Annons:

Lundin hoppas på ändrad attityd i Tuna: ”Det hör man överallt”

IFK Tuna går mot en spännande säsong i division fem. Till höger ses rutinerade nyförvärvet Johan Lundin. Foto: Ossian Mathiasson

Lundin hoppas på ändrad attityd i Tuna: ”Det hör man överallt”

I en stark division fem-serie är IFK Tuna ett av lagen som sticker ut allra mest. Inte minst tack vare två vassa försvarsförstärkningar i form av Johan Lundin och Filip Gustavsson från Västerviks FF. 
– Många säger att Tuna viker ned sig lätt. Om det stämmer kanske det är där jag behöver kliva in, säger rutinerade Johan Lundin.

Annons:

IFK Tuna har i många år setts som ett av de bästa och skickligaste lagen i trakten. Laget kryllar av sevärda och duktiga fotbollsspelare. Men Tuna har genom åren också dragits med ett dåligt rykte om en svag träningsnärvaro där spelare kommer och går. Helheten har då inte blivit bättre än ett kort gästspel i division fyra.

Tränas av Gustavsson

Förra säsongen slutade med en femteplats i division fem. Sett till vilka spelare Tuna värvat bör laget, under ledning av huvudtränaren Lars Gustavsson, kunna vara med högt upp i tabellen i år. De två värvningar som sticker ut mest är utan tvekan de båda försvararna Johan Lundin och Filip Gustavsson. Lundin har många säsonger i Vimmerby IF och Västerviks FF bakom sig medan Gustavsson återvänder till Tuna efter ett år i VFF.

– Jag hade kunnat tänka mig att fortsätta i VFF, men till slut blev det ändå ett naturligt steg ner. Det var oklart vad som skulle hända i Västervik och i min ålder vill jag inte lägga den tiden om det skulle bli halvdant. Att valet föll på just Tuna beror på att de hörde av sig. Sen har jag alla mina barn där, hela släkten typ, så jag hade ändå behövt åka till Tuna, skrattar Johan Lundin, som bor mellan Hjorted och Blankaholm.

”Då måste alla ställa upp”

Lundin tycker att IFK Tuna bör gå en bra säsong till mötes.

– Jag har dålig koll på femman, men många säger och tycker att vi ska vara ett topplag. Ser man till det spelarmaterial som finns på papperet och skulle kunna ställas upp i en elva skulle vi kunna vara med och slåss om det. Sen gäller det att alla är på plats också och tränar tillsammans. Inte minst nu när vi spelar in ett nytt sätt med en trebackslinje, då behöver vi träna och spela ihop oss.

Ett uttalande som visar att träningsnärvaron kanske inte varit på topp under försäsongen.

– Jag kan väl säga så här att om klubben, folket runtomkring och spelarna vill vara ett topplag och gå upp i division fyra så kan vi göra det, men då måste alla ställa upp på det också. Jag tycker ändå att vi är ganska bra tränade så det ser positivt ut. Många säger att Tuna är ett lag som viker ned sig lätt, det hör man överallt. Om det stämmer kanske det är där jag behöver kliva in, säger Johan Lundin.

Hur bra skulle du säga att du är som fotbollsspelare nu?

– Svårt att säga, men jag spelade ändå i division tre förra året och tycker att jag gjorde det bra då. Jag är väl okej än så länge, men blir ju inte snabbare och bättre med åren såklart. 

Utvecklades i VFF

Filip Gustavsson har en positiv känsla inför seriepremiären.

– Det ser rätt bra ut. Om alla håller i och tränar kan det bli riktigt bra. Vi har haft ganska bra närvaro hittills med 14-15 spelare på träningarna, men det är väl fortfarande en del viktiga spelare som inte visat sig så mycket, säger Filip Gustavsson.

Han tycker att säsongen i Västervik gjorde honom gott.

– Jag utvecklades rätt mycket, inte minst när det gäller speltempot. Jag är lite mer alert och tryggare med boll nu.

Gustavsson tror på IFK Tuna i en toppstrid i division fem.

– Där ska vi vara med, annars tycker jag att vi har underpresterat. Sen kan man inte räkna med att gå upp, det är mycket som ska falla på plats för att lyckas med det.

Håller IFK Västervik högt

När det kommer till tuffaste utmanarna om seriesegern lyfter både Lundin och Gustavsson fram IFK Västervik.

– Många har hajpat upp lagen på Vimmerbysidan, som oss och Södra Vi, men jag tycker att IFK Västervik ser farligast ut. Får de in alla som är tänkta att spela är de ett bra division fyra-lag. I Tjust finns också många gamla rävar som spelat högre upp, säger Johan Lundin.

– IFK Västervik tror jag blir bra. Sen är det mycket snack om Södra Vi, de kan nog också göra det bra. Eventuellt Djursdala också, säger Filip Gustavsson.

”En riktig utmaning”

Även Lars Gustavsson hoppas förstås att Tuna ska kunna vara med högt upp i tabellen. Tränaren ser flera viktiga saker att jobba med.

– Dels är det en riktig utmaning att inte vara laget som ser rätt bra ut, men som inte står där när det bränner till. Vi jobbar också med att inte vara så lätta att få ur balans, det är en viktig del, säger Gustavsson.

Tuna-tränaren är inte helt säker på hur han kommer att ställa upp laget framöver. Under försäsongen har laget startat matcherna med en 3-5-2-uppställning.

Fortsätter ni med en trebackslinje i serien?

– Det har varit planen och kan väl vara så fortsatt också, men det kräver en del mod för att spela så som jag tänker. Jag vill att vi ska spela ganska offensivt och utmana även i vårt försvarsspel. Vi har utgått från en trebackslinje och sen byggt om efter hur matcherna har sett ut. Vi har klarat det rätt bra, men i de två sista matcherna har vi inte fått ut det vi vill av spelsättet. Det gör att man funderar lite på om vi ska vända på det och kanske starta med fyra backar istället. Vi får se. Det är en utmaning också, vi ska inte bara stå och stampa där vi alltid gjort.

Fakta

IFK Tuna (division fem)

Nyförvärv:Johan Lundin (Västerviks FF), Filip Gustavsson (do), Leon Hellström (do), Jihad Assad (Djursdala SK), Max Lundin (IFK Västervik), Eddie Lundin (do), Filip Fungmark (SK Lojal), Theo Eklund (Storebro IF), Hamidreza Heidari (do), Abdelrahman Ammar (Vimmerby IF).

Förluster:Gustavo Borges (Kisa BK), Oskar Åberg (IFK Västervik). Flera spelare är högst osäkra till spel och är inte igång och tränar, däribland nyckelspelaren Oskar Eriksson.

Seriefavoriter:”IFK Västervik och med Ruda som en outsider”, säger Lars Gustavsson.

Lagen i division fem nordöstra:Ankarsrums IS, Djursdala SK, Fagerhults AIK, HM IS, IF Ariel, IF Stjärnan, IFK Tuna, IFK Västervik, Ruda IF, Storebro IF, Södra Vi IF och Tjust IF FF.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt