Annons:

Nu öppnar Tobo för säsongen:

Tobo GK:s Magnus Hultgren ser mycket fram emot den här säsongen. Foto: Simon Henriksson

Nu öppnar Tobo för säsongen: "Hoppas på Stenson-effekten"

Tobo Golfklubb mår bättre än på länge. Nu öppnar också golfbanan för säsongen.
– Vi är rustade väl, säger Pro:n Magnus Hultgren.

Annons:

Lite fler medlemmar. Klart bättre ekonomi. 

Tobo GK möter morgonljuset inför årets säsong. 

– Vi går från klarhet till klarhet. 2016 har vi ökat på alla poster. Vi har inte haft så tunga personalkostnader, Anders (Bohlin, arrenderar restaurangen) har gjort det bra, vi har ett ökat medlemsantal, bättre uthyrning, fler greenfees, säger Tobo GK:s Pro Magnus Hultgren.

Vad beror det på?

– Det har blivit lite surr. Dels har vi haft en golfbana som har varit fantastiskt fin och medlemmarna pratar om att vi har en fin anläggning. Sedan har Stenson (Henrik) en del i det också. Jag tror också att samhällsbilden är på väg att gå mot att det inte är så häftigt att säga att man jobbar jämt eller är upptagen. I stället vänder det mot att det är mode att säga att man har tid. Friskvård och träningstrender ökar ju.

Det måste vara skönt?

– När jag kom hit hade vi några mörka år, vi hade inte näsan över vattenytan. Nu har vi bantat vår verksamhet så mycket vi kan och vi har fått det att fungera. Vi går runt, men förhoppningen och målsättningen är att vi ska kunna göra lite mer på banan. Vi får fortfarande vända och brida på det. 

15-25 svag målgrupp

Tobo har 550 som innehar ett fullvärdigt medlemskap. Totalt är det runt 730 medlemmar. 

Det finns fortfarande flera svaga målgrupper för Tobo. 

– 15-25 år är en jättesvag målgrupp. Det är mycket som händer i den tidsperioden i livet. Nästa målgrupp som är svår är de som bildar familj. De försvinner i fem, sex år. Vi ser att många i min ålder, de börjar komma tillbaka nu. Det var många 70-talister som spelade golf, men som sedan tog ett uppehåll. 

Hur ska ni locka fler?

– Just nu pratas det mer om golf rent generellt och det är roligt. En viss del beror på Stenson och från förbundets sida pratar man om att hans major ökade antalet med 25-30 procent. Vi hade 56 000 nya golfare 2016 och vi hade 47 000 som slutade. Det ger ett plus på 9 000. Nu räknar med 70 000 nya golfare tack vare Stenson. Försvinner lika många som nu får vi ett bra plussaldo. Förhoppningen är att varje klubb kan få 30-40 nya bara tack vare det. 

En tredjedel kvinnor

Dyrgt en tredjedel av medlemmarna på Tobo är kvinnor. Få är nyanlända.

– Vi jobbar på den delen. Hur ska vi kunna skapa något för dem? Vi måste se om intresset finns, rent generellt märker vi inget bland nyanlända. Problemet med tjejer och kvinnor generellt är att många av dem är intresserade av att spela golf, men att det är svårt att hitta någon att spela med. Det är svårt att hitta nya grupper eller personer och där ska vi försöka göra något för de som tar grönt kort. 

Totalt sett är det inga större förändringar på banan i år. 

– Vi gör lite småförändringar på banan, bland annat två helt nya tees. Vi har köpt in oss på en digital banguide. Den kommer vara gratis den appen och det kommer att finnas en GPS-position, så att man kan följa var den som spelar befinner sig via appen. Det är en rolig grej som vi vill integrera i våra tävlingar.

Förändring i KM

Det blir nästan exakt lika många tävlingar som förra året. 

– Hultsfreds gymnasium kommer att ha en tvåamanna-scramble tilsammans med Rädda Barnen den 13 maj på Barnens dag. Det blir aktiviteter för barnen, lite band kommer att uppträda. Det är en heldagsgrej där överskottet går till Rädda Barnen. 

Tobo kommer att genomföra en förändring i klubbmästerskapet. 

– Tidigare har vi spelat 54 hål, men i år blir det 36 hål fördelat på 18 hål på lördagen och 18 hål på söndagen. Vi vill få med flera att spela. Damklassen kommer dock att spela 18 hål, för de har ett stort seriespel på lördagen. Vi hoppas helt enkelt på fler deltagare. 

Man kommer också ha ett KM i speed-golf. 

– Det är mest en rolig grej. Man spelar nio hål och så ska det gå så snabbt som möjligt. Det är 30 sekunders avdrag per handicap. 

Serielaget spelar i division två. 

– Vi ska försöka ha igång serielagsträning igen också. 

Öppnar nu

Nu i helgen öppnar Tobo upp för den här säsongen. 

– Vi är rustade väl och hoppas att vi slipper aprilvädret. En skön april vore skönt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt