Annons:

Krisen i förskolan: ”Det är knökfullt”

BUN:s ordförande Lis-Astrid Andersson fick hela nämnden med sig i beslutet om ett nytt ersättningssystem inom förskolan. Foto: Simon Henriksson

Krisen i förskolan: ”Det är knökfullt”

Förra veckan slog två fack ett nytt larm om situationen inom förskolan i Vimmerby. I nuläget får i stort sett ingen förälder sitt första-, andra eller ens sitt tredjehandsval.
– Föräldrarna avvaktar när de inte får sitt förstahandsval, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin.

Annons:

Förskolorna i Vimmerby svämmar över av barn. Det är fullt i stort sett överallt. Trots det klarar kommunen att erbjuda förskoleplats till alla inom lagkravet på fyra månader.

– Det är knökfullt och inte många som får sitt första, andra eller tredjehandsval. Båda avdelningarna i Bullerbyn kommer att vara igång under nästa år. Hitintills har vi klarat att erbjuda en plats på tre månader, men föräldrarna avvaktar när de inte får sitt förstahandsval. Man kan stå kvar i kön även om man tackar nej till en plats i Djursdala eller Frödinge, men tackar man nej faller lagkravet, säger Sahlin. 

Inför förskolepeng

I skrivelsen från facken riktades kritik mot att förskolepedagoger behöver lägga så pass mycket tid på att hitta vikarier.

– Det är svårt att få tag på vikarier. Nu går vi in i det här bemanningssystemet som socialnämnden har från första januari.

Från och med 1 januari införs även en ny ersättningsmodell till de olika förskolorna: en så kallad förskolepeng. Den nya modellen avgör hur medlen ska fördelas och utgår bland annat från barnens ålder och hur många som har ett annat modersmål. Det är ingen skillnad på fristående förskolor eller kommunala.

"Viktigt att visa"

Nämnden var enig i beslutet.

– Bakgrunden är att få en mer tydlig och förutsägbar modell för hur pengarna ska fördelas. Det blir mer pengar för de små barnen än de stora. Det här har varit ett önskemål länge, ett- till tvååringar kräver mer resurser. Det blir också tydligt hur stor peng man kan fördela när fullmäktige fattar beslut om ramar i budgeten, säger Lis Astrid Andersson (S).

– Får vi 30 barn mer måste vi få mer pengar, annars får vi sänka beloppet. Det är viktigt att visa vad varje barn kostar, säger Peter Karlsson (C).

– Vi tror att det här blir jättebra, förskolecheferna får möjlighet att planera sin budget och de har också varit med i processen, säger Birgitha Sahlin.

Samma system är tänkt att införas för fritidshem och grundskola under hösten 2017. 

Jakob Karlsson

Simon Henriksson

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt