Annons:

Martin från Vimmerby började i baren – nu är han vd för Stureplansgruppens alla nattklubbar

Martin Elfström från Vimmerby är vd för Stureplansgruppens alla nattklubbar. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos

Martin från Vimmerby började i baren – nu är han vd för Stureplansgruppens alla nattklubbar

Martin Elfström från Vimmerby började stå i baren på Sturecompagniet under sin studietid. Han gick från att diska till att som 28-åring bli vd för Sveriges största restaurang. Nu är han vd för Stureplansgruppens alla nattklubbar.
– Jag trivs jättebra och tycker att det är superkul, säger han.

Annons:

Han växte upp i Vimmerby och spelade i både Vimmerby Hockey och Vimmerby IF under ungdomstiden. Han hann gå ett år på Stångådalen, dagens Vimmerby gymnasium, innan familjen flyttade till Jönköping. 

Martin Elfström växte upp i Vimmerby, men har numera en spännande vardag mitt i Stockholms nattlivspuls. Tiden på Björkbacken i Vimmerby väckte hans intresse för branschen.

– Mitt första jobb inom servicebranschen var på Björkbackens Karaktärshotell när jag var 14 år och minns att jag tyckte om att arbeta med gästbemötande vilket jag tagit med mig genom åren. Det är en speciell känsla att veta att man kan göra gäster nöjda och försöka förbättra upplevelsen kontinuerligt, berättar Martin Elfström

Under sista året av gymnasietiden i Jönköping började han jobba extra på krogen Twin City.

– Jag jobbade som bartender på helgerna i drygt ett år innan jag flyttade till Stockholm för att studera på universitet. Med hjälp av gamla kontakter fick jag jobb på Sturecompagniet under helgerna för att minska behovet av studielån. Efter att jag blev klar med min utbildning som civilekonom hade jag fattat ett starkt tycke för koncernen och valde att fortsätta i ett antal nya roller där jag kunde dra nytta av min utbildning.

Hur orkar man med det?

– Jag har alltid varit intresserad av musik, trivts med den höga pulsen och tempot i nöjesbranschen. Att kunna kombinera mina intressen med min utbildning har varit nyckeln till att det fungerat så bra.

Bara 28 när han blev vd

Innan examen hade han blivit barchef på Sturecompagniet – parallellt med studierna.

– Jag har nog alltid varit lite rastlös och trivs att ha mycket att göra, så jag fokuserade på studierna söndag till onsdag och jobbade torsdag till lördag. Så såg schemat ut i fyra år. Jag fick även möjligheten att vara med att bygga upp logistiken kring serveringen runt festivalkonceptet Summerburst vilket var en spännande period. När studierna var klara blev jag erbjuden rollen som driftchef på Berns salonger där jag arbetade mycket med organisationen, driften av den operativa verksamheten samt etablering av nya nattklubbskoncept under drygt 3 år innan jag fick erbjudandet att återvända till Sturecompaniet som vd.

Detta var 2018 och Martin var 28 år gammal och vd för Sveriges största nattklubb.

– Jag hade väl kännedom av Sturecompaniet efter mina år i koncernen och såg det som en spännande utmaning och utveckling. Jag arbetade på fram tills pandemin bröt ut.

Ansvar för 800 personer

Just pandemin blev något han sent kommer glömma.

– Det var en väldigt svår period för alla. Hela nöjesbranschen påverkades när Sverige ställde om i stort sett från en dag till en annan. Men vi tog oss igenom och lärde oss mycket under resan också. 

När pandemin hade lagt sig fick Martin Elfström rollen som vd för Stureplansgruppens alla nattklubbar och barer. 

– Min nuvarande roll som vd för vår nattklubbsverksamhet innefattar alla våra verksamheter som rör nattlivet i Stockholm och i Göteborg. Det innefattar åtta nattklubbar, flertalet barer, livebolag samt två restauranger som jag arbetar med.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut?

– Jag gillar som sagt att hålla mig sysselsatt och den här rollen är väldigt varierande, från planering, utveckling och uppföljning till förbättring. Veckan börjar med mycket personalmöten och från onsdag till lördag är jag operativt närvarande när verksamheterna är öppna. Söndagar försöker jag vara ledig, det är ett upplägg som funkat bra för min del sedan jag började i branschen.

Hur ser du på din resa?

– Med både ödmjukhet och stolthet. Jag har gjort allt man kan göra för att lära mig branschen från grunden. Jag har serverat, stått i disken, och överlag jobbat mycket nätter vilket de facto är vad som krävs för att verkligen förstå branschen, vad våra gäster uppskattar och hur vi kan utvecklas för att kunna erbjuda den bästa möjliga gästupplevelsen. Det är något som alltid varit ett starkt driv för mig. Kombinationen av den konstanta pulsen, tydligt ledarskap, och drivet av att alltid ligga i den absoluta toppen inom utveckling är delar jag verkligen älskar med min roll.

Under sig har han förstås en hel del mellanchefer, men totalt rör det sig om strax över 800 personer. Pandemin är ett avslutat kapitel, men en del förändrade vanor sitter i. 

– Som vi var inne på tidigare var det extremt kort framförhållning när vi fick öppna igen och det innebar en enorm press på verksamheten från ena veckan till den andra. I början var fokus att komma ikapp förlorad tid under nedstängningen, men under den senaste tiden har vi lyft blicken framåt även fast vi ser andra konsekvenser i samhället som följd av pandemiåren. 

Är det svårare att få ut folk?

– Det finns en klar beteendeförändring efter pandemin med fler hemmafester, men klart är att människor fortfarande uppskattar att träffas ute och då blir ett café, en restaurang eller en bar en naturlig mötesplats. Just nu är det ekonomiska klimatet den nya stora utmaningen och vi måste hela tiden arbeta för att erbjuda den bästa upplevelsen oavsett det ekonomiska läget.

Stureplan har länge, inte minst på mindre orter, haft en särskild klang och varit ett begrepp. Hur är det?

– Det finns såklart en aura kring Stureplan som en spännande miljö, och platsen har varit en stor del i utvecklingen av kulturlivet i Sverige. Många som i dag är erkända i Sveriges kulturliv och har gjort framgångsrika karriärer har börjat sin resa på Stureplan. Det är ett centrum för både nöje med nätverkande med ett stort flöde av kreativa och duktiga människor vilket så klart gör det till en viktig knutpunkt. För min del är det framför allt min arbetsplats där våra gäster står i centrum.

"Fantastiskt ställe"

Martin Elfström stormtrivs på jobbet. 

– Jag får alla delar av vad jag drivs av och uppskattar i det här jobbet. Det är en del av besöksnäringen och det är en viktig industri för Sverige. Det finns ingen brist på möjligheter att fortsätta att utvecklas och lära sig nya spännande saker vilket är anledningen till att jag ser mig i branschen under många år framåt.

Hur är din relation med Vimmerby nuförtiden?

– Jag följer Vimmerby Hockey och tycker det är kul att läsa om hur Vimmerby satsar på utveckling inom olika områden med flera eldsjälar vilket är viktigt för alla orter. Det var ett par år sedan jag själv var i Vimmerby men det handlar om att få tiden att räcka till. Jag har läst om det som hänt på Ceos vilket vore kul att se eftersom jag spenderade så mycket tid där under åren inom Vimmerby IF, säger han och fortsätter:

– Jag minns Vimmerby som en fantastisk plats att växa upp på. Man har närheten till allt och en väldigt positiv idrottskultur. Jag har bara positiva minnen om Vimmerby och ser fram mot att hälsa på så snart som möjligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt