Annons:

I FBSK gör de allt tillsammans - i dag premiärspelar damlaget

Frödinge/Brantestads dam- och herrlag har tränat en hel del tillsammans under försäsongen. Foto: Linus Johansson

I FBSK gör de allt tillsammans - i dag premiärspelar damlaget

Sammanhållningen i Frödinge/Brantestad SK är erkänt stark. Och lösningen att dam- och herrlaget tränar tillsammans och har en och samma ledarstab är troligen unik.
– Vi försöker att komplettera varandra och dra nytta av varandras kunskap. Klubben lever mycket på att vi har kul tillsammans, säger Tomas Nilsson, ansvarig tränare för damlaget, som har premiär i dag.

Annons:

Frödinge/Brantestad har ett damlag i division tre och ett herrlag i division sex. Lagen har samarbetat tidigare, men till den här säsongen har gränserna suddats ut ytterligare. Under försäsongen har i stort sett all fysträning bedrivits gemensamt. Och konceptet slutar inte där. Vissa gemensamma fotbollspass lär också vara att vänta för lagen, som har en gemensam ledarstab på åtta personer.

– Dessutom är det så att vi får använda damspelare i herrarnas reservlagsserie. Många av tjejerna skulle klara av det bra. Problemet är att matchdagarna ofta krockar, men funkar det tidsmässigt kan det mycket väl bli så att vi kommer till spel med ett blandat lag, säger Robin Blomberg, som har huvudansvar för herrlaget.

Stor ledarstab

FBSK har alltså en gemensam ledarstab för sina seniorlag. Här är deras uppgifter:

* Robin Blomberg, huvudansvarig tränare på herrsidan. Kommer också att stötta upp på en del av damlagets träningar.

* Tomas Nilsson, huvudansvarig tränare på damsidan.

* Lars Gunnarsson, assisterande tränare på herrsidan.

* Ragnar Styrbjörn, resurs som hoppar in där det behövs.

* Matilda Sundberg, fystränare för båda lagen.

* Kåre Karlsson, resurs som hoppar in där det behövs.

* Stig Berg, målvaktstränare.

* Tina Nilsson, ansvarig för det administrativa.

– Vi känner oss väldigt trygga med de här personerna och spelarna trivs med det vi har. Därför kände vi att det här var en bra lösning, säger Robin Blomberg.

Ny roll

När det gäller ensamt ansvar som huvudtränare så är det en ny roll för både Tomas Nilsson och Robin Blomberg. På damsidan är det Jörgen Nilsson, numera i Vimmerby IF, som tidigare har varit huvudtränare. Robin Blomberg och Kåre Karlsson har tidigare delat på ansvaret för herrlaget.

Hur ser du på din nya roll?

– Jag har ändå varit med i fotbollen så pass länge så egentligen känner jag inte att det är så jättestor skillnad förutom att det tar lite mer tid. Däremot hade jag gärna sett att tjejerna haft en annan huvudtränare, men nu blev det den här lösningen istället, säger Tomas Nilsson.

Vara med högt upp

Resultatmässigt var damlaget med på den övre halvan i division tre förra säsongen.

– Jag tycker att vi ska kunna vara det i år också. Att vi ska vara runt plats tre-fyra känns realistiskt, tycker Tomas Nilsson.

För herrlaget har det varit några tuffa säsonger i division sex. 2016 var inget undantag.

– Jag känner att vi måste upp ett par nivåer jämfört med förra säsongen. Ingen var nöjd då. Jag tycker att vi har stora chanser att höja oss, säger Robin Blomberg.

Han sticker inte under stol med att FBSK:s herrlag kommer att vara ett hårt arbetande kollektiv.

– Tanken är att vi ska vara ett hårt arbetande lag som spelar med hög press och snabba omställningar. Vi har satsat mycket på just orken under försäsongen.

Tuffare serie

Samtidigt är känslan att division sex blir en tuffare serie den här säsongen.

– Den är nog tuffare. Samtidigt är det alltid många lag som blir lite uppskrivna den här tiden på året, sen kan de ha ett helt annat lag om några månader. För vår del handlar det om att ha lite högre krav på oss själva och göra bättre prestationer. Vad det sedan leder till får vi se, säger Robin Blomberg.

Bättre klubbkänsla

Kanske kan det utökade samarbetet mellan dam- och herrlag ge resultat för båda lagen. Konceptet gillas i alla fall skarpt av spelarna.

– Att träna tillsammans är jättebra träning för både oss och killarna. Vi lär oss av varandra och för oss tjejer blir det en fysisk utmaning. Alla tycker att det är kul och det gör sammanhållningen i föreningen bättre, säger Hanna Nilsson.

– Jag tycker bara att det är roligt och det har gjort att vi har varit mer folk på träningarna under försäsongen. Ju mer folk vi är desto roligare är det. Och det bidrar till en större klubbkänsla och sammanhållning också, säger Daniel Gustafsson.

Premiär i dag

I dag premiärspelar FBSK:s damer i division tre. På schemat står en tuff bortamatch mot IFK Kalmar B.

Här är spelarna som får chansen i dag: Amanda Sundberg, Clara Sohlberg-Perez, Emmy Kallström, Evelina Törngren, Hanna Nilsson, Helena Törnkvist, Louise Andersson, Louise Pettersson, Lovisa Styrbjörn, Matilda Brogie, Matilda Sundberg, Nettan Lind, Sanna Larsson och Wilma Falk.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt