Annons:

Asllani kan vilas när kvartsfinalen ska säkras i kväll

VIF-fostrade Kosovare Asllani är en av de spelare som Pia Sundhage funderar på att vila i kväll. Foto: Jakob Karlsson

Asllani kan vilas när kvartsfinalen ska säkras i kväll

Kvartsfinal mot Danmark eller Holland. Det står på spel för Kosovare Asllanis Sverige när gruppspelet i EM avslutas i dag – men Vimmerby IF-fostrade Asllani kan få starta matchen på bänken.
– Förändringar är ett sätt att visa att vi tror på alla spelare, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson till Sportbladet.

Annons:

Kosovare Asllani har spelat samtliga minuter i Sveriges EM hittills – och stått för två mycket stabila insatser på högermittfältet. I kväll kan Asllani mycket väl vara en av de spelare som landslagsledningen planerar att vila i kväll.

– Dels är det en belastningsfråga, matchen senast tog en del på spelarna, och dels är det en taktisk fråga såklart. Men det handlar alltid om hur många förändringar man vågar göra. Vi håller på och resonerar kring flera olika scenarion i alla lagdelar faktiskt. Jag tror inte bara att det blir en förändring iallafall, säger Lilie Persson.

"Sliter alltid hårt"

De positioner som landslagledningen funderar mest på är ytterbacksplatserna och mittfältet.

– Ytterbackarna belastas väldigt hårt eftersom vi har det sorts spel vi har. Och mittfältare sliter alltid hårt. Just de positionerna är slitsammare rent löpmässigt.

Pia Sundhage vill maxa laget inför den troliga kvartsfinalen.

– Man kan vila massa kroppar så man får ännu piggare ben till en kvartsfinal för dit ska vi. Men bara för att du är med i startelvan behöver du inte spela i 90 minuter. Du har tre chanser på dig att plocka bort folk, och det ska balanseras mot kontinuitet, säger hon till Sportbladet. 

Kan avgöras av målskillnad

Teoretiskt kan Sverige missa kvartsfinal – men då krävs det att Ryssland besegrar giganten Tyskland och det är det ingen människa som tror ska kunna ske.

Om Sverige vinner mot Italien spelar det dock ingen roll – då är laget klart för kvarten. Vinner både Sverige och Tyskland i kväll avgörs gruppsegern av målskillnad. Gruppettan får möta Danmark och tvåan får möta Holland.

– Bara känslan av att vinna gruppen är väldigt stark och någonting alla vill. Vi vill vinna alla matcher och då spelar det ingen roll vilka som kommer i kvartsfinalen, säger Lisa Dahlkvist till Svenska Fotbollsförbundet.

Fakta

Förutsättningarna inför sista omgången: 

Sverige blir tvåa och får möta Holland...

...vid vinst mot Italien samtidigt som Tyskland vinner med fler måls skillnad mot Italien.

... vid oavgjort mot Italien samtidigt som Tyskland vinner över Ryssland.

... vid förlust mot Italien om inte ­Ryssland vinner mot Tyskland. 

Sverige vinner gruppen och får möta Danmark...

... vid seger mot Italien samtidigt som Tyskland inte vinner mot Ryssland med större siffror (ett eller två ­beroende på gula kort).

... vid oavgjort mot Italien samtidigt som Tyskland och Ryssland spelar oavgjort.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt