Annons:

Så har socialnämnden sparat 3,7 miljoner kronor

Socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson har anledning att vara nöjd. Foto: Simon Henriksson

Så har socialnämnden sparat 3,7 miljoner kronor

Under många år gäckade placeringar av barn och unga Vimmerbys ekonomi. Nu är det enorm skillnad. Kostnaden per brukare har nästan halverats.

Annons:

2015 låg kostnaden per brukare på 99 251 kronor. Nu är den nere på 56 422. Totalt sätt sparar minskningen 3,7 miljoner kronor i socialnämndens bokslut.

– Det har gjort en väldigt stor skillnad och vi har även haft ett väldigt dyrt ytterfall som kostat 2,5 miljoner kronor ungefär så till nästa år bör vi ligga ännu lägre, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i socialnämnden.

"Går inte att undvika"

I början av mandatperioden hade Vimmerby cirka 20 placeringar av barn och unga på HVB-hem runt om i landet. Nu är man nere på två.

– Så få har vi inte haft på väldigt länge. I december förra året var det noll, men en eller två går inte att undvika. Det är en historiskt låg nivå och vi har inte struntat i barnen. Men vi har satsat på hemmaplanslösningar och familjehem.

Kommunen är i fortsatt behov av både familje- och kontakthem.

Lyckad satsning

När det gäller kostnaderna för utredningarna för vuxna inom individ- och familjeomsorgen så har kommunen satsat pengar på fler öppna insatser. 

– Det har varit en väldigt lyckad satstning, vi har en väldigt stabil personalgrupp som känner sina brukare väldigt väl.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt