Annons:

Julia Karlsson, uppväxt i Vimmerby, lever för musiken. För DV berättar hon om vägen till framgångarna. Foto: Privat

"Jag vill göra allt för låten"

Första låten skrev hon redan som tioåring, på pianot hemma hos föräldrarna i Koppetorp. Sjutton år har passerat sedan dess, och idag har en av hennes låtar vunnit priser och spelats på radiostationer över hela världen. Men vägen dit har inte varit spikrak. Julia Karlsson berättar om idolerna, drömmarna och perioden då hon hade sju extrajobb för att ha råd att hålla på med det hon älskar; musiken.

Annons:

En femåring sitter framför en tv-skärm i ett vardagsrum och tittar på en film med tecknade dinosaurier. Det är inte första gången. Femåringens kinder är våta. Det är inte heller första gången.

– Jag grät varenda gång! Men inte på ett negativt sätt, jag blev bara väldigt berörd av den vackra filmmusiken, berättar Julia Karlsson, låtskrivare från Vimmerby.

Filmen handlade om Lillefot i ”Landet för länge sedan”, och den gick varm i familjens VHS-spelare. Det är ett av hennes första musikminnen, och fler skulle det bli.

"Gav mig chansen"

När Julia fyllde tio år fick hon ett piano i födelsedagspresent, och då började det som skulle bli hennes framtida kall; låtskrivandet.

– Men att traggla noter var inte speciellt kul, så det slutade med att mamma fick muta mig med femhundra kronor för att jag skulle fortsätta med pianolektionerna, säger Julia och skrattar.
Eftersom Julia ännu inte var så säker på engelskan fick hennes storebror hjälpa till med texterna. Sedan började hon även försöka på egen hand.  

– Min musiklärare gav mig chansen att spela in min första demo, det kändes stort! Jag minns att texten i refrängen gick ungefär såhär: ”I’m a baby girl, lala, I’m a baby girl, lala, I don’t know”…

Tillsammans med tjejbandet Play Power framfördes låten i Vimarskolans kafeteria inför övriga elever på skolan.

– När jag ser VHS-kassetten nu i efterhand är publikens reaktioner inte lika överväldigande som den upplevelse jag själv hade…

Artistdrömmar

Julia drömde om att bli artist, men tanken på att syssla med musik som yrke bleknade, och till gymnasiet valde hon att läsa Naturvetenskaplig linje.

– Det var faktiskt min klassföreståndare som väckte tanken igen. Hon föreslog att jag skulle skriva om min musik i mitt projektarbete. Från början var jag inne på något helt annat, men tack vare henne tänkte jag om, berättar Julia.

Låten hon skrev i samband med projektet blev en av de låtar hon sedan använde för att söka in till utbildningen Musikmakarna. Där började hon på allvar tro på en framtid med musiken som sysselsättning. Nu låg inte fokus på artisteri längre, utan på låtskrivande.

– Jag skulle vilja påstå att det är avgörande att få vistas i en kreativ miljö med likasinnade, och för mig var Musikmakarna perfekt. Skolans fokus låg på att vi elever tidigt skulle få komma in i branschen.

Sju extrajobb

När Julia avslutade utbildningen hade hon stora drömmar, och tyckte att saker och ting tog för lång tid. En tuff period väntade, med mycket slit.

– Jag flyttade till Stockholm, och de första två åren där handlade egentligen bara om att överleva ekonomiskt. Jag hade sju extrajobb och försökte samtidigt få koll på nätverket av låtskrivare. Många gånger var jag frustrerad över att min ekonomiska situation begränsade min studiotid.

Funderade du någonsin på att släppa musikdrömmen?

– Nej, faktiskt inte. Jag var liksom besatt av att lyckas. Jag tror att man kanske måste vara lite galen för att orka, säger hon och skrattar. Sedan förklarar hon vad siktet var inställt på.

– Jag visste ju att allt handlade om att skriva den där låten.

”Den där låten” visade sig bli en riktig succé, när den väl kom. En kväll i april 2014 skrevs de första melodislingorna på Runaway (U&I), tillsammans med låtskrivarkollegan Anton Rundberg.

– Den låten har blivit min stora dörröppnare.

Att skapa en låt

Med nulägets 250 miljoner streams på Spotify, Grammynomineringar och listettor i flera länder, har det äntligen blivit möjligt för Julia att jobba heltid med musiken.

Hur är du att jobba med som låtskrivare?

– Egentligen är jag kanske inte rätt person att svara på den frågan, men jag tror att jag upplevs som envis, samtidigt som jag är positiv och öppen. Jag vill göra allt för låten. Att få det svåra att låta enkelt är en viktig riktlinje, gärna glatt blandat med melankoli. Texten är också viktig,  men hur orden låter är minst lika viktigt, för att få till ett perfekt ”flow”.

Vimmerby betyder mycket

Nyligen skrev Julia, tillsammans med kollegan Anton Rundberg, kontrakt med musikförlaget Warner Chappell. Det blir en del resor mellan Los Angeles, där förlagets kontor finns, och Stockholm där studion ligger och där hon numera bor.

– Det blir stora kontraster, vilket jag tror är nyttigt i livet, säger Julia, som i nästa mening berättar att Vimmerby fortfarande är en plats som ligger henne varmt om hjärtat.

– Min hemstad betyder mycket för mig. Det är alltid väldigt skönt att komma hem och träffa nära och kära. Jag upplevde Vimmerby som en bra stad att växa upp i.

Framtiden

Just nu ligger fokus på jobba vidare med musiken. Att skapa spännande samarbeten och släppa nya låtar.

– Roliga saker är på gång, men allt tar sin tid. Jag är tacksam över möjligheten att få jobba med min stora passion och njuter just nu av att saker har fallit på plats. Framtiden känns spännande!

Fakta

TRE SNABBA:

Första idolerna?

– Backstreet Boys! Backstreet Boys! Backstreet Boys!

Första favoritlåten?

– Lilla Fågel Blå med Staffan Hellstrand. Tycker fortfarande att det är en fantastisk låt!

Musikaliska förebilder?

– Det låter ju klyschigt men jag måste säga Max Martin. Han är kungen av popmusik, enligt mig, och det han gjort för svenska låtskrivare internationellt är häpnadsväckande. Artisten Sia är också en stor inspiration. Hon har en enorm styrka och känsla i rösten när hon sjunger, och skriver dessutom sin egen musik. En annan förebild är Eva Cassidy. En sanslöst vacker sångröst som jag aldrig kommer tröttna på.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt