Annons:

2017 ett magiskt år för Jesper Svensson: ”Det var ofattbart”

Jesper Svensson kan se tillbaka på ett häftigt 2017. Foto: Linus Johansson

2017 ett magiskt år för Jesper Svensson: ”Det var ofattbart”

Vimmerbysonen Jesper Svensson är en av världens absolut bästa bowlare. Nu har han lagt 2017 till handlingarna. Ett år som blev något alldeles extra i och med mottagandet av Lilla Bragdguldet.
– Det var ofattbart. Det är nästan så att jag än i dag har svårt att förstå hur fränt det var, säger Jesper Svensson när vi träffar honom i barndomsstaden.

Annons:

Vi träffar Jesper Svensson på hemmaplan i Vimmerby för att sammanfatta ett nytt bra bowlingår och för att prata om en spännande framtid. Vimmerby är hemma för bowlingstjärnan och han besöker Astrid Lindgrens stad så ofta han har möjlighet.

– Att komma till Vimmerby är viktigt för mig. Det är ett sätt att komma bort från allt och kunna koppla av. Hemma i Göteborg handlar det mesta om träning av olika slag. Det är samma sak hela tiden, precis som på vilket jobb som helst. Sen har jag familj och vänner kvar i Vimmerby. Jag tar de chanser jag får att komma hem, säger Jesper Svensson. 

Valdes före Nilsson Lindelöf

22-åringen kan se tillbaka på ett i flera aspekter fantastiskt 2017. Inte minst då för det som hände i början av året. Då tilldelades Jesper Svensson Lilla Bragdguldet i konkurrens med bland annat fotbollsstjärnan Victor Nilsson Lindelöf.

– Det var ofattbart. Det är nästan så att jag än i dag har svårt att förstå hur fränt det var. Det har aldrig tidigare hänt att en bowlare har fått pris på Idrottsgalan. Det är än i dag ofattbart, men jäkligt häftigt. Jag har fått mycket respons från övriga bowlingvärlden.

Och du fick priset i kamp med Victor Nilsson Lindelöf...?

– Jag kommer aldrig kunna säga att jag förtjänade det mer än någon av de andra som var nominerade. Det är svårt att jämföra prestationer. Victor var ju den mest namnkunniga och det hade inte varit konstigt om han hade fått priset.

Två PBA-titlar

Sportsligt var 2017 inte lika bra som 2016, men det innehöll ändå flera riktigt starka toppar.

– 2016 var ett fantastiskt år, 2017 var bra. Jag vann två PBA-titlar, hade några andra bra prestationer i stora tävlingar och en del vinster i mindre tävlingar. Det är lätt att bli för hård mot sig själv efter det jag presterade 2016. Hade jag lyckats vinna majorn i slutet av året hade jag säkert varit med i snacket för att bli ”player of the year”, säger Jesper Svensson.

Vad var du mest nöjd med under 2017?

– Det är väl World Series i slutet av året. Där gjorde jag en väldigt bra prestation rakt igenom och var nära en fullständig jackpot.

Under World Series of Bowling vann Jesper Svensson sin sjunde PBA-titel, något som ingen annan svensk bowlingspelare lyckats med.

”Det är oförsvarbart”

Men det var också ett år med besvikelser. Den allra största kom under VM i slutet av året.

– Det är den största besvikelsen, tillsammans med februarisvängen till USA med tre majors. VM blev verkligen dåligt, det var en kombination av många smågrejer som gick fel. Det blev en osäkerhet i hela gruppen och det genererade i alldeles för många dåliga slag. Så här i efterhand kan jag vara besviken över att jag och laget inte fick kontroll på det.

Vad var det egentligen som hände?

– Man ska inte skylla på några omständigheter, men profilen som blev var den sämsta tänkbara för oss. Men det sättet vi spelade på är oförsvarbart. Det blev fel rakt över, allt blev skit. Man får försöka lära sig av det, det kommer ju ett nytt VM nästa år, säger Jesper Svensson.

Vill ha revansch

Ett nytt bowlingår har redan startat för Jesper Svensson och det inleddes med en andraplats i AIK Tournament.

Vilka är dina stora mål med säsongen?

– Det kommer nya tävlingar hela tiden. För att kunna leva på sporten måste man ha många bra prestationer och hålla en genomgående hög nivå. Men jag känner en jäkla revanschlusta att göra ett bättre VM i Hongkong. Sen är Weber Cup en väldigt häftig tävling, det är kul att få representera Europa. SM-slutspelet är också jäkligt häftigt, jag hoppas kunna vara med där i år.

Några nya PBA-titlar kanske det blir också?

– Det hade jag inte tackat nej till.

Hektiska månader

Inledningen av året blir hektisk för Jesper Svensson. Närmat väntar tävling i Finland och därefter bär det av till Japan. Sedan tillbringas hela februari i USA, där tre tävlingar ska spelas.

Känner du fortfarande att du kan bli en bättre bowlare?

– Ja, definitivt. Jag har alltid sagt att den dagen jag känner att jag inte kan lära mer mer är det nog dags att lägga av. Det går ständigt att utvecklas mer och det är sånt som driver mig. Jag vill bli bättre och jag vet att jag kan bli det, säger Jesper Svensson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt