Annons:

Asllani attackerar Fifas makthavare: ”Vet inte ens hur de tänker”

Kosovare Asllani är inte alls nöjd med Fifas snedfördelning av VM-ersättningar där inte damfotbollen får en krona. Foto: Jakob Karlsson

Asllani attackerar Fifas makthavare: ”Vet inte ens hur de tänker”

I kväll möter svenska damlandslaget Kroatien i VM-kvalet.
Men fokus har lagt på det som händer utanför och Fifas snedfördelning av VM-ersättningar. Nu kliver Kosovare Asllani in i debatten.
– Jag vet helt enkelt inte hur de tänker, om de ens tänker, säger Kosovare Asllani till Sportbladet.

Annons:

Tidigare i sommar valde Fifa att höja bidraget till klubbarna som har spelare med i sommarens VM, herrarnas mästerskap. 

Klubbarna får 72 000 kronor per dag för respektive spelare som deltar vid världsmästerskapet i Ryssland och på damsidan innebär det inte en krona för klubbarna.

"Tror ni vet vad jag tycker"

Det är något som Caroline Seger och Nilla Fischer har reagerat på och Kosovare Asllani, som har följt debatten, kliver nu. 

– Det är ingen överraskning. Jag tror ni vet vad jag tycker kring den frågan. Det är klart att det inte sköts på ett snyggt sätt. Jag vet inte ens hur de tänker, om de ens tänker, säger Kosovare Asllani till Sportbladet. 

I en intervju med Expressen som publicerades på nationaldagen berättade hon om sin erfarenhet av Fifas makthavare efter ett inlägg på Twitter. 

Hon kritiserade då Fifas val att lägga 4,5 miljoner dollar på en fotbollsgala och 5,1 miljoner dollar för den totala damfotbollssatsningen. 

"Kände sig tvingade at svara mig"

På samma kanal bekräftade Fifas mediaavdelning att budgeten för galan låg på just 4,5 miljoner dollar men menade att 5,1 miljoner dollar var en del av Fifas arbete för att utveckla damfotbollen. 

–  Det fick så stor spridning att Fifa kände sig tvingade att svara mig, då kände jag att jag i alla fall nått ut, även om deras svar var det sämsta de kunde gett. För det var så dumt...

– Då tänkte jag: Vilka nötter är det som sitter på maktpositionerna eller deras sociala medier-konto och svarar det här dumma svaret, jag förstår inte. Det visar bara nivån där, säger Kosovare Asllani till Expressen. 

Damspelarna står upp

Det är flera svenska landslagsspelare på damsidan som står upp i de här frågorna och Asllani tycker att de måste dra lasset. 

– Tyskland till exempel är man nöjd för de (spelarna) cashar in bra från både förbundet, medan vi inte är där helt ännu. Samtidigt för oss så räcker det inte att existera och spela fotboll utan vi vill förändra damfotbollen. Vi vill ta den framåt i tiden. Därför måste vi dra lasset. Ju fler som pratar och ställer krav ju bättre är det för damfotbollen. Vi får fortsätta att kämpa.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt