Annons:

  • Alfred gör Youtubesuccé med ny norrländsk karaktär

    Alfred Svensson och Klas Eriksson var nyligen utanför Vimmerby och spelade in avsnitt till sin humorserie. Foton: Simon

  • Alfred gör Youtubesuccé med ny norrländsk karaktär
  • Alfred gör Youtubesuccé med ny norrländsk karaktär
  • Alfred gör Youtubesuccé med ny norrländsk karaktär

Alfred gör Youtubesuccé med ny norrländsk karaktär

Alfred Svensson från Virum utanför Tuna har varit med i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Solsidan och är en del av humor- och musikgruppen Inte helt hundra. Tillsammans med sociala medier-succén Klas Eriksson kan han vara på väg mot sitt stora genombrott. – Jag tror att vi kan bli en av Sveriges största Youtubekanaler, berättar Alfred Svensson.

Annons:

Alfred Svensson har varit upp sedan klockan åtta, med drygt fem timmars sömn i kroppen. Han sitter tillbakalutad i en trästol utanför föräldrarnas ruckel, några kilometer från deras gård i Virum utanför Tuna. Han knäpper en bärs och verkar allmänt avslappnad i väntan på sin kollega Klas Eriksson. 

Han är hemmavid för att spela in sketcher till serien Nordic Hillbillies, som tittarna tror utspelar sig i Norrland. 

– Nu blir du ju först med att avslöja oss. Jag tror inte att någon har fattat att vi är i djupaste Småland och spelar in det här eller i skogen utanför Stockholm. De tror nog att vi är i Norrland, skrattar Alfred Svensson. 

Älskar Herngren

Redan i mars i år gjorde vi ett längre reportage med humorfantasten Alfred Svensson. Ända sedan unga år har han varit bästa vän med humorn. Men det tog tid innan han tog mod till sig och sökte till en teaterskola. 

Nu är 25-åringen hetare än någonsin. Under de senaste åren har hans kontakt med Felix Herngren gett honom roller i Solsidan, megaproduktionen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och i reklamfilmer för Coop. Inom kort ska han medverka i en informationsfilm för Systembolaget, där han spelar assistent åt Felix Herngren. Båda spelar sig själva i den korta filmsnutten. 

– Jag älskar ju Felix, han är så cool. Det är häftigt att vi spelar oss själva. 

Vad betyder det att du har kontakt med en av Sveriges största inom humorgenren?

– Det betyder förstås mycket, men samtidigt måste jag ju vänta på att han hör av sig. Jag kan ju inte kontakta honom och tjata, då är jag ju körd. Det är en sjuk bransch, men den kontakten är viktig att vårda. De ringer ibland, men jag har ju inte fått någon större roll än. 

"Mycket bondhumor"

Men Alfred Svensson har projekt så det räcker och blir över. Sedan en tid tillbaka arbetar han tillsammans med Klas Eriksson, som slagit igenom stort i den virala världen med korta humorklipp. Nu gör de tillsammans serien Nordic Hillbillies för Youtubekanalen Jokemock. 

– Vi är Leif och Billy och bor i det här huset, det är deras stuga. Man kan säga att det är modern buskis vi gör. Det är lite Stefan och Krister, men i ny tappning. Det är Youtubetänk, korta klipp och ett nytt format. Men visst är det mycket bondhumor. I dag spelar vi in ett klipp där Radiotjänst hälsar på och vi slår sönder all elektronik i hela huset för att slippa betala avgiften.

Efter tio avsnitt har serien visats över två miljoner gånger. 

– Jag har jobbat med Youtube länge och inte sett den här utvecklingen. Det är många som tittar på det och i ärlighetens namn har vi det bra förspänt med mina och Klas flöden sedan tidigare. Klas har liksom 170 000 som följer honom på Facebook och något färre på Instagram.

Lång process

Under några dagar befann sig duon, tillsammans med två som arbetar med ljud och film, vid Alfreds föräldrars gård för att spela in klipp. 

– Vi har ett för högt uppsatt mål. Vi siktar på sju sketcher, men man hinner två om dagen om det går bra. 

Ändå är de väldigt korta?

– Ja, det är en lång process. Men den här genren, med sketchhumor, så måste man göra det bra. Vi har valt att ha en hög produktionskvalitet. Jag kan vara frustrerad över tiden det tar, men det är en process att få ut ett klipp i veckan. Det har verkligen gett utdelning. 

En del sketcher spelas in i Stockholm. 

– Vi ska ha ut ett avsnitt i veckan och åker vi hit måste vi vara här i tre, fyra dagar i alla fall. Därför blir det att vi spelar in del sketcher i Stockholm, men det ska alltid utspela sig i Jokkmokk. 

Hur ser en dag ut när ni här?

– Om vi tittar på den här dagen så var vi och hämtade tv-apparater som vi ska slå sönder vid Toppesten vid åtta i morse. Ofta blir det åtta på morgonen till tio på kvällen. Natten som var satt jag och Klas uppe till två och fixade, för vi var tvungna att färglägga och ljudmixa ett avsnitt som vi ska släppa. Men det är ett sanslös roligt jobb vi har. Att få åka ner hit och spela in sketcher, det är helt underbart. 

Vill göra långfilm

En viss oro finns för att den röda stugan, som de alltid använder, ska bli oanvändbar. 

– Morsan och farsan ska kanske renovera stället, vilket är trist för oss. Vi vill åt den här sunkiga och fruktansvärda miljö, det är lite Morran och Tobias-universum. Vi får se hur det blir helt enkelt. Förmodligen kommer vi börja styra serien i en ny riktning i vinter, där Leif och Billy eventuellt tvingas lämna huset och åka henom Sverige i en husvagn.

Alla tankar på att utveckla projektet ligger en bit fram, men Alfred Svensson har stora mål. 

– Nu bygger vi det här varumärket och har våra karaktärer Leif och Billy, som är inavlade, knäppa och jaktintresserade och gör sjuka saker. I framtiden kanske vi vill ha en mer långsiktig story, nu jobbar vi bara på att bygga på våra prenumeranter. Men ett mål är helt klart att göra en långfilm med Leif och Billy. Jag tror att vi kommer göra det, men det är nog några år dit. Det vore askul att sätta upp en scenföreställning också, en farsrevy. Klas är enormt stor i Norrland och jag tror att vi skulle gå hem där och kunna sälja ut folkparkerna. 

Kan ni bli lite av den här generationens Stefan och Krister?

– Kanske är det en lucka som vi fyller där. Folk gillar fan buskis och det finns inte så mycket seriös buskis. Jag är en stolt buskisutövare. Sedan är de väl inga förebilder, men man älskar ju Full frys så klart. Det gör väl alla, men nu för tiden tittar jag inte på någon buskis alls.

En kvalitetsstämpel

Det är förstås fullt fokus som gäller på Nordic Hillbillies, men någonstans där inom Alfred finns drömmen efter de traditionella produktionerna. 

– Det traditionella drar än, även att Youtube är framtiden. Jag är kreatör, skådespelare och skriver en del och någonstans finns det ett hat mot traditionell, linjär tv som sitter på en fasligt hög piedestal. Tittar man på deras tittarsiffror så är de många gånger i botten. Men får man ett sånt jobb, så lockar det ju förstås att hoppa på det. Även om man går ner och syns mindre. 

Handlar det om att det är mer pengar?

– Delvis det och så är det ett helt annat sätt att jobba på. Man får jobba med saftiga produktioner med fetare budget, coola människor och någonstans är det en kvalitetsstämpel att jobba med linjär tv.

Hur länge ser ni den här satsningen, med Nordic Hillbillies?

– Vi är anställda av ett bolag och kör på. Så länge de vill fortsätta och jag och Klas vill fortsätta, så kör vi på. Jag känner att jag vill mjölka ur det här ordentligt. Det har gått så bra, vi kan bli en av Sveriges största Youtubekanaler. Vi måste bara vara konsekventa och nu har man börjat komma in i vad det innebär att skriva ett manus. Vi har duktigt folk i vårt produktionsbolag som hjälper oss. 

Satt alltid på kontoret

Helt har Alfred Svensson dock inte övergett Inte helt hundra. 

– Nej, nej. Men jag har gått ner lite i arbetstid. Innan satt jag alltid på kontoret. Vi har lite på gång med Inte helt hundra också. Vi släppte en låt nu i juni och vi har även en hel del spelningar inbokade runt om i Sverige i sommar. Det kommer bli grymt kul.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt