Annons:

  • Femte upplagan av målvaktsskolan på Bullerby Cup

    Mikael Krantz och Magnus Olsson drillar målvakterna lite extra under Bullerby Cup. Foto: Jens Lidesjö

  • Femte upplagan av målvaktsskolan på Bullerby Cup

Femte upplagan av målvaktsskolan på Bullerby Cup

I år går den femte upplagan av Bullerby Cups målvaktsskola av stapeln. Som vanligt är det Mikael Krantz, målvaktstränare i Vimmerby IF, som håller i det tillsammans med sin kollega Magnus Olsson.

Annons:

Det var Mikael Krantz, välkänd målvaktstränare i Vimmerby IF, som först kom med idén om en målvaktsskola under Bullerby Cup. Den första upplagan genomfördes år 2012, nu är året 2016 och ”skolan” går in på sitt femte år.

Genom åren har det varit flera hundratals deltagare som Mikael Krantz tagit hand om:

– Det första och andra året var det mest deltagare. Då deltog uppemot 200 målvakter fördelat på 6 timmars träningstid. Det är 3 pass med 2 timmars längd på varje, två på fredagen och ett på lördagen.

Många områden bearbetas

Ända sedan starten 2012 har han haft hjälp av Magnus Olsson, som jobbat ihop med Mikael i många år. De har arbetat tillsammans både inom Smålands Fotbollsförbund, men även genom andra saker.

– Mikael var en mentor för mig i början när jag började jobba inom förbundet och man skulle kunna säga att han tog hand om mig, säger Magnus.

– Det kan man ju inte tro, att jag kan ta hand om folk, tillägger Mikael och skrattar.

De har en väldigt lika syn på fotbollen men är inte alltid överens när det gäller vissa detaljer men det är det som gör att de funkar så bra ihop. Under dessa dagar får målvakterna en bred grundläggande träning där de flesta områden bearbetas. Vissa saker som de tycker arbetas för lite med i svensk fotboll.

– Vi inleder oftast med fys – och koordinationsträning eftersom barnen idag inte får samma ”träning” som vi fick förr när vi konstant var ute, sprang i skogen och lekte med våra kompisar, konstaterar Olsson.

Flera viktiga delar är grepp, fall och utgångsposition.  Sedan handlar det om reflexer och att kunna ta nya och snabba beslut.

Vill bygga upp ett intresse

Till deras hjälp har Mikael och Magnus bland annat Nic Rydholm, målvakt i Vimmerby IF. Det tycker Magnus Olsson är väldigt bra:

– Med hjälp av Nic får barnen se vart det är vi vill att de ska komma. Dessutom vill vi visa målvakterna att mycket av det vi gör här jobbar man även med på seniornivå.

En annan sak som duon vill uppnå med målvaktsskolan är att bygga upp ett intresse för målvaktsspelet. Dessutom vill de se en förbättring gällande målvaktsträning ute hos klubbarna.

– Vi brukar fråga innan träningen börjar om de haft målvaktsträning innan i respektive klubb, och svaret brukar bli ”vi ska snart börja” med det, säger Krantz.

Hur är synen på målvaktspositionen idag?

– Jag tror att alla inser hur viktig positionen är, däremot framställer media oftast det negativa kring målvakterna, säger Krantz.  

På vilket sätt?

– Man ser så kallade ”experter” i tv sitta och fokusera på enstaka tabbar eller misstag, istället för att fokusera på allt bra målvakterna gör under matchernas gång.

Ser ljust på framtiden

Trots detta är de optimistiska och ser ljust på framtiden för målvaktsträningen i stort, såhär säger Magnus om det:

– Överlag blir det bättre. Fler går utbildningar, och sedan fortsätter de att utbilda sig ytterligare. Men fortfarande saknas det i många föreningar. Det vi tycker är att det borde gått snabbare och att mängden träning ökas.

”Fortsätter några år till”

Magnus hyllar även Mikael för det arbete som han lagt ned tillsammans med honom under dessa år.

– Fruktansvärt mycket positivt har hänt kring Vimmerby och byarna runt omkring. Det är till stor del Mikael som satt igång det hela, och han bidrar mycket med olika tankar och idéer. Men allting är ju inte bara bra ska vi tillägga, bara för att han lyckats med den här idén, skojar Olsson och ger en blick åt Mikael.

Tanken är att målvaktsskolan skall fortgå som den gör. Men hur länge Mikael Krantz förblir huvudansvarig förblir oklart:

– Jag börjar ju bli gammal och har själv sagt att jag ska sluta i flera år men det händer ju aldrig. Jag fortsätter nog i några år till sen får man väl lägga sig under operationsbordet.

Jens Lidesjö 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt