Annons:

Solidaritetskvällen drog in 22 756 kronor

Vimmerby Kraftsamlar solidaritetskväll drog in över 22 000 kronor till insamlingen. Foto: Linus Johansson

Solidaritetskvällen drog in 22 756 kronor

Vimmerby Kraftsamlars solidaritetskväll blev en enorm succé. Ungefär 300 personer kom till Folkhögskolans idrottshall – och kvällen inbringade hela 22 756 kronor till insamlingen. – Det känns helt fantastiskt, säger Dagens Vimmerbys VD Jakob Karlsson.

Annons:

 Vimmerby Kraftsamlar är ett gemensamt insamlingsprojekt mellan Folkhögskolan och det nystartade medieföretaget Dagens Vimmerby AB till förmån för flyktingkrisen. Alla insamlade pengar går till FN:s flyktingorganisation UNHCR. I onsdags arrangerade Vimmerby Kraftsamlar en stor solidaritetskväll – och Vimmerbyborna visade en fantastisk medkänsla för världens mest utsatta människor.

Ungefär 300 personer kom till insamlingskvällen som totalt inbringade 22 756 kronor.

– Vi kan inte vara något annat än väldigt nöjda. Att vi fick det här gensvaret betyder väldigt mycket och pengarna innebär att insamlingen redan nu har nått sitt mål på 50 000 kronor. Folkhögskolan gjorde ett fantastiskt jobb med arrangemanget, säger Dagens Vimmerbys VD Jakob Karlsson.

– Det var en fantastisk uppslutning. Man blir rörd in till hjärtat över hur generösa och solidariska människor i Vimmerby är. Samt att det värmer oerhört över den tacksamhet som nyanlända visade oss för initiativet av denna kväll. Sen var det sådan fantastisk stämning i lokalen under kvällen, människor från alla världens hörn samlas och pratar och umgås. Vi fick både integration, folkbildning och solidaritet i ett under kvällen! Hur slitigt och rörigt det ibland har känts under de fem veckor vi har planerat, och all kraft och tid vi har lagt så är allt så värt det. Vi skulle lätt göra det igen. Om vi får en veckas semester först, skrattar Folkhögskolans initiativtagare Sandra Sjöblom.

Flydde ensam som nioåring

Kvällen var fullspäckad med mängder av uppträdanden av lokala förmågor. Gruppen Homeless, duon Linnea Nestor och Linn Olsen, Mikaela Brodd spelade flera låtar och flera av dem hittar du på DV Play.

Dadkodha Lindström, vars flykt började som ensam nioåring, intervjuades av läraren Ylva Sandström. Först åtta år senare kom Lindström till Sverige.

– Min storebror dödades och som nioåring flydde jag till Pakistan. Jag grät hela vägen när jag åkte. Jag levde där som illegal flykting utan tillgång till skola. Efter så många år som illegal flykting bestämde jag mig för att jag måste vidare. Det tog åtta år från att jag lämnade Afghanistan till att jag kom till Sverige.

– Jag hade ingen aning om hur Sverige är och jag var rädd för att ansöka om asyl och be om hjälp. Jag sov i skogen, men till slut orkade jag inte leva så. Jag träffade en polis som berättade att de kunde ta hand om mig och för mig var det som att komma till paradiset. Att få ett sånt bemötande kommer jag aldrig glömma.

Även Mohanas al-shihabi berättade om sina upplevelser och avslutade sitt tal med att tacka för den nya chans han fått:  

– Tack Sverige och alla svenskar för att ni tar emot oss och ger oss en chans. Jag är säker på att vi nyanlända ska vara en tillgång för Sverige.

Sossarna skänkte 2 000 kronor

Maja Westberg-Enqvist var konferencier. De 300 gästerna fick också ta del av en rik kakbuffé, lotteri, tal från Vimmerby IF:s ordförande Magnus ”Budo” Ericsson, diktläsning av Jessika-Therese Magnusson och mycket mer.

Kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S) var på plats och skänkte 2 000 kronor för Socialdemokraternas räkning.

– Det här var en fantastisk kväll. Vilket arrangemang! sa kommunalrådet.

Kvällen inbringade alltså över 22 000 kronor. Totalt är insamlingen nu uppe i 63 000 kronor – klart mer än målet på 50 000! Insamlingen fortsätter fram till den 31 oktober.

Dagens Vimmerby och Folkhögskolan tackar alla som på något sätt var inblandade i kvällen!

Insamlingen hittar du här: https://charitystorm.org/fundraisers/vimmerby-kraftsamlar-hjalp-manniskor-pa-flykt/

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt