Annons:

JAKOBSSON (SD) TALAR UT:

Anneli Jakobsson säger att det rör sig om en kupp mot henne. Foto: Arkivbild

JAKOBSSON (SD) TALAR UT: "INGET ANNAT ÄN EN KUPP"

Sverigedemokraten Anneli Jakobsson har kuppats bort. Så ser hon själv på det som hände vid årsmötet förra helgen. 
– Det är skönt att ha klivit av med hedern i behåll, säger hon.

Annons:

Hon har tidigare inte velat kommentera särskilt ingående kring vad som hände förra helgen. Men nu tar Anneli Jakobsson bladet från munnen och berättar på lördagen om det som hände förra helgen när hon plötsligt inte längre var sverigedemokrat.

– Det är skönt. Det är ett bra sammanfattningsord, säger hon innan hon vill ge en bakgrund till vad som hände:

– För att distriktsstämman ska kunna hållas måste alla kommunföreningar hålla sina årsmöten. Det är därför de har tvingat fram de här årsmötena trots pandemin. Det är därför det har blivit som det har blivit. 

Kände du till att de här planerna fanns?

– Jag hade ingen aning om det här. Snarare tvärtom. Mattias Bäckström Johansson (distriktsordförande, reds.anm.) och riksorganisationen har tagit fram de här reglerna med föranmälan, att vi skulle använda munskydd och vara noga med handsprit. Därför gick vi ut med den här kallelsen om att munskydd var ett krav och inte komma om du kände dig sjuk. Vi tog det till och med ett steg längre och hade febermätare med oss. Vi gjorde allt som stod i vår makt för att sköta det coronasäkert, men det brydde sig inte övriga om.

Vad är din bild av vad som hände?

– Min bild av vad som hände är att det var en planerad kupp av Mattias Bäckström Johansson, Mika Hallbeck Kotanen (distriktsombudsman, reds.anm.), Petra Whidotti, Emil Larsson och de andra. Även Mika Hallbeck Kotanen kom oanmält och då är han distriktsombudsman. Vi hade planerat för 22 stycken och satt upp elva bord. Men så kom det 15 till oanmälda och det fungerar inte. Därför ville vi skjuta upp mötet. Vi kunde inte köra utomhus, för vi hade flera från riskgrupp och äldre som inte hade med sig sina rullatorer. Det började snöa också. 

"Inget annat än en kupp"

Enligt Anneli Jakobsson har medlemslistan på något sätt läckt ut, vilket hon är kritisk till. 

– Det har kommit till min kännedom att man ringt och försökt påverka medlemmar att komma för att rösta bort oss. Jag ville skydda mina medlemmar och gick därifrån. 

Vad känner du för det här i efterhand?

– Att det inte var något annat än en kupp. Det har inte känts bra på slutet och vi har inte fått någon hjälp från distriktet. Jag tycker att det är skönt att ha klivit av med hedern i behåll. Det är förskräckligt att man inte bryr sig om en pandemilag. Folk dör dagligen i det här. 

Känner du dig sviken?

– Såtillvida att de struntar i pandemilagen. Hade vi fått reda på det här innan hade vi ordnat en större lokal. Det jag är besviken på är att de struntar i en pågående pandemi. 

"Går inte ur mig"

Jakobsson ser fortsatt sig själv som sverigedemokrat, även om hon lämnat partiet som medlem.

– I grund och botten är jag alltid sverigedemokrat. Det går inte ur mig. Mina värderingar försvinner inte för det här. 

Tidigare i veckan deltog hon på barn- och utbildningsnämndens sammanträde. Hon kommer stanna kvar i politiken som vilde mandatperioden ut. 

– Jag tänker sitta kvar. Jag kan inte svika mina väljare. Jag har blivit borttagen på felaktiga grunder och har inte gjort något. 

Blir det som politisk vilde?

– Ja, jag tänker inte svika de som har röstat på mig. Jag kommer driva SD:s politik. Det är inte mitt fel att det här har hänt. 

Hur ser du på den här kandidatförsäkran du har skrivit på, där du lovar att avgå när du inte längre är en del av partiet?

– Om det var så att vi hade förlorat mötet, men inte i det här fallet. De tvingar oss att lämna. 

Finns det planer på ett nytt parti?

– Det kanske gjorde det direkt efteråt, men inte just nu. Det är lagt åt sidan. 

Är din politiska karriär över efter den här mandatperioden?

– Jag har inte tagit ställning till det än. Det innebär det kanske inte. Jag kan gå med i något annat parti. Det kan eventuellt bli så.

Vilket parti kan det vara?

– Det är inget jag vill kommentera just nu.

Hur blir det, om det blir fysiska möten igen, att sitta på SD-bänken?

– Det är inget jag har reflekterat över. Mitt fokus är bara på den här mandatperioden ut.

Kjell Jakobsson, också ledamot i fullmäktige, har även han lämnat partiet som medlem. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt