Annons:

Kosovare Asllani delar ut en highfive till ett barn kort efter att bandets till Asllani Court klippts. Foto: Jakob Karlsson

"Kosse" efter invigningen: "Vi har sprängt gränserna med det här"

Världens första fotbollsplan byggd efter en kvinnlig fotbollsspelare är invigd. Mitt i det mångkulturella Bullerbyn i Vimmerby där Diamantbollen-vinnaren Kosovare Asllani växte upp.
– Jag är väldigt stolt och hedrad. Vi har sprängt gränserna med den här, säger hon.

Annons:

Kosovare Asllani var hett villebråd när fotbollsplanen Asllani Court invigdes i Bullerbyn den här speciella måndagen. Mängder av barn, vuxna och journalister trängdes för att få se henne nära. 

Själv hade hon svårt att ta in det som hände.

– Jag tänker att det är Bullerbydagen, att det är därför alla är här. Jag har inte fattat det än, säger Kosovare Asllani och skrattar.

Hur känns det att stå här där allt började för dig?

– Det är nostalgikänsla att vara här, jag började spela just här. Det är riktigt grymt, jag har verkligen inte tagit in det än. Jag står här och svarar på frågor och förstår inte vad som händer, men det ska vara här även efter i dag. Det är det som är så coolt. 

"Den ska vara trygg"

I Sverige finns Zlatan Court i Zlatan Ibrahimovics uppväxtområde Rosengård. Nu har Kosovare Asllani fått den första kvinnliga fotbollsplanen byggd efter sig. 

– Det betyder mycket för mig, men det som är viktigast för mig är just att den kommer betyda mycket mer för alla andra. Att man har byggt den i just det här området gör det extra speciellt. Det här är ett område med många olika bakgrunder där tjejer kanske inte har samma möjligheter eller förutsättningar. Att få upp den här planen just här betyder mycket, säger hon och fortsätter:

– Det här är ett samhällsprojekt, ett integrationsprojekt och ett jämställdhetsprojekt i ett. Det betyder så mycket mer än att det är en court i mitt namn. Sedan är jag förstås väldigt stolt och hedrad, men det ännu större är det jobb Vimmerby IF har gjort för att bygga den här. Det är tre ord som ska symbolisera den, den ska vara inkluderande, den ska vara trygg och den ska vara inspirerande.

"Nästa nivå på allting"

När Kosovare Asllani lirade fotboll i Bullerbyn med de äldre pojkarna och männen på 1990-talet kunde hon inte tänka sig att hon en dag skulle inviga en särskild plan i hennes namn på samma plats.

– Nej, det hade jag aldrig tänkt. Det här är så stort, det är den första i världen, det betyder så mycket. Jag hoppas verkligen att det kan inspirera andra städer och klubbar. På vissa ställen har man bara bytt namn, men det är här man har byggt det. Det här är inget som har varit billigt, men det är 100 procent värt det. 

Nu menar Asllani att Vimmerby IF och hon har sprängt gränserna.

– Det här är nästa nivå på allting. Jag hoppas att folk kommer notera den här planen och det tror jag – den ligger ju mitt emot ALV.

Vad tänker du om målningarna på dig själv?

– Väldigt coola. Jag har träffat killen som har gjort dem och han har jobbat hårt. Han är grym. Det är riktigt bra, jag visste inte att de skulle bli så här stora.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt