Annons:

  • Hon brinner för odling – här är Hillevis bästa tips

    Hillevi Helmfrid vid två nygjorda limpor

  • Hon brinner för odling – här är Hillevis bästa tips

    Ensilage läggs ut över all öppen jord

  • Hon brinner för odling – här är Hillevis bästa tips

    En färdig limpa att odla i

Hon brinner för odling – här är Hillevis bästa tips

Hillevi Helmfrid lär ut odling som en livsstil. Hon visar hur man kan bygga sin egen matjord genom att kompostera i limpor, där hon sedan odlar bland annat pumpor.

Annons:

Hillevi bor i Gårdspånga, som ligger mellan Grönhult och Locknevi. Där odlar hon mycket av de grönsaker som familjen äter. Hon har kurser där hon lär ut hur det går att odla genom att ta vara på det som trädgården ger, det som många trädgårdsodlare ofta krattar upp och åker iväg med till återvinningscentralen.

– Det kallas för limpkomposter. Första året lägger jag pinnar och ris i en cirka 70 centimeter hög och några meter lång limpa. Där lägger jag på blad, ogräs och rötter som jag fått när jag rensar och krattat i trädgården.

Efter ett år kan hon börja odla pumpor och squash i limporna.

– Då har odlingsbädden sjunkit ihop.

Hon odlar pumpor i tre - fyra år i samma odlingsbädd. Därefter kan hon odla sådant som trivs i en lucker jord.

– Som morötter, palsternackor och potatis. Potatis ger upp till fem gånger större skörd i den mogna limpa, än i vanligt friland.

Odla vattensmart

I somras var det väldigt torrt, vilket gjorde att det var bevattningsförbud i Västerviks kommun och alla fick snåla med vattnet. Hillevi ger tips om hur man kan odla med liten vattenåtgång, även under torra somrar.

–  På hösten täcker jag all bar jord med gammalt ensilage som inte duger som djurfoder. Det bibehåller fukten i jorden. Det gör att jordens mullhalt långsiktigt kan behålla fukt och näringsämnen bättre.

När våren kommer sticker hon hål i ensilaget med en grep.

– Jag gräver inte, det skadar mikrolivet, utan jag gör bara lite lufthål. Då kan daggmaskarna göra jobbet åt mig.

Om det blir regnfattiga vårar och somrar, har du tips på vilka grönsaker man kan odla?

– Jag kan säga vad man inte kan odla istället. Det är grönsaker som kräver mycket vatten, som kålrabbi och andra typer av kål under våren och försommaren. Jag har istället satt kålrabbi i juli och fått en bra skörd nu i början av november.

Håller odlingskurser

Hillevi vill att människan ska leva mer i samklang med naturen och vill lära ut ett annat sätt att tänka då det gäller odling. Det behöver inte heller vara odling i stor skala som hon gör. Det går bra att starta med ett litet trädgårdsland.

Hon håller sina odlingskurser kvällstid, på Gamleby Folkhögskola och kursen avslutas den här veckan med att deltagarna får lära sig att ta hand om och laga till de har odlat.

– Jag vill lära ut odlande så att det gynnar helheten, säger Hillevi.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt