Annons:

Asllani är tillbaka i Sverige igen:

Kosovare Asllani är tillbaka i Sverige igen. Nu kanske hon snart kommer till Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Asllani är tillbaka i Sverige igen: "Känns surrealistiskt"

Vimmerbydottern Kosovare Asllani är klar med utlandet. Nu flyttar hon tillbaka till Sverige och Linköping där karriären tog fart som tonåring.
– När jag kommer hem vill jag komma hem till familjen, säger Kosovare Asllani till Dagens Vimmerby.

Annons:

Kosovare Asllani lämnade Vimmerby IF som 17-åring för spel i damallsvenskan med Linköpings FC. Efter en mängd år i USA, Frankrike och England är hon tillbaka i Östergötland igen. 

Asllani valde bort de senaste årens dominant – FC Rosengård – för att flytta hem till LFC igen. 

– Det var naturligt för mig att välja Linköping. Jag hade kunnat spela flera år till utomlands, men det kändes som rätt läge nu. Det känns väldigt bra, säger Kosovare Asllani till Dagens Vimmerby. 

Vad avgjorde ditt val?

– Linköping har jag spelat i tidigare, jag gillar deras sätt att tänka och det känns mest naturligt. 

Hur känns det att vara tillbaka i Sverige?

– Jag har inte fattat det än riktigt, det är lite surrealistiskt. En diskussion har pågått ganska länge, men jag har haft fullt fokus på EM. Sedan tog jag ett litet break, men det här känns väldigt spännande.

"Väldigt mycket"

Sedan Asllani, 28, lämnade Linköping förra gången har hon hunnit representera Kristianstad, Paris Saint-Germain och Manchester City. Hennes sista säsong i det engelska storlaget slutade med både en liga- och cuptitel. 

Nu får hon samma nummer som när hon först skrev på Linköping, konstaterade hon själv på presskonferensen. 

– Det definitiva beslutet kring att det blir Linköping togs i dagarna, men snacket har varit igång ett bra tag. 

Hur mycket har det påverkat att du har familjen här?

– Väldigt mycket såklart. När jag kommer hem vill jag komma hem till familjen.

"Definitivt ett mål"

När Asllani anländer till LFC leder laget damallsvenskan med fem poäng ned till Rosengård och är kvar i Champions League.

– Champions League är definitivt ett mål, det är allas dröm. Det känns sjukt kul att se hur långt det här laget kan gå, det ska bli intressant att se. 

Hur står sig Linköping mot City tror du?

– Jag har inte sett så mycket av LFC de senaste åren. Jag hoppas kunna få en uppfattning i dagarna, men det är ett intressant, ungt lag med mycket potential som jag tror kan skrälla i Champions League.

"Lite vänner kvar"

Kosovare Asllani har inte spenderat särskilt mycket tid i Vimmerby sedan hon blev utlandsproffs. Kanske att det blir fler resor till hemtrakterna nu. 

– Jag har lite vänner kvar där, och kanske att jag kan få tillbaka umgängeskretsen lite. Jag har ju varit utomlands i sex år. 

Hur involverad är du i Asllani Court?

– Jag har varit involverad tidigare, men nu har jag haft lite distans. Jag är inte så involverad i besluten, mer än att jag får säga vad jag tycker, haha. 

Vad tycker du?

– Haha! Jag vet inte vad som är officiellt och får sägas. Du får fråga David (Lindgren, tränare) om det. 

Men du kommer till Vimmerby ganska snart?

– Absolut. Blir det klart så kommer jag definitivt. Självklart. 

Kosovare Asllani går in på sin tredje sejour i Linköping i och med övergången. LFC:s tränare, Kim Björkegren, är förstås nöjd med tillskottet. 

– Det är en spelare med erfarenhet. Hon spelade mycket för att göra poäng i inledningen av sin karriär, men har blivit mer av en tvåvägsspelare som kommer passa perfekt hos oss. Själv vill hon utveckla sina ledaregenskaper och det tror vi att hon får bra möjligheter att göra här, sade han på presskonferensen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt