Annons:

  • ”JC” i lång intervju: ”Kravbilden på spelarna måste öka”

    Johan Carlsson är mannen som står i centrum för ett Vimmerby IF som har startat säsongen svagt. Foton: Linus Johansson

  • ”JC” i lång intervju: ”Kravbilden på spelarna måste öka”

”JC” i lång intervju: ”Kravbilden på spelarna måste öka”

Åtta poäng på elva matcher. Farligt nära nedflyttning till division tre. Nej, Vimmerby IF:s säsong så här långt är ingen succé, långt därifrån.
– Vi får inte låta det rinna i väg och sitta och tycka synd om oss själva. Kravbilden på individuella spelare kommer att öka, säger VIF-tränaren Johan Carlsson.

Annons:

Vi har bestämt träff på ett av Vimmerbys fik. Johan Carlsson möter upp i en vit VIF-piké. Trots läget känns han harmonisk - och säker på sin sak.

– Jag förstår ju att du och jag sitter här med tanke på läget som vi är i. Tyvärr är det ju oftast så att man får fler rubriker när det går dåligt än när det går bra. Det känns nästan som att det är mer intressant för folk att läsa, säger Johan Carlsson.

”Har lärt mig en del”

Att ”JC” är en enorm vinnarskalle, precis som han var som spelare, vet alla som känner honom. Därför är frågan befogad.

Hur mår du i ett sånt här läge?

– Jag har lärt mig en del från föregående år. Vid samma tid förra året var jag för första gången huvudtränare på den här nivån. Då kunde jag känna mig ensam när det inte gick så bra, även om jag inte var det. Där har jag lärt mig att inte lägga ett för stort personligt ansvar. Den här veckan har vi lagt över mycket mer ansvar på spelarna. Det är så lätt för en spelare, när det går dåligt, att börja titta på det taktiska eller tänka ”vad fan gör han för byte nu?”. In och kör istället. Men för att svara på frågan, nej, jag mår inte dåligt. Däremot är jag lika besviken som spelarna. Samtidigt går det inte att tycka synd om sig själv. Det kan jag känna att jag gjorde förra året och det funkar inte.

”Jag ska steppa upp”

Spelmässigt har Vimmerby startat säsongen på ett klart godkänt sätt. Poängutdelningen är däremot underkänd med råge. Åtta poäng på elva matcher, och målskillnaden 12-24, kan förstås aldrig anses vara godkänt. Lägg till att VIF bara har vunnit en av matcherna, 3-2 hemma mot IFK Malmö den 29 april.

– Känslan är ändå fortfarande ganska god. Jag har inte börjat att tveka på något egentligen. Däremot har jag ändrat mitt tankesätt lite inför den här veckan, mot gruppen och hur vi ska gå vidare.

Vad är det för förändringar?

– Det kommer att bli skillnad när det gäller kravbilden på individuella spelare. Vi får inte låta det gå och sitta och tycka synd om oss själva. Sen ska jag själv steppa upp för att vara mer delaktig på både träningar och kanske också på matcher. Jag har känt de senaste matcherna att jag kanske inte har haft samma energi.

Märks det att energin i gruppen är lägre?

– Jag tycker inte att vi som grupp har tappat energi. Däremot tycker jag att vi har mer energi att ge och det krävs för att vinna matcher. Den sista procenten har saknats. Det finns mer att plocka ut och det ska vi börja med den här veckan.

Mer folk i boxen

Ni har trots poängutdelningen gjort ganska många bra insatser spelmässigt. Är det något ni kan luta er tillbaka mot?

– Nej, inte nu. Det kan man inte även om man vinner matcher, egentligen. Det finns mer att ta ut från den här gruppen. Det är de tankarna jag har haft sedan i söndags.

Att Vimmerby skulle få problem med målskyttet den här säsongen kommer nog inte som en överraskning för särskilt många. Med tolv gjorda mål på elva matcher är VIF också näst sämst i serien.

– Vi måste ha in mer folk i boxen och få in bollen där. Det handlar om att skita ned sig framför mål och våga bli trött. Som jag ser det har vi inte varit redo att lägga ned det jobb som krävs.

Finns det spelare i truppen för att ni ska kunna göra mer mål?

– Ja, det tycker jag verkligen. Gustavo (Borges) är en målskytt, ”Abbe” (Abdulrhman Kharma) är en målskytt och sen har vi ”Thure” (Rickard Thuresson). 

Presspelet har sviktat

Även defensivt har Vimmerby fallerat i vissa matcher. 24 insläppta ger ett snitt på mer än två mål per match.

– Sex av målen har kommit efter att vi gått ned på folk bakåt för att vi vill satsa framåt. I de lägena är det antingen eller. Mot IFK Malmö lyckades vi vända 1-2 till 3-2, men i tre andra matcher har det inte gått den vägen. På de tre senaste matcherna har vi 2-9 i målskillnad och det är inte bra, säger Johan Carlsson.

Vad har varit mindre bra i de matcherna?

– Vårt presspel har sviktat en tid nu. Det handlar mycket om att ha energi i spelet också. Vi har varit för bekväma i våra löpningar. Det krävs mer maxlöpningar både med och utan boll.

Har hämtat kraft

Innan säsongen pratade Johan Carlsson i termer om att årets trupp är bättre än förra årets, att den är mer homogen.

– Det står jag fast vid, säger VIF-tränaren.

Är det en trupp som saknar spets?

– Det finns mer spets att hämta ut. Bland annat hos såna som Stejdahl (Oskar), ”Thure” (Rickard Thuresson) och André (Nunes). De måste visa mer spelmässigt. Efter att vi tappade en del spelare inför den här säsongen är det de som har klivit upp i hierarkin och då måste de steppa upp och vara där.

Innan säsongen pratade du om att du hade en poängkalkyl. Är ni långt ifrån den kalkylen för stunden?

– Vi har tre matcher kvar innan vi går på semester och har fortfarande möjlighet att nå den kalkylen. Men då jävlar gäller det nu, kan jag säga. Men kalkylen har givetvis inte slagit väl ut så här långt. Ingen tränare räknar väl med åtta poäng efter elva omgångar.

Kunde du ha gjort något annorlunda för att läget skulle se annorlunda ut?

– Jag hade nog kunnat vara mer aktiv på träningar och matcher. Och inte tappat energin, som jag kände att jag gjorde lite. Jag är den sista som får göra det. Nu har jag hämtat lite kraft hemma och samlat på mig energi.

”Känner 100 procent förtroende”

Hur pressande är läget, känner du?

– Det är klart att spelarna undrar lite hur vi ska göra för att vända det här. Det diskuteras mer i ett sånt här läge än när det flyter på. Sen handlar det inte om något ifrågasättande utan att vi ska hitta en lösning. Jag tycker att den här gruppen är mer tillmötesgående när det gäller sådana saker. Den är väldigt mycket enklare att jobba med än förra årets trupp.

Tvivlar du någon gång på att du är rätt man att vända på det här läget?

– Nej, det gör jag inte. Jag har en klar bild över hur jag vill att vi ska spela och jag vet att spelarna vet hur vi vill ha det. Det gäller bara att göra det ordentligt.

Känner du att du har klubbens förtroende?

– Vi har en bra dialog och jag känner 100 procent förtroende. Det är skönt.

Letar efter nyförvärv

Bland publiken ”skriks” det efter nyförvärv för att Vimmerby IF ska ha division två-status även nästa säsong.

Behöver ni förstärka eller klarar ni er med truppen som finns nu?

– Det är en svår fråga. Jag gillar vår trupp och står bakom den. Sen kan folk säga till mig att ”ni skulle ha en riktigt vass målskytt”. Absolut. Det är klart att jag inte skulle säga nej till att ha en spelare som gör tio mål på våren och tio mål på hösten. Men samtidigt, kan vi nöta på och klara oss igenom det här, som jag är i princip helt säker på att vi kommer att göra, så kommer de där bitarna att komma till slut.

Letar ni aktivt efter nyförvärv?

– Det gör man alltid. Så bra koll har jag runtomkring att jag gör det. Sen får du tolka det svaret hur du vill, skrattar ”JC”. 

Svensson Pöder med som ett stöd

Nyligen lånade Vimmerby in mångårige VIF-spelaren Johan Lundin från Västerviks FF. Uppgörelsen är att han ska spela med Vimmerby resten av vårsäsongen.

Har du hopp om att få behålla honom hela säsongen?

– ”Holma” ska spela med oss matcherna som är kvar innan uppehållet. Det är vad vi har bestämt. Sen får vi se vad som händer. Det är mycket upp till honom själv.

Kan det istället behöva förstärkas på ledarsidan?

– Nej, jag har inte den känslan. Vi har hittat en bra konstellation. Pelle (Bäckman) är sugen och driven. David (Lindgren) är otroligt bra med hela gruppen, men framförallt med U1-truppen.

Visst stöd finns också i form av förre huvudtränaren Tommy Svensson Pöder.

– Han var inne och höll i ett pass förra veckan. Det är inte för att läget är som det är utan han är en del av ledarstaben och håller i en träning lite då och då. Det funkar bra. Killarna får energi och vi ledare får energi av hans energi. Det känns bra att ha honom där. Dessutom pratar vi i telefon ett par gånger i veckan.

Hur viktigt är det för Vimmerby IF att vara kvar i division två?

– Det är jätteviktigt. Vi måste ha ett division två-lag häromkring och om det inte är vi så är det inget annat lag heller nästa år.

Liknar Berga

I dag har Vimmerby chansen att ta sin andra seger för säsongen. Tuffast tänkbara motstånd väntar dock hemma på Skobes Arena i form av serieledande Torns IF.

– Vi ska vinna den matchen, så är det bara. Jag ska gå in och visa att jag menar allvar. Nu ska vi köra på. De som hänger med de hänger med och de som inte hänger med... ja, då är det så.

Vad talar för seger?

– Att Torn är väldigt snarlika Berga och att vi gjorde en väldigt bra match mot dem för en tid sedan.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt