Annons:

Asllanis målgest bryter mot Fifas regler – ”Vet aldrig vad som händer”

Den målgest som Kosovare Asllani gjorde mot Ukraina är inte tillåten i Fifas regelverk.

Asllanis målgest bryter mot Fifas regler – ”Vet aldrig vad som händer”

I VM-kvalmatchen mot Ukraina firade Kosovare Asllani ett mål med en politiskt laddad målgest. Det bryter mot Fifas regelverk och Svenska Fotbollförbundet vill inte att Asllani gör målgesten igen.
– För mig är det obegripligt, säger Kosovare Asllani till Expressen, och öppnar samtidigt för att fira ett mål på samma sätt igen.

Annons:

Vimmerbydottern och landslagsstjärnan Kosovare Asllani firade målet mot Ukraina med att sätta ihop sina händer och formera ”den albanska örnen”. Målgesten fick stor uppmärksamhet och under herrarnas VM i somras fick två spelare i det schweiziska landslaget böter för att ha gjort samma målgest som Asllani.

”Positiv respons”

Målgesten tolkas som politiskt laddad och därmed bryter den mot Fifas regler.

– Vissa anser att den är politiskt laddad. Men det är den inte och jag är stolt över att jag gjorde den. Det handlar om min bakgrund, mina rötter och den kom helt spontant i glädjeruset. Det handlar om en stolthet som alla albaner känner, säger Kosovare Asllani till Expressen.

– Jag har fått positiv respons från kosovoalbaner över hela världen. Jag hörde att det var en tv-kanal i Kosovo som spelade upp klippet på målet och målgesten konstant i 24 timmar. De är väldigt stolta över det, fortsätter hon.

”Obegripligt”

Eftersom målgesten bryter mot Fifas regler har Asllani uppmanats av det Svenska Fotbollförbundet att inte göra om den.

– Jag har fått en rekommendation att jag inte bör göra om det. Jag vet inte hur man motiverar det, men det är ju de internationella reglerna som ska följas, säger Kosovare Asllani till Expressen.

Hon kan inte lova att hon kommer att följa den uppmaningen eller rekommendationen.

– Jag vet inte. Det var som sagt spontant och man vet ju aldrig vad som händer. För mig är det obegripligt att man ska stoppas från att göra den. Jag vet inte vilka som skulle kunna ta illa upp över det. Det är bara en örn, liksom. Nästa gång får jag väl göra en annan fågel och se om det är förbjudet, en mås kanske.

Inget förbud

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors säger så här till tidningen:

– Vi har naturligtvis pratat om målgesten efter att hon gjorde den och jag förstår att det är en hyllning av hennes historia och hennes familj. Det var ju mycket snack om gesten med tanke på det som hände i VM och Fifa/Uefa är väldigt tydliga i sina regler när det kommer till politiska budskap. Det är ganska solklart att det inte är tillåtet. Vi förbjuder inte henne att göra målgesten, men med tanke på Fifas regelverk känns det onödigt att utmana ödet.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt