Annons:

Gabriel har varit i 66 länder –

Gabriel Brunegård under en av alla resor i Iran. Foto: Privat

Gabriel har varit i 66 länder – "Har massa kvar att upptäcka"

Skryter du om din vinter i sydostasien? Eller om att du bodde i Australien ett halvår? Gabriel Brunegård från Vimmerby har besökt 66 av jordens alla länder. – Jag är väldigt nyfiken av mig och tycker att det är kul att upptäcka nya saker, säger han.

Annons:

En del menar att det finns 195 nationer, andra 246. Klart är i alla fall att det finns många olika stater på jorden. Många har besökt fler än ett land, många har kanske besökt ett tiotal länder. 

Men hur många har varit i 66 egentligen? Det har Gabriel Brunegård, som är uppvuxen i Vimmerby. Redan som bebis bodde han i Tanzania och troligen föddes intresset för främmande kulturer och människor redan då. 

– Mina föräldrar jobbade i Tanzania och jag gick på internatskola där och bodde där i fyra år, ett år som bebis och tre år när jag gick i lågstadiet. Det lade grunden och sedan har det fortsatt.

Vad minns du från den tiden?

– Jag minns ändå ganska mycket, jag gick på en svensk internatskola och det var ett inhägnat område på savannen. Jag har goda minnen därifrån, men det var lite som att leva i en svensk bubbla, även om mycket skilde sig från Sverige. Min lillasyster gick på en tanzansk förskola och fick många tanzanska vänner. 

Första resmålet

Första resan på egen hand blev direkt efter gymnasiet. Tillsammans med några vänner bar det av till Tunisien. 

– Det var den första resan utan familjen och året efter åkte jag tågluff genom hela Östeuropa och ner till Istanbul. Sedan har det blivit allt längre och längre bort till allt märkligare platser, säger han och skrattar. 

33-åringen har bland annat besökt de flesta länderna i Centralasien, Östafrika, Mellanöstern och hela Europa. Han har också varit i Transnistrien, en utbrytarrepublik i Moldavien. 

– Jag fascineras av sådana ställen som de flesta inte ens känner till. Transnistrien är ett slags låtsasland som egentligen tillhör Moldavien, men det var en häftig upplevelse. Jag har sparat några transnistiska mynt.

Besökt Turkmenistan

Det skummaste land han har besökt är Turkmenistan. 

– De hade länge en galen diktator som har rest guldstatyer över sig själv i hela huvudstaden. Folket är fattigt, men allt i huvudstaden är i marmor. Man fick skumma vibbar. 

Har du besökt något land som klassas som riktigt farligt?

– Jag har varit på några potentiellt oroliga ställen. Jag reste genom Georgien precis efter att Ryssland invaderat landet 2008 och jag har rest genom Afghanistan under två tillfällen. Förra sommaren reste jag in i den del av Irak som kallas Kurdistan när det var krig inte så långt därifrån. Jag tycker att det är extra utmanande att åka till ställen som folk tror är jättefarliga, men så bevisar jag att det inte är så farligt eller komplicerat. 

Fascinerad av Iran

Gabriel Brunegård är fascinerad av Iran.

– Jag reste genom Iran för några år sedan och fick en speciell känsla för landet. Sedan pluggade jag persiska i åtta månader i Iran och det är ett väldigt speciellt land av flera olika anledningar. Det finns mycket spännande att se där och det vi ser i svensk media visar bara en liten del av samhället. Jag gillar att försöka förstå mig på andra kulturer och iransk kultur skiljer sig en hel del. Speciellt gillar jag gästfriheten i Iran.

Hittills har han satt sin fot i 66 olika länder. Fler lär det bli i framtiden. 

– För mig är det inte antalet som är det viktiga. Jag är bara väldigt nyfiken och tycker att det är kul att upptäcka nya saker. Jag har sett en massa härliga platser, men är fortfarande inne på första varvet. Det finns ännu mer att upptäcka och att möta nya kulturer och lära känna nya människor är en drivkraft för mig.

Vad är drivkraften bakom att resa så mycket?

– Det är dels nyfikenheten och viljan att se med egna ögon och försöka att bättre förstå andra samhällen. Jag har pluggat en hel del, men det är framför allt det jag genom mina resor sett med mina egna ögon och upplevt personligen som jag verkligen lärt mig något av. Dessa erfarenheter hjälper mig också i förståelsen av människor från andra länder som jag träffar i Sverige. 

När och var blir nästa resa?

– Jag vet inte riktigt. För en månad sedan gjorde en spontanresa till Balkanhalvön och besökte Grekland, Kosovo, Bulgarien och Makedonien. Nu har jag inget särskilt planerat, men jag hoppas resa tillbaka till Iran snart.

Hur många resor blir det på ett år?

– Nu är det nog två resor på ett år.

Hur har du haft råd att resa så mycket?

– De flesta av mina resor har varit relaterade till arbete eller studier och ofta har jag helt enkelt tagit en egen tur utöver det planerade, för att upptäcka lite mer.

Bor i Hammarkullen

Gabriel tog nyligen en mastersexamen i globala studier vid Göteborgs universitet. Nu väntar två olika jobbuppdrag för honom: dels ska han ha svenskundervisning och samhällsinformation till persiskspråkiga asylsökande, dels ska han jobba i en kyrka i Lidköping och hjälpa dem i deras kontakt med människor från andra länder. 

Han bor också i ett av Göteborgs mest mångkulturella områden: Hammarkullen. 

– Svenskar är i klar minoritet i den förort jag bor i. Jag gillar att umgås med alla möjliga olika människor och trivs väldigt bra här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt