till att kan man ha slöja och halsduk på huvudet, så borde man ha rätt att ha mössa. Det blev inte populärt, det blev konflikter och det var naturligtvis en protest. 

Så det är jämförbart?

– Varför får dom ha huvudbonad, men inte andra? All form av huvudbonad borde förbjudas.

"Ska vara religionsfritt"

Sandor Högye vill se en skola fri från religiösa intryck. 

– Religionen ska inte påverka skolbilden, vi kan inte göra skillnad på en mössa och en slöja. I skolan och vården ska det vara religionsbefriat. Religionsfrihet innebär att jag som går i skolan eller är vårdtagare ska ha rätt att slippa religionen. 

På vilket sätt påtvingas du en religion av att någon annan bär slöja?

– Det ska vara religionsfritt över huvud taget. 

Men hur påverkar det andra människor om någon bär slöja?

– Det ska vara religionsneutralt helt och hållet. Annars skulle det bli bekymmer om jag satte upp ett stort krucifix. Då skulle människor bli stötta av det. 

Ska man kunna bära ett kristet kors i skolan?

– Det är väldigt diskret och i allmänhet under kläderna. 

Så man kan få lov att ha kristna symboler?

– Det ska vara helt religionsneutralt, anser jag. Man ska ha rätten att slippa det. 

Anser att den stör undervisningen

Sverigedemokraterna skriver i sin motion att slöjan stör undervisningen i skolan. 

– Den stör på det viset att det för många är en religiös symbol och sedan har vi inte huvudbonad i det här landet, det är en fin tradition att inte ha huvudbonad. Jag skulle bli tjurig om någon hade haft slöja framför mig i skolen. Vi måste slippa religionen och börja assimilera de här människorna i stället. 

Men hur stör det undervisningen?

– För mig räcker det med att vi ska slippa religionen helt i skolan. Man måste också någon gång ge dem en chans att anpassa sig till vårt samhälle. Vi håller på att bygga åtminstone två helt olika samhällen. 

Men man har också rätt att utöva den religion man vill i Sverige?

– Rätt att utöva den hemma, ja. Hemma får man utöva den hur mycket man vill, men inte det i offentliga. På gatur och torg kan jag knappast förbjuda slöjan, däremot burka och så, det anser jag att det borde finnas ett maskeringsförbud mot. 

"Inget barn ska tvingas på slöjan"

Vidare i motionen skriver Sverigedemokraterna att det är både kränkande och ett uttryck för sexualisering av kvinnan med slöja.

– Det är kränkande att ett barn aldrig kan bestämma över sig själv, man kränker barns rättigheter. Inget barn ska behöva ta ställning i religiösa frågor förrän den är vuxen, inget barn ska tvingas på slöjan av en förälder, säger Högye och fortsätter:

– Jag förordar inte skoluniform, men det finns mycket positivt med det. En sak är att man undviker märkeshets i skolan och att en del barn drabbas av att man inte hänger med. 

Sandor Högye har läst delar av koranen, säger han. 

– Jag kommer inte ihåg hur specificerat det är, men man ska inte kunna se en kvinnas hår och sådana här dumma saker. Enligt koranen ska man täcka sitt hår. 

Om en kvinna eller tjej själv väljer att ta på sig slöjan?

– Jag tycker att det ska vara religionsneutralt över huvud taget.

Ska man tvinga kvinnor som själva valt det att ta av sig slöjan?

– Jag tycker att det ska vara religionsneutralt över huvud taget i skolan. Det är ändå skattemedel vi pratar om och tittar man på svenska normer tycker jag att slöjan är förtryckande. 

Vad är förtryckande om någon själv väljer att bära slöja?

– Jag vill inte att man ska flytta gränser, då kommer nästa och sedan nästa. De gränser vi har haft hittills har fungerat alldeles utmärkt, att vi inte har något på huvudet i ett klassrum eller på ett sjukhus.

Du skulle inte vilja få vård av någon som bär slöja?

– Helst inte. Jag har naturligtvis ingen möjlighet om jag är i en nödsituation, men helst inte. 

"Gick bra i Västervik"

Motionen skrevs den 19 oktober och nådde kommunen den 20 oktober. Den kommer att komma upp på kommunfullmäktige framöver. Sandor Högye tror det blir svårt för SD att få igenom motionen.

– Uppriktigt sagt tror jag inte det. Jag såg någon bild hos er med fyraåringar som var helt inlindande och det är många som hört av sig till oss om den bilden och undrar hur fasen man kan göra så. Jag vet att det finns medborgare som tycker att det här är ett vettigt förslag. Men vi får ju inte ens igenom en motion om halkskydd för att det är en SD-motion. 

Känner ni er motarbetade? 

– Ja, i Västervik gick det bra, där infördes det. Men inte här. 

Fråga

Håller du med Sverigedemokraterna?

Ja
Nej
Vet inte
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt