Annons:

Nytt nederlag för mannens protest mot boende för ensamkommande

För en tid sedan öppnade kommunen ett HVB-hem för ensamkommande pojkar i Locknevi. Beslutet har väckt en del protester på orten – och en mans kamp för att stänga boendet har nu stött på sitt andra nederlag.

Annons:

I december 2015 fattade miljö- och byggnadsnämnden i Vimmerby beslut om att ändra detaljplanen för det före detta äldreboendet Nygård i den lilla orten Locknevi. Det beslutet överklagades av en man bosatt på orten.

I överklagan skrev mannen så här:

"Dessa barn är i de allra flesta fall varken ensamkommande eller barn, utan de är muslimska män, ofta från Afghanistan, i åldrarna 20-40 år och som enligt Dublinförordningen saknar asylskäl och därmed är illegala invandrare. Av flyktingsmugglare har de fått höra att man får generösa bidrag i Sverige, och att svenska flickor vill ha muslimska män. Detta har visat sig leda till ett ökat antal sexuella ofredanden och våldtäkter, vilket skapar en stor otrygghet, särskilt i en liten ort som Locknevi".

Fick stark kritik

Det främlingsfientliga innehållet i överklagan fick bland annat socialnämndens ordförande Eva Berglund att reagera starkt.

– Det här handlar ju om en person som är emot allt sådant här. Det som personen tar upp är ju precis samma resonemang som SD fört. Det är nästan ordagrant vad de har sagt vid olika tillfällen. Jag känner mig arg och besviken. Det är en olustig skrivelse, sa hon bland annat.

Länsstyrelsen avslog mannens överklagan i oktober i år och såg inga skäl i mannens överklagan som gjorde att beslutet skulle upphävas.

Överklagade igen

Mannen valde att överklaga Länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. I sin överklagan tillade han att de ensamkommande pojkarna kommer att vara i majoritet i Locknevi kyrkby, vilket han anser vara ”helt oacceptabelt i en sådan liten idyllisk by som Locknevi där alla normalt sett känner alla”. I stället vill mannen att kristna barnfamiljer från Syrien skulle få flytta till Locknevi.

Domstolen tycker inte att de angivna skälen är tillräckliga för att anse att ”betydande olägenheter” uppstått och avslår överklagandet. Domstolens beslut kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt