Annons:

Leijonram och oppositionen: Avvakta ny skola!

Carolina Leijonram vill att politiken avvaktar beslutet om en ny skola. Foto: Simon Henriksson

Leijonram och oppositionen: Avvakta ny skola!

I dag fattade majoriteten ett första inriktningsbeslut för att bygga en ny skola i Vimmerby tätort. Både kommunchefen och oppositionen i kommunstyrelsen opponerade sig mot beslutet.

Annons:

En tjänsteskrivelse undertecknad av Carolina Leijonram förbisågs i dag av den politiska majoriteten. Socialdemokraterna och Moderaterna tog ett första inriktningsbeslut för att bygga en ny skola som ersättning till hårt kritiserade Astrid Lindgrens skola.

Leijonram vill avvakta ett inriktningsbeslut:

”Rekommendationen är att avvakta med att i detta läge fatta inriktningsbeslut om att bygga ny grundskola i Vimmerby stad, med motiveringen att helhetsbild och finansiering saknas.”

Leijonram vill i stället att det tas ett helhetsgrepp med breda politiska diskussioner och medborgardialoger där man tittar på ekonomin, pedagogiken, rekryteringsmöjligheterna och möjligheten för Vimmerby kommun att anpassa sig till förändringar i omvärderingen.

Landets näst högsta låneskuld

Leijonram tar även upp att Vimmerby har landets näst högsta löneskuld räknat per invånare och att man är extra bevakad av sin bank, Kommuninvest. Hon lyfter även fram att förskola och gruppboende ligger före i prioriteringslistan.

Leijonram anser också att en nybyggnation tar resurser från verksamhetens innehåll:

”Ökade kostnader för lokaler och övriga overheadkostnader kommer i hög påverka den totala kostnadsbilden när vi jämför barn- och utbildningsnämndens kostnader i Vimmerby med andra jämförbara kommuner.  Det begränsar i sin tur möjligheten till att fylla verksamheten på varje plats för att hantera kärnuppdraget. D v s medel till t.ex. pedagoger och läromedel.”

 "Frågan är mycket bredare"

Även Vänsterpartiet och Centerpartiet gick emot majoritetens linje. Så här skriver de i sin gemensamma protokollsanteckning:

”Vi har noterat Moderaternas och Socialdemokraternas gemensamma utspel kring att de ämnar verka för nybyggnation av skola i Vimmerby tätort. Utspelet i sig vänder vi oss inte emot. Vi ser också ett behov av att se över skolstrukturen i Vimmerby tätort ur ett långsiktigt perspektiv.

Under dagens sammanträde föreligger en skrivelse från den sittande majoriteten som uttrycker att nuvarande Astrid Lindgrens skola ska ersättas med en ny skola. En såpass snäv skrivelse kan vi inte ställa oss bakom då frågan är mycket bredare än så.

Vidare ställer vi oss bakom Kommunchef Carolina Leijonrams skrivelse i ärendet.”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt