Annons:

Tuna sätter press på sig själva inför premiären:

Oskar Eriksson är spelande tränare för IFK Tuna som vill vinna division 5. Foto: Arkivbild

Tuna sätter press på sig själva inför premiären: "Ska kunna vinna de flesta matcherna"

I sju år varade IFK Tunas division 4-era. Nu är klubben tillbaka i femman – men man vill att det blir tillfälligt.
– Det är alltid tufft att vinna en serie, men det är absolut vårt mål, säger Tunas spelande tränare Oskar Eriksson.

Annons:

IFK Tuna hann verkligen bli ett etablerat division 4-lag och upplevde heta kommunderbyn med både Gullringens GoIF och Vimmerby IF. Men förra säsongen blev en lång misär och laget ramlade ur fyran. 

Nu är man tillbaka i femman för första gången på många år, men det finns ett tydligt mål om att direkt ta steget upp igen.

– Det är vårt gemensamma mål i gruppen och vi vet att det alltid är tufft att vinna en serie. Det finns många bra lag i den här serien och det finns inga självklarheter. Att sätta upp mål är en sak, men sedan ska man hålla ihop gruppen på ett bra sätt när det blir skador, sjukdomar och spelare som är bortresa. Träningsnärvaron har varit bedrövlig de senaste säsongerna, men nu har det sett bättre ut, säger Oskar Eriksson.

Han är ny som tränare i Tuna och har ett förflutet som spelare i bland annat Vimmerby IF i division 2. Han ska spela även den här säsongen och har bland annat Mattias Gustavsson som hjälp vid bänken.

– Tanken är att jag ska spela och jag vet att jag kan bidra om jag är vältränad. Jag är lite tudelad, för jag det tycker är jäkligt roligt att coacha och ibland behövs jag inte där ute. Men jag tycker fortfarande det är kul att spela också. Mattias är en stor hjälp för mig och en bra avlastning. 

"Vinner de flesta matcherna"

Tuna har en stark trupp med mycket skicklighet och rutin. Samtidigt innehåller årets division 5-serie flera starka lag.

– Jag har själv dålig koll, men Södra Vi är ett lag som alltid är tunga att möta. De ger alltid 210 procent och har kvalat i flera år. De verkar ha minst lika bra lag i år, men vi möter vi Södra Vi tio gånger vinner vi de flesta matcherna. Det finns IFK Västervik, Timmernabben plus några andra som kanske får ihop det som Djursdala. 

Vad talar mest för er?

– Att om vi fokuserar på vårt och spelar vårt spel, så ska vi kunna vinna de flesta matcherna. 

"Självförtroendet i botten"

Under försäsongen har Oskar Eriksson jobbat mycket med att få tillbaka en god känsla i truppen och få tillbaka självförtroendet hos spelarna.

– Jag var inte med förra året, men reflekterade över att självförtroendet inte var på topp de två första träningsmatcherna. Jag såg spelare som "VG" (Victor Gustavsson) och andra göra saker jag inte förstod. Då började jag inse att självförtroendet var så pass i botten.

Hur har du jobbat med att få upp självförtroendet?

– Det handlar om att visa engagemang på träning och att jag har en idé. Kommer spelarna och tränar, så blir det en hård träning med mycket tanke bakom. Man kommer inte dit och lallar runt i 90 minuter. Jag har försökt bygga upp en proffsighet på träningarna. Alla har familj och barn, men kommer man på träningen på så kör man.

Ted viktigt tillskott

Tuna har fått behålla merparten av kärntruppen och kryddat med några unga spelare från Västervik. Dessutom har man fått tillbaka Ted Åström Åberg från Gullringen.

– Att sätta defensiven är viktig för mig, för det har varit den svagaste länken länge. Nu får vi in Ted och en Ted som är villig att spela back för lagets skull. Det kommer lösa många bitar. Vi känns jäkligt hungriga och taggade och gör det här av rätt anledning. 

Hur vill du att ni ska spela?

– Vi ska vara ett spelförande lag och våga köra på det. Vi ska äga bollen, ha tålamod i spelet men jag är också väldigt tydlig med att man måste vara kreativ och lösa situationer ute på planen. Vi ska spela en rolig fotboll, erövra bollen högt, men inte bara gå framåt. 

Gunnebo i premiären

I premiären väntar Gunnebo IF på hemmaplan för IFK Tuna. 

– Det är en ren glädje över att komma igång och att det äntligen är en hel säsong. Det blir nog lite kosläpp över det och vi är supertaggade. 

Fakta

Tunas premiärtrupp: Tobias Thuresson, Anton Carlsson, Martin Carlsson, Albion Mataj, Hampus Nilsson, Otto Svensson, André Frodig, Ted Åström Åberg, Anthon Békési, Ludvig Gustavsson, Victor Gustavsson, Oliver Johansson, Robin Frosthed, Oskar Eriksson och Dennis Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt