Annons:

Så här gick det till när budgeten klubbades

Ola Gustafsson (KD) var en av de flitigaste i talarstolen under fullmäktiges budgetdebatt.

Så här gick det till när budgeten klubbades

Betydligt större samsyn kring 2017 års budget än föregående år. Ändå blev det en ganska utdragen debatt. Här har vi samlat det hetaste från gårdagens budgetdebatt.

Annons:

Vimmerby kommun har antagit en ny budget. Kommunstyrelsens förslag, som Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet stod bakom, indirekt också Sverigedemorkraterna eftersom partiet ställde sig bakom Centerpartiets yrkanden, vann över Vänsterpartiets budgetförslag, som fått stöd av Miljöpartiet. 

Därmed ska Vimmerby kommun göra 17 miljoner kronor i överskott om budgeten håller. Investeringsbudgeten ligger på 35 miljoner kronor, men det blir sannolikt pengar över från 2016 års investeringsbudget. Kommunen ska amortera 15,8 miljoner kronor på sina lån nästa år och samtliga investeringar ska finansieras med eget kapital. Låneramarna förblir orörda och så även kommunalskatten. Vimmerbyborna betalar 22 kronor och 36 öre för varje intjänad hundralapp. Det är länets högsta skattesats. 

"En god och stark budget"

Trots att det var en betydligt större samsyn kring årets budget än den förra året blev det en ganska lång debatt. Här följer ett axplock av vad som sades från de olika partiernas ledamöter. 

– Vi lägger en budget som är god och stark och jag är nöjd med det budgetarbete vi har haft. Vi är dock inte i mål med vissa saker, vi dras med kostnader för kost, skolverksamheter och fastigheter. Vi har haft ett arbetsutskott där vi fått bra hjälp av medarbetare, förvaltning och nämnder. Den budget vi presenterar visar ett överskott på 17 miljoner kronor och den håller oss inom ramarna och de finansiella målen, sa kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

– Vi har lyckats minska driftskostnaderna något, men vi ligger fortsatt högt. Vi har börjat betala av lånen, vilket är helt nödvändigt. Jag vill tacka den personal som jobbat så hårt med de här frågorna och vi kommer fortsätta att gneta 2017. Vår planering långsiktigt påbörjas nu. Vi kommer att sätta kvaliteten högt på listan, vi vill se vad vi får för våra pengar, sa Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag vill tacka folket för att det var ett tydligt besked i folkomröstningsfrågan. Det innebar att Centerpartiets budget var den som sedan gällde, men det blev turbulent och oroligt. Vi anser att vi landat in i ett mycket bra förslag när det gäller helheten, men vi vill lägga ett antal tilläggsyrkanden, sa Ingela Nilsson Nachtweij (C) i talarstolen.

– Vänsterpartiets budget bygger ett starkare Vimmerby. Kommunen har ett problem att ingen kan säga vad vi får för de höga kostnaderna. Vi har lägre löner och mindre personal, ändå kostar det mer. Ingen har kunnat förklara varför. Senast tog vi en budget så fanns det en plan att investeringarna skulle minska till 15 miljoner. Var är den planen? Att vi befinner oss här är för att vi har investerat för mycket, sa Lars Johansson (V), som också fick stöd av Annika Fundin (MP). 

– Vi har likt många andra oppositionspartier inte fått vara med i budgetberedningen. Vi önskar att samtliga partier, likt hur det är i Hultsfred, fick vara med och vi kommer att lägga en motion om det. Vi har långt mer akuta investeringsbehov än Vackra Vimmerby och det är inte hållbart att lägga mer pengar på utsmyckningen av stadskärnan, sa Ola Gustafsson (KD). 

Knepigt att få ned skatten

Efter en kortare paus fortsatte debatten. Tomas Peterson (M) besvarade Ola Gustafssons (KD) oro kring att Vimmerby fortsatt har länets högsta skattesats. 

– Min ambition är att få ner kommunalskatten, men det är knepigt. Just nu behöver vi en hög kommunalskatt och jag tror att fler kommuner kommer tvingas höja skatten, sa Peterson (M).

Ingela Nilsson Nachtweij (C) ville få med majoriteten på åtminstone partiets två första tilläggsyrkanden: att stimulera externa aktörer att driva exempelvis förskolor och att det måste till en långsiktighet för kommunens behov av investeringar.

– Jag blir lite orolig, jag hör att vi är överens om tre saker och det är våra två första attsatser och Kristdemokraternas om en familjecentral. Ändå ska de avslås. Ska vi inte förklara för medborgarna varför de ska avslås? Det håller inte att säga att det inte hör hemma i ett budgetbeslut. Det krävs en bättre förklaring, sa Nilsson Nachtweij (C). 

Men Tomas Peterson (M) vidhöll att han ansåg att det inte hörde hemma i ett budgetbeslut.

"Den här har svikits"

För samtliga Centerpartiets tilläggsyrkanden blev det avslag. Detsamma gällde Kristdemokraternas om gång- och cykelvägen i Gullringen, som varit på tapeten länge. Beslut finns om att den ska byggas 2021, men KD ville prioritera upp den. 

– Den här investeringen har förhalats, utlovats och svikits, sa Ola Gustafsson (KD) om GC-vägen i Gullringen.

Helen Nilsson (S):

– Gång- och cykelvägen är okej att lyfta, den behöver vi se på igen. Den frågan ska upp på bordet när ytterskolorna inte försvann.

"En nyhet"

Helen Nilsson öppnade för att Socialdemokraterna också kan vara för att låta externa aktörer bygga när nya förskolor, äldreboenden eller skolor ska till.

– Kanske är det så att Socialdemokraterna också måste förstå att andra bygger hus, men att man kan hyra in sig, sa hon. 

– Det här är ju en nyhet, att Socialdemokraterna tycker att vi ska hyra in oss i lokaler i stället för att driva och äga själva. Det känns inte bra eller hållbart på lång sikt, sa Lars Johansson (V).

Det här var bara en del av allt som sades. Vill du ta del av mer? Gå genom vår liverapportering från budgetdebatten i sådana fall. Det gör du här

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt