Annons:

VIF ställs på prov efter avancemanget: ”Ökade kostnader”

Håkan Ericsson vill se att Vimmerby IF etablerar sig i division ett. Foto: Linus Johansson

VIF ställs på prov efter avancemanget: ”Ökade kostnader”

I söndags firade Vimmerby IF att klubbens damlag har avancerat till division ett. Nu inleds det hårda arbetet inför nästa säsong på allvar.
– Vi spelade i division ett senast 2014 och har lärt oss en del från det, säger Håkan Ericsson i VIF:s damutskott.

Annons:

4-0 borta mot AC Studenterna i den sista omgången innebar att Vimmerby IF vann division två. Nästa säsong väntar spel ett pinnhål högre upp i seriesystemet. Det kommer att kräva en hel del av båda föreningen, ledarstaben och spelartruppen.

Håkan Ericsson pekar på några viktiga bitar:

* Ekonomin, det kostar, förstås, mer att spela i division ett.

– Det blir ökade kostnader med uppskattningsvis 120 000 till 140 000 kronor för resor och domararvoden. Sen kan det också bli tal om förlorad arbetsinkomst.

* Organisationen runt laget måste stärkas.

– Vi måste förstärka på ledarsidan och få in ännu mer fotbollskunnande och driv. Vi har haft det bra ställt redan i år, men måste upp ytterligare ett snäpp.

* Spelartruppen behöver också den stärkas och, kanske, framförallt, breddas.

– Det största problem är väl att hitta spelare som håller division ett-klass redan 2018. Vi kan inte räkna med att plocka spelare från större städer utan måste hitta dem i närområdet. Det finns potential i många spelare i vårt område som skulle kunna vara division 1-spelare till 2019 och 2020. Men till 2018 är det bara ett fåtal som kan klara det. Sedan måste man som spelare vara beredd att lägga ned den tid som krävs också. Men prio ett är att behålla så många spelare som möjligt ur årets trupp, det kan räcka ganska långt.

”Dröm för en tränare”

Redan i måndags presenterade Vimmerby två nyförvärv i form av den hemvändande duon Malin Blidfors och Malin Engström, som båda spelade i Ankarsrum i division tre den här säsongen.

– Båda sa ganska tidigt att oavsett vilken division vi spelar i nästa säsong så vill de komma tillbaka. Det är kul när spelarna själva vill och tar den kontakten, tycker Håkan Ericsson.

Han hoppas att både Blidfors och Engström ska vara med och slåss om platserna i startelvan.

– Allt hänger på hur mycket de kan och vill träna. Jag tror jättemycket på dem. En vältränad Malin Blidfors platsar i vilken backlinje som helst. Och Malin Engström är en dröm för en tränare i och med att hon kan spela på vilken position som helst.

”Betyder jättemycket”

Senast Vimmerby IF spelade i division ett var säsongen 2014.

– Vi lärde oss en del då, inte minst i ledarstaben. Vi kommer att satsa på att etablera oss i division ett och jag tror att tjejerna som var med 2014 inser vad som krävs för att klara det.

I nuläget har ingen spelare aviserat att den kommer att lämna Vimmerby IF.

– Ingen har i nuläget aviserat att den ska lämna. Vi gjorde en snabbenkät för en månad sedan och ingen utesluter en fortsättning i Vimmerby IF. Däremot är det en del spelare som tar studenten till sommaren och så vidare.

En spelare som inte har lämnat något definitivt besked är skyttedrottningen Nathalie Johansson.

– Givetvis betyder hon jättemycket för oss och är en av de viktigaste spelarna. Men vill hon gå uppåt finns det inte en chans att vi kommer försöka stoppa henne, säger Håkan Ericsson.

Det står däremot klart att tränaren Daniel Ohlsson inte blir kvar i klubben.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt