Annons:

Efterlängtat besked för Fält-Öhr: ”Glad att jag inte har cancer”

Jonathan Fält-Öhr fick ett efterlängtat besked i dag. Nu hoppas han snart kunna vara tillbaka i spel i Vimmerby IF. Foto: Linus Johansson

Efterlängtat besked för Fält-Öhr: ”Glad att jag inte har cancer”

Sedan hösten 2016 har Jonathan Fält-Öhr haft stora problem med kroppen – utan att veta varför. Under långa perioder har smärtan varit mycket tuff. Först i dag har han fått klarhet i vad problemen beror på.
– I höstas fanns det perioder då jag grät mig till sömns. Jag fattar inte ens hur jag klarade av att gå till jobbet, säger Jonathan Fält-Öhr.

Annons:

Jonathan Fält-Öhr, som spelar i Vimmerby IF i division tre, har haft stora skadeproblem genom åren. Flera gånger har han åkt på allvarliga skador på fotbollsplanen och tvingats till lång rehab. Men nu visar det sig att en del av problemen redan har funnits i kroppen och haft med sjukdom att göra.

Problemen har eskalerat

För snart ett år sedan råkade han ut för ett benbrott i foten och tvingades gå med gips i sex veckor. Efter att han tagit av gipset kom ändå bakslag efter bakslag och Fält-Öhr kom aldrig tillbaka på allvar säsongen 2017. Istället har problemen bara eskalerat.

– Jag var på en röntgen innan påsk och då hittade de en jätteinflammation i bäckenet. I det läget började de prata om att jag kanske hade en tumör och då blev jag ju nojig. Då fick jag tabletter utskrivna som jag skulle ta i sex veckor och de har inte hjälpt särskilt mycket, säger Jonathan Fält-Öhr.

Skickas till reumatolog

Nyligen skickades VIF-spelaren till sjukhus för att ta blodprover. I det läget handlade det inte minst om att utesluta en tumör.

– Då visade det sig att jag hade blodvävnad HLA B27. Det innebär att jag har någon ärftlig riskfaktor för leder och grejer.

Jonathan Fält-Öhr fick en ny tid i Jönköping, där han har varit på röntgen i dag.

– De gjorde en röntgen och då hittade de sakroliter i bäckenet. Efter att de gjort det sa de att jag har Bechterews sjukdom, det är som reumatism i rygg och bäcken. Nu har de skickat mig vidare till en reumatolog för att göra massa utredningar.

Kunde inte lyfta vänsterarmen

Problemen som kan kopplas till sjukdomen började redan hösten 2016.

– Läkaren frågade om jag har haft ont i bröstet. Det hade jag hela förra året, ibland kunde jag inte lyfta vänsterarmen. Jag fick en smäll på en match och trodde att det var axeln, men istället verkar det ha varit den här sjukdomen som bara har eskalerat, säger Jonathan Fält-Öhr.

Att få ett sjukdomsbesked är förstås inte roligt, men för Fält-Öhr var det ändå ett efterlängtat och lugnande besked.

– Det är klart att det inte är några jätteroliga grejer, men det är ändå skönt att veta vad det beror på. Jag har ju gått med den här skiten i två år. En del kanske hade lagt sig ner och börjat tjuta, men jag är bara glad att jag inte har cancer. 

”Inte varit det smartaste”

Den senaste tiden har Jonathan Fält-Öhr fått hjälp av sjukgymnasten Kalle Nordén från Västervik.

– Tidigare har jag kört sju, åtta pass på gymmet och det kanske inte har varit det smartaste. Nu har jag tagit det lugnare med den biten och istället kört lugnare övningar med sjukgymnast. Det känns mycket bättre och sen har väl tabletterna hjälpt lite också. Jag räknar med att kunna köra igång med fotbollsspelandet för fullt nu. Sen har läkaren sagt att det kan bli lite bakslag.

Efter att ha träffat en reumatolog ska Jonathan Fält-Öhr kunna få rätt mediciner och efter det ska det inte vara några problem att fortsätta fotbollskarriären samt leva ett normalt liv.

Har du varit nära att ge upp fotbollen?

– Visst har jag tänkt på om det är värt att hålla på. Jag har ju haft skador tidigare, men då har det alltid funnits ett slutmål. Men det här är det absolut värsta jag har varit med om. Jag är glad att jag spelar i Vimmerby IF, de har verkligen hjälpt mig att fixa till det här.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt