Annons:

Brunegård (KD):

Gudrun Brunegård (KD) menar att bemanningsföretagen inte bär skulden för Landstingets kostnader för inhyrd personal.

Brunegård (KD): "Kan inte skylla på bemanningsföretag"

Kostnaden för inhyrd personal fortsätter att öka för Landstinget i Kalmar län. Men landstingspolitikern Gudrun Brunegård (KD) tycker inte att någon skuld ska falla på bemanningsföretagen. – Det handlar om andra saker, säger hon.

Annons:

Landstingets mål har varit att halvera kostnaden för inhyrd vårdpersonal inom två år. Det ser i nuläget svårt ut. Trenden pekar åt motsatt håll – och ökningen under de tio första månaderna 2016 var 26 procent. Det motsvarar 28 miljoner kronor och Kalmar läns landsting har lagt 136 589 200 kronor på inhyrd personal.

I somras gick regionpolitikern Ulf Nilsson (S) ut med ett förslag om att förbjuda bemanningsföretag. Något som Gudrun Brunegård (KD) inte tycker om. Hon tycker inte att de bär ansvar för hur det ser ut. 

– Först och främst vill jag understryka att landstingen inte kan skylla på bemanningsföretagen för den rådande situationen. Om man hade varit mer mån om att vara attraktiv som arbetsgivare skulle inte så många av den medicinskt utbildade personalen valt andra arbetsgivare. Det handlar inte bara om lön och löneutveckling, utan även om arbetsmiljö, möjlighet till karriärvägar, specialistutbildning, möjligheten att påverka arbetstider och mycket annat, säger Brunegård (KD). 

"Mer nyanserat"

Flera försök har gjorts över hela landet för att minska beroendet av bemanningsföretag. Hittills har inget slagit väl ut. Under hösten har SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) arbetat fram en ny strategi, som stegvis ska avveckla beroendet av bemanningsföretag under de kommande två åren. Den 1 januari 2019 ska Sveriges landsting kunna vara oberoende. 

– Däremot talas inte om något förbud, utan landsting och kommuner ska även fortsättningsvis kunna anlita hyrpersonal vid strategiska tillfällen, menar Brunegård. 

Hon anser att det är klart bättre än ett regelrätt förbud. 

– Det är betydligt mer nyanserat än ett förbud, som Ulf Nilsson talade om, men kommer att kräva ett målinriktat arbete i varje landsting och varje kommun för att öka attraktionskraften som arbetsgivare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt