• ”Måste tänka att det återstår nio finalmatcher”

Vimmerby fick jubla över en seger efter flera mål av lagets fruktade förstafemma. Foton: Jens Lidesjö.

Patrik Karlsson gjorde en bra match i VIBK-målet.

Jonatan Green gjorde två mål.

Jonas Elofsson blev tvåmålsskytt.

”Måste tänka att det återstår nio finalmatcher”

Vimmerby IBK fick en fin inledning på året efter en seger mot tabelljumbon, Gränna. Trots en chockstart efter 19 sekunder kunde VIBK vända och vinna matchen med siffrorna 7-2.
– Det är ingen jätteprestation, vi gör det som krävs. Det är skönt att vi reder ut det så säkert som vi gör, säger Vimmerby IBK:s forward Jonatan Green efter matchen.

I den första matchen på det nya året för Vimmerby IBK mötte de tabelljumbon Gränna, som enbart skrapat ihop sex poäng så här långt in på säsongen. VIBK har inte haft den höstsäsong de hoppats på och var i princip tvunget att vinna för att kunna hänga med i toppen.

Men hemmalaget fick inte den inledning på matchen de hade hoppats på. Efter bara 19 sekunder lyckas Gränna få in bollen, detta genom Emil Hagbardsson. VIBK lyckas efter 12:28 på klockan att kvittera genom Jonatan Green, som blev frispelad av kedjekamraten Kim Karlsson.

Får igång spelet i andra perioden

I periodens sista minut återtar Gränna ledningen genom en av deras bästa spelare för dagen, Martin Aldensjö. Men det skulle komma ett psykologiskt viktigt mål för Vimmerby med bara tre sekunder kvar av den första perioden. Jonas Elofsson lyckades få in bollen i mål från en dålig vinkel.

VIBK börjar få igång sitt spel mer och mer i den andra perioden, efter en sämre första. Det tog åtta minuter och 32 sekunder för Victor Wall att få in bollen i mål, som innebar ledning för Vimmerby.

Cirka sju minuter senare befäster de sin ledning efter ett vackert skott av Anton Isaksson. Resten av perioden styr VIBK matchtempot och går in till periodpaus med ledning, 4-2. Det ska dock tilläggas att Gränna får två jättechanser med cirka tio sekunder kvar av perioden, men båda skotten träffar oturligt nog, för bortalagets del, ramen.

”Vi gör det som krävs”

I den tredje perioden bygger Vimmerby vidare på andra periodens spel och har klart övertag gentemot Gränna. Efter 7:36 gör Jonatan Green sitt andra mål för matchen, och efter det är det tydligt vilket lag som innehar mest kvalité.

Grännas tränare försöker att få igång sina spelare med en timeout två minuter efter målet, men resultatet uteblir. Ytterligare två bollar får VIBK in innan matchens slut. 6-2 görs av Jonas Elofsson, som även han blir tvåmålsskytt. Och med 42 sekunder kvar av matchen gör VIBK:s spelande tränare, Jonas Friberg, matchens sista mål. Matchen slutar rättvist 7-2 till Vimmerby IBK.

En av VIBK:s mer framträdande spelare, forwarden Jonatan Green, var givetvis nöjd med tre poäng trots att spelet inte alltid var bländande och säger så här efter matchen:

Vi gör det som krävs. Det är ingen jätteprestation, men jag är glad att vi reder ut det så pass säkert som vi gör. Det är alltid skönt att vinna och det blir ofta svåra matcher även om man möter bottenlag. Man kan aldrig slappna av.

Höstsäsongen blev ju inte riktigt som ni hade tänkt er. Hur har det känts den senaste tiden och hur viktig var dagens seger?

Det har känts bättre på träningarna nu efter jul, och idag var det extra skönt att vi bara släpper in två mål bakåt. Innan har vi gjort mycket mål men samtidigt släppt in mycket också, det är skönt att vinna utan att behöva göra så mycket framåt.

”Det återstår nio finalmatcher”

Något som var speciellt med dagens match var att VIBK:s målvakt, Patrik ”Bobby” Karlsson, som nyligen gjort comeback fick göra sin första start mellan stolparna. Trots att motståndet inte var det bästa gjorde Karlsson en väldigt stabil insats.

Jag tycker min egen insats är godkänd, men jag hade inte så mycket att göra. Det var min första start och det gjorde att man var extra taggad inför dagens match, säger Patrik Karlsson.

Tror du denna insats kan leda till att du får starta kommande matcher också?

Det vet jag inte. Det är upp till tränarna att bestämma det.

Denna seger var oerhört viktig för att hänga på toppen. Hur ska ni fortsätta på det här spåret?

Vi måste tänka att det återstår nio finalmatcher.