Annons:

SCB:s undersökning: SD ökar mest jämfört med riksdagsvalet

Jimmie Åkesson och hans parti Sverigedemokraterna ökar mest jämfört med riksdagsvalet. Foto: Riksdagen

SCB:s undersökning: SD ökar mest jämfört med riksdagsvalet

I dag presenteras Statistiska Centralbyråns stora opinionsmätning. Den visar att Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet går framåt. Backar mest gör Moderaterna.

Annons:

Två gånger om året kommer SCB:s mätning, som är den största som görs i Sverige. Cirka 9 000 personer tillfrågas i maj respektive november. 

Jämfört med det senaste riksdagsvalet går det sämst för Miljöpartiet och bäst för Sverigedemokraterna. Miljöpartiet lockar endast 4,5 procent av väljarkåren och det är en minskning med 2,4 procentenheter från riksdagsvalet 2014. Sverigedemokraternas ökning jämfört med riksdagsvalet är hela 4,6 procetenheter och SD ökar även jämfört med majs mätning. Nu har SD 17,5 procent av väljarstödet. 

I just den här mätningen går det sämst för Moderaterna. I maj fick M 24,7 procent, men nu ligger partiet på 22,8 procent. Centerpartiet går framåt med en procentenhet och har 7,1 procent. Vänsterpartiet går också starkt framåt och har 7,7 procent. 

Kristdemokraterna ligger kvar på samma nivå som i maj, vilket innebär att partiet skulle åkt ur riksdagen om det var val i dag. Liberalerna backar fyra procentenheter till 5,0 procent. 

Socialdemokraterna är fortfarande klart största parti och skulle av väljarna ha fått 29,2 procent. I maj var den siffran 29,5.

Övriga partier ökar också och lockar 3,2 procent av väljarna. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 41 procent och Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna 39,3. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt