Annons:

Håkan, 59, åkte Vasaloppets öppet spår: ”Kommer inte ge mig”

Håkan Pettersson, till höger, åkte Vasaloppets öppet spår tillsammans med sonen Oscar Pettersson, till vänster. Foto: Privat

Håkan, 59, åkte Vasaloppets öppet spår: ”Kommer inte ge mig”

28 minusgrader i luften. Snart 60 år i kroppen. Det stoppade inte Håkan Pettersson från Ljusnefall att åka när Vasaloppet hade öppet spår i söndags.
– Jag är nöjd med mitt lopp men jag siktade på en bättre tid, säger han.

Annons:

Vasaloppet avgörs nu i helgen. Men redan i söndags var det dags för det öppna spåret, och vid starten var det kallare än på många år. Öppet spår är ett skidlopp som körs veckan innan det riktiga Vasaloppet. Det är exakt samma spår och åkarna passerar samma kontroller under de 90 kilometerna som Vasaloppets åkare. Skillnaden är att deltagarna inte tävlar mot varandra utan bara mot sig själva.

”För kallt för bra tider”

En av de drygt 8000 deltagarna i söndags var snart 60-åriga Håkan Pettersson från Ljusnefall utanför Vimmerby. Håkan har åkt det riktiga Vasaloppet en gång tidigare och öppet spår flera gånger men annars har han bara åkt för skojs skull. I år hade han förberett sig ordentligt och hade målsättningen klar innan starten.

– Sammanlagt har jag åkt ungefär 140 mil rullskidor och vanliga skidor inför loppet och jag siktade på en tid under sex timmar. Nu blev det sex timmar och femton minuter, men det är jag nöjd med. Det var för kallt och kärvt för bra tider, säger Håkan Pettersson.

”Kommer inte ge mig”

Håkan kom i mål som femma i sin klass och var knappt 40 minuter efter vinnaren av hela loppet. I april fyller han 60 år men har redan siktet inställt på det riktiga Vasaloppet nästa år, samt Cykelvasan. Tack vare tiden i söndags finns nu chansen att han blir upp-seedad och hamnar i andraled till nästa år.

– Jag kommer inte ge mig. Mina planer är att köra Vasaloppet och Cykelvasan ett antal gånger i framtiden.

 Hur mår kroppen i dag?

 – Det är bättre i dag än vad det har varit tidigare dagar. Jag har haft träningsvärk i överkroppen och ljumskarna men det börjar släppa nu, säger han.

Sonen var med

Söndagens lopp var speciellt för familjen Pettersson. 29-åriga sonen Oscar följde med och åkte öppet spår med sin pappa. Oscar började satsa på skidkarriären för bara två år sedan och ska även åka Vasaloppet på söndag. Enligt pappa Håkan är även Oscar ambitiös och har höga mål. 

– Han vill komma upp i elitledet men det kräver givetvis väldigt mycket träning. Nu är han rätt sliten så vi får väl se hur det går på söndag, säger Håkan

Annons:

Haris Dreco

redaktion@dagensvimmerby.se

Praktikant

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt