Annons:

De är gifta – och aktiva i olika partier:

Christoffer och Johanna Cederstrand tillsammans med barnen. De är gifta med varandra – men aktiva inom helt olika partier.

De är gifta – och aktiva i olika partier: "Aldrig sett det som ett hinder"

De är gifta och politiskt aktiva – men i helt olika partier. Något som förstås är överraskande för många.
– Det är många som har roligt åt det, säger Johanna H Cederstrand.

Annons:

Har du svårt att acceptera den där släktingen som inte alls tycker som du inom skattepolitiken eller migrationsfrågan? Det är kanske inte så konstigt.

För Johanna H Cederstrand och Christoffer Cederstrand är det dock vardag att leva med någon som har en avvikande politisk åsikt. De är nämligen gifta med varandra – och aktiva i två olika partier. Johanna är vänsterpartist och sitter i kommunfullmäktige. Christoffer är centerpartist och ordinarie ledamot i miljö- och byggnadsnämnden.

Paret träffades 2013 och förstod snabbt att den andra tyckte annorlunda i många frågor.

– Jag var inte särskilt aktiv när vi träffades. Jag bodde i Vetlanda, men var medlem i Vänsterpartiet. Christoffer var dock aktiv centerpartist. När han berättade för sin familj att han träffat mig, så sa han att "hon är inte riktigt som oss, hon är vänsterpartist". Det kan jag ha roligt åt, berättar Johanna Cederstrand. 

Ingen av dem såg deras skilda politiska uppfattningar som något hinder för en relation.

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag tänker att det finns värre partier han kunde ha tillhört. Ibland kan man tänka, särskilt under ett valår, att det hade varit lättare om vi tyckt likadant. Men jag har inte sett det som något hinder någon gång. Jag tycker att det är kul att debattera och diskutera. Innan vi träffades kunde jag bli lite irriterad om någon tyckte annorlunda jämfört med mig. Nu kan jag mer se det hur hans synvinkel även om jag inte håller med, säger Johanna och får medhåll från Christoffer:

– Jag håller med om det. Det kom fram ganska tidigt att vi tyckte olika inom vissa frågor, men det har inte varit något problem.

Hur mycket och hur ofta diskuterar ni politik hemma?

– Inte överdrivet mycket, faktiskt. Just runt valet blir det ganska mycket, men det är ju det enda man ser och läser om. Annars är det inte så mycket som man kanske kan tro, säger Christoffer Cederstrand.

– Om det är någon fråga där vi vet att det klämmer lite, då avstår vi den frågan. Det kan hända att vi sitter och pratar och märker att det börjar bli lite infekterat, då avbryter vi hellre. Vi vet att ingen av oss kommer ändra sig, säger Johanna.

"Fått höra mycket"

Just namnet Cederstrand är annars väldigt centerförknippat i Vimmerby kommun. Christoffers mamma, Anna-Karin Cederstrand, har länge varit aktiv och var tidigare ordförande i den nuvarande barn- och utbildningsnämnden.

– Din mamma har ju fått höra mycket, säger Johanna och tittar mot Christoffer:

– Hon har ju varit aktiv länge och många undrar hur hon kan ha en svärdotter i Vänsterpartiet och hur det har gått till. Det var framför allt när vi gifte oss och när jag stod med på listan inför valet, eftersom Cederstrand är ett centernamn i den här kommunen. 

Har det varit svårt för din mamma att smälta det?

– Nej, det tror jag inte, säger Christoffer.

– Lite kanske, men inte så farligt. Jag hade nog kunnat tillhöra värre saker också. Vi undviker också att prata särskilt mycket politik. Jag tror det hade kunnat bli mer konflikter mellan oss rent politiskt.

De allra flesta har dock bara roligt åt situationen och tycker att det är komiskt att en vänsterpartist och en centerpartist är gifta med varandra.

– Det är många som har roligt åt det faktiskt. Vissa av våra vänner, som kanske inte har så bra koll på kommunpolitiken, tycker det är lite konstigt när vi står på olika platser i samband med marknader och så. I valrörelsen stod vi ju precis intill varandra, men för olika partier, säger Johanna Cederstrand. 

– Jag tror att det är fler inom Vänsterpartiet som har roligt åt det. Jag har inte hört så mycket om det, men Ingela (Nilsson Nachtweij, kommunalråd) skojar om det ibland. Det är lite pikar och sådär, säger Christoffer Cederstrand.

Privatiseringar en het fråga

Båda två säger att de delar de mest grundläggande värderingarna med varandra – och att det är helt avgörande för att de ska kunna vara tillsammans.

– Det viktigaste är grundvärderingarna och alla människors lika värde och där är vi helt överens. Jag tror inte jag skulle kunna uppfostra barn med någon som inte tycker att alla människor är lika mycket värda, säger Johanna och fortsätter:

– Blev jag tvungen att rösta på ett alliansparti hade det varit Centerpartiet. Jag tror inte vi hade fallit för varandra om du var jättemoderat eller sverigedemokrat heller. Det hade inte fungerat. För mig är jämställdhet, feminism och allas lika värde viktigt och där är vi överens.

Christoffer nickar instämmande:

– Det tror inte jag heller. Vi håller ju med varandra om de grundläggande sakerna. Jag vet också att all vänsterpolitik inte är hennes åsikter och all centerpolitik är inte mina åsikter.

Finns det några exempel där det har handlat om faktiska handlingar där ni skiljer er och inte bara politisk diskussion? Jag tänker föräldraledighet eller liknande.

– Nej. Vi är säkert jättetråkiga nu, men vi har inte hamnat där, haha. Jag kan inte komma på någon sådan situation, där det inte bara har varit på papper. Du var ju hemma nästan lika mycket som mig när vi var föräldralediga, det föll sig naturligt, säger Johanna.

Den frågan där deras diskussioner har gått som varmast är inte helt överraskande gällande privatiseringar.

– Där står vi väldigt långt från varandra och det är väl där vi har varit mest oense.

– Privatiseringar har gått hett, det har blivit många sena kvällar på altanen. Men man kommer till en gräns där man känner att nu måste vi släppa det här, säger Christoffer.

– Du är ganska duktig på att inte provocera mig också, säger Johanna och skrattar.

Jag kan tänka mig att det är ganska utmanande också, att inte alltid bara sitta och bejaka den andra personens åsikter?

– Verkligen! Jag skulle tycka det var tråkigt om man alltid tyckte precis samma sak. Det är utmanande, tycker jag. Jag älskar att debattera och diskutera och tror det är nyttigt. Man sätter sig också in betydligt mer i det partiets åsikter.

Christoffer säger att han har breddat sitt perspektiv mycket.

– Det blir att man får en större förståelse för varför de tänker som de gör och sådär. Så var det nog inte riktigt innan. Det handlar mycket om att försöka se det från båda håll. Det är så polariserat i dag. Den här vägen ska vi gå och så finns det bara den vägen. Men det går att se det ur ett annat synsätt också.

Om det hade dykt upp en het fråga som den om att lägga ned skolor och era partier tyckte olika. Hur hade det varit?

– Det skulle nog bli jobbigt. Då hade man fått jobba på att ha någon form av distans till det. Jag hade tyckt att det var svårt om Christoffer ville lägga ned skolor, det kan jag säga.

"Vill inte styra dem"

Både Christoffer och Johanna svarar försiktigt ja på frågan om det finns en dröm att lyckas övertyga den andre om vilken politisk väg som är bäst.

– Det är klart att det finns en fantasi om det, men jag tror att vi båda vet att det inte kommer gå. Då skulle jag få hela din familj emot mig, säger Johanna.

– Jag hade tyckt det var kul om du blev centerpartist till slut.

– Men det blir jag aldrig! skrattar Johanna. 

Att ni båda sitter i kommunfullmäktige någon gång är inte osannolikt. Skulle ni kunna debattera mot varandra?

– Det skulle jag utan problem, säger Johanna.

– Du är rapp i käften, alltså. Jag vet inte om jag skulle våga det. Johanna är duktig på att debattera och jag hamnar fort i underläge, säger Christoffer.

– Det handlar nog mer om att jag tjatar på dig tills du ger dig.

Hur ska ni göra för att inte pådyvla barnen era respektive politiska åsikter?

– Vi vill inte styra dem, så länge det inte går jätteknas förstås. Vi pratar inte mycket politik inför dem. Det viktiga är att det blir starka individer med egna åsikter. Vi försöker lära dem att ha en bra människosyn och respektera andra, sedan får de bli moderater eller vänsterpartister eller vad de vill, säger de.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt