Annons:

A-slutspelet byts ut mot Agda-slutspelet i årets Bullerby Cup

I år förändras regelverket helt och hållet i Bullerby Cup – bland annat kommer inga matcher gå till förlängning eller straffar. Foto: Simon Henriksson

A-slutspelet byts ut mot Agda-slutspelet i årets Bullerby Cup

Den 41:a upplagan av Bullerby Cup är helt unik. För första gången någonsin kommer inget lag att vinna cupen – men likväl är upplägget i stort sett exakt likadant.
– Vi var oroliga för att intresset skulle dala, men det har vi inte märkt, säger cupgeneralen Leif Carlsson.

Annons:

Svenska Fotbollsförbundet och flera andra stora idrottsförbund tillåter inte längre tävlingsspel för ungdomar upp till 13 års ålder. Ställningstagandet har varit mycket omdebatterat och i år är första gången som det praktiseras i Bullerby Cup.

För första gången sedan den första upplagan av cupen 1977 kommer inget lag att vinna cupen.

– Vi följer fotbollsförbundets regler och man vill tona ned tävlingshetsen för ungdomar under 13 år. Det kan man tycka vad man vill om, men det är så reglerna är nu, säger Leif Carlsson. 

 Slutspelen har bytt namn

I Bullerby Cup är alla lag garanterade minst sex matcher. Efter gruppspelen har lagen tidigare delats in i A-, B, C- och D-slutspel utifrån resultaten i gruppspelet. Syftet har varit att alla lag ska få möta jämbördigt motstånd.

Upplägget är likadant i år – men tabellerna redovisas inte och matcher i slutspelen som slutar oavgjort förblir oavgjorda. Dessutom har slutspelen döpts om. I år heter de i stället bland annat Lisa-slutspelet, Kalle-slutspelet, Agda-slutspelet, Bosse-slutspelet.  

– Det fina i kråksången är att vår dataavdelning inte behövt göra så stora förändringar. Från och med fredag eftermiddag kommer det bli så att det har utkristalliserat sig vissa lag som spelar på en nivå och ett visst antal lag som spelar på en annan nivå där de möter jämbördigt motstånd. Vi använder samma modell som tidigare, men redovisar inga tabeller och korar ingen slutsegrare, för det får vi inte.

Blir det inte samma sak då?

– Så kan man se det, men vi kommer bort från förlängningar och att någon ska behöva missa en avgörande straff. Vi vill att lagen ska få jämbördigt motstånd och alla lag garanteras sex matcher.

 Ändrat uppfattning

Carlsson var själv motståndare till förändringen i ett inledande skede.

– Från början var jag väldigt skeptisk. Jag tänkte ”herregud vad det är det här?”. Men jag har ändrat uppfattning. Vi pratar om tio- och tolvåringar här och det är klart att de vill vinna matcher, men Bullerby Cup är så mycket mer. Det är att vara tillsammans, träffa nya kompisar och hela den grejen. Det är inte kul att se en stackare missa den avgörande straffen i en slutspelsmatch, det är bra att vi får bort den delen.

Intresset för cupen har varit lika stort i år.

– Jag vill tro att den här förändringen inte spelar någon roll för deltagarna. De ska spela sin match och för det stora flertalet är det den match de ska spela som är viktig.

"Ska utvärdera"

Den rutinerade cupgeneralen anser att problemet med toppning minskat rejält under de senaste åren.

– Det är en diskussion som förs i alla föreningar och visst finns det avarter. Men jag tycker att stämningen har blivit mycket bättre med några få undantag. Jag undrade om det här skulle vara nödvändigt, men visst finns det de ledare som inte klarar det.  

Räcker det här för att komma bort från toppningsproblematiken?

– Förhoppningsvis, jag antar att det är tanken. Men sedan vill man inte ha bort kampmomentet, vad ska man då spela för? I andra vågskålen har vi straffavgöranden för tioåringar som är alldeles för tufft. Jag känner mig trygg med det här och vi ska utvärdera det efteråt.

Gothia Cup är en av få turneringen som fått dispens för att fortsätta som vanligt.

– Det är intressanta dispensregler. Kriterierna för att få dispens är att ha minst 25 procent utländska lag och det var alldeles för tufft för oss. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt