Annons:

Elins assistent åtalas för misshandel –

Elin Anjous före detta assistent står åtalad för misshandel och ofredande. Domen kommer inom kort. Foto: Simon Henriksson

Elins assistent åtalas för misshandel – "Varit ett hemskt år"

Elin Anjou har aldrig haft möjligheten att göra någon annan illa. Hon är multihandikappad sedan födseln och kan varken prata eller kontrollera ben och armar.
I veckan avslutades rättegången mot hennes personliga assistent som står åtalad för att ha misshandlat och ofredat Elin.
– Det har varit ett hemskt år, konstaterar Elins pappa Mikael Anjou.

Annons:

Elin Anjou lever ett liv i rullstol. För 26 år sedan föddes hon med flera handikapp och ända sedan dess har hon varit helt beroende av konstant omsorg.

Hon sitter i rullstol, hon kan inte äta själv, kan inte prata, kan styra varken armar eller ben.

I sju år hade hon den assistent som nu åtalas för att ha misshandlat och ofredat Elin.

– Elin behöver hjälp med precis allting. Hon kan inte skydda sig om någon gör något, hon har inget tal och kan inte röra armarna. Det enda hon kan göra är att visa glädje eller sorg, får hon ont börjar hon gråta. Elin är helt helt värnlös och det är oförståeligt att det är den person som ska hjälpa henne med allting som har gjort det här, berättar Mikael Anjou.

”En droppe i havet”

Det ska sägas redan nu att assistenten, som var arbetsledare på det privata gruppboendet, nekar till brott, men bevisningen tycks stark. Dagens Vimmerby har gått igenom förundersökningsprotokollet och inte mindre än sex kollegor vittnar mot den åtalade.

Assistentens förklaring är att vittnena ljuger för att de ville ha bort henne från jobbet. Assistenten avskedades från det privata företaget två månader innan polisanmälan gjordes.

– Det är sex som vittnar emot henne och åklagaren säger att det är ovanligt mycket, men rättens historia är en sak och Elins en annan. Det som är uppe i rätten är en droppe i havet av vad vi har varit med om.

”Blev riktigt förbannad”

Händelseutvecklingen inleddes i november förra året. Då bröt Elin foten för andra gången på tio månader. Vid båda gångerna körde den nu åtalade assisten in Elin i en bil. Bara den andra händelsen Lex Sarah-anmäldes.

– Assistenten var arbetsledare så den första anmäldes inte. Jag begärde inte kopia på anmälan, utan förutsatte att det gjordes. Sedan hände det i november igen och då blev jag riktigt förbannad. Jag kan förstå att man gör ett misstag, men inte att man kör av benet på en person två gånger på ett år.

Benbrotten är inte del av rättegången.

– Det går inte att bevisa uppsåt, men jag tycker att det borde varit med här. Elins historia är så mycket mer än det assistenten åtalas för. Vid andra benbrottet kom de hem till mig och jag såg att Elin hade ont och då sa assistenten att de kört emot. Jag kände på benet och kände direkt att det var av. Det enda assistenten gjorde var att lämna över henne till oss och sa att vi skulle höra av oss. Hon har inte bett om ursäkt, inte sagt förlåt… det finns ingen tillstymmelse till skuld. Jag tror att alla jag känner hade gråtit om man brutit av benet på en person två gånger på ett år.

Kallades för ”ditt lilla kräk”

Efter det andra benbrottet kallades Elins föräldrar till ett möte med en grupp andra assistenter. Då rullades historien upp.

Assisten är åtalad för att ha torkat Elin med en använd blöja, varit så hårdhänt när hon kammat Elins hår att Elin börjat gråta och varit alltför brysk när hon stretchat Elin.

Hon ska även ha kallat Elin för ”ditt lilla äckel”, ”ditt lilla kräk” och ”ditt jävla skrälle” samt gett henne flera örfilar.

– Jag har jobbat så intensivt med Elin i 26 år, under hela hennes liv. Man kämpar mot myndigheter och allting, men jag kan inte förmedla känslan hur hemskt det här är. Vi gav assistenten vårt förtroende och trodde att hon löste sin uppgift… Man fick omvärdera en hel värld, plötsligt är allting borta och det finns saker som vi bearbetar fortfarande. Det har varit ett hemskt år och det kommer fram nya saker som vi inte ens i vår vildaste fantasi kunde tro skulle kunna hända. Det är som att ens bästa vän sviker än på det grövsta sättet.

I flera år var Elin röd runt munnen och mängder med allergiutredningar genomfördes.

– Vi gjorde alla allergiutredningar som finns och plockade bort hennes favoritmat, men sedan assistenten slutade är inte Elin röd runt munnen längre. ”Allergin” försvann… Det är klart att det inte var någon allergi, hon torkade för hårt.

”Ska inte jobba med människor”

Föräldrarna valde att polisanmäla assistenten så fort Elin blivit frisk från en svår sjukdom i början av 2016. I förundersökningsprotokollet uttalar en assistent oro för att assistenten ska ha smittat Elin med en allvarlig influensa sedan den åtalade assistenten tvingat henne att arbeta – trots att sjukdomen fanns i hennes absoluta närhet.

– Elin har haft ett svårt år med väldigt mycket tid på sjukhus efter den svåra infektion som jag anser att den åtalade också var skuld till. Elin och vi som familj har tillbringat cirka fyra månader på sjukhus i år och hade vi inte haft bra assistenter hade inte Elin överlevt detta år. Jag tycker att straffet borde bli mer än den tid som Elin och vi fått utstå på sjukhus.

Det viktigaste syftet med rättsprocessen är att stoppa assistenten från framtida jobb inom vård och omsorg.

– Den här människan ska inte jobba mer med människor. Det dras ut register på nästan alla som söker jobb inom vård och omsorg och jag tror inte att man får jobb om man är dömd för misshandel. Det hade varit hemskt om jag såg att någon annan person blivit utsatt för misshandel om tre år och jag vetat att jag själv kunnat stoppa det. Jag vill att Elin ska få upprättelse och det är min skyldighet att göra Elins röst hörd. Är det något jag ska göra för henne så är det detta.

”Jag förstår det inte”

Mikael känner ingen besvikelse mot det privata företaget, som efter en utredning sparkade assistenten.

– De har gjort vad de kan. Assistenten har varit arbetsledare och vårt filter gentemot företaget och personalen. Hon har spelat ut oss mot varandra. När vi har sagt till assistenten att vi vill att de ska ta med Elin på utflykter så har assistenten sagt till personalen att vi tycker att det blir för dyrt. Hon har spelat ut oss mot varandra. 

Domen kommer att meddelas under de kommande veckorna.

– Jag hoppas bara att hon blir dömd och att hon får ett så strängt straff som möjligt. Hon ska inte kunna jobba med människor mer. Det som hänt mot en helt värnlös människa är mer än tragiskt. Hon kan inte göra någon annan illa – det går inte – men att någon annan kan göra henne illa… Jag förstår det inte.

Hur mår Elin i dag?

– Hon är mer harmonisk och lättare att vara med. Innan fick hon panik när man tog fram en kam, men hon älskar det nu. Hon har vant sig vid att det inte är så farligt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt