Annons:

SVT köper tillbaka OS-rättigheterna: ”Stor glädje”

OS återvänder till SVT som har köpt tillbaka rättigheterna för sändningarna från 2026 och fyra OS framåt. Foto: Bildbyrån

SVT köper tillbaka OS-rättigheterna: ”Stor glädje”

Sveriges Television köper tillbaka OS-rättigheterna. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 följs mästerskapet på SVT:s plattformar. 
”Det är en stor glädje att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen”, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Från och med 2026 är OS-rättigheterna tillbaka i SVT. Alla kommer då ha möjlighet att följa de olympiska spelen i SVT:s kanaler och tjänster. Först ut är vinter-OS 2026 i Cortina, följt av sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (värdland ej klart) och sommar-OS 2032 i Brisbane. 

”Det är en stor glädje att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv och online. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver. SVT har efter omfattande förhandlingar med rimliga medel lyckats säkra evenemanget via EBU, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i ett pressmeddelande.

Senast SVT sände mästerskapet var sommar-OS i London 2012. Sedan dess har rättigheterna legat hos internationella kommersiella aktörer. Det är EBU, European Broadcasting Union, som säkrat fri-tv-rättigheterna med IOK, Internationella olympiska kommittén, för sina medlemmar och gjort det möjligt för public service-bolagen i Europa att få tillbaka OS.

”Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de Olympiska spelen i London 1948”, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin om affären.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt