Annons:

Stort publiktapp för VIBK – som ändå är i Sverigetopp

Vimmerbys fem första hemmamatcher har setts av i snitt 361 åskådare. Foto: Linus Johansson

Stort publiktapp för VIBK – som ändå är i Sverigetopp

Vimmerby IBK:s herrlag har tappat 170 åskådare i snitt jämfört med säsongen 2015/16. Men stämningen på matcherna är bättre än på länge – och VIBK är med i den absoluta publiktoppen bland runt 170 division 2-lag.
– Vi har ett härligt tryck i hallen. Det är jätteroligt, säger tränaren Jonas Friberg.

Annons:

Intresset för att titta på Vimmerby IBK:s herrlag var inte särskilt högt under en rad år och matcherna sågs sällan av långt över 100 åskådare. Säsongen 2013/14 låg publiksnittet på 105 åskådare per match. Året efter höjdes det till 249 och säsongen 2015/16 såg i snitt 531 personer VIBK:s hemmamatcher.

Ser anledningar

Förra året sjönk snittet till 475 och den här säsongens fem första hemmamatcher har setts av i snitt 361 åskådare. Känslan är att serietvåan Vimmerby kommer att kunna dra mer publik och därmed höja publiksnittet efter nyår. Jonas Friberg ser flera anledningar till att färre personer har sett VIBK:s hemmamatcher den här säsongen.

– Dels hade vi en torsdagsmatch och det drar inte lika mycket publik som en fredag. Vi hade också hemmamatch när Sverige kvalade till fotbolls-VM. Vi har inte heller mött de riktiga topplagen hemma än, förutom Hovshaga. Samtidigt är jag nöjd om vi kan ligga mellan 300 och 400 åskådare per match. Det är ett jättebra snitt för ett division 2-lag, konstaterar Jonas Friberg.

”Fantastiskt jobb”

Det bevisas inte minst efter en titt på de runt 170 division 2-lagens publiksnitt så här långt in på serierna. Där räcker Vimmerbys 361 åskådare per match till en tredjeplats. Bara Malmhaug och Katrineholm är vassare.

– Det är fantastiskt bra, säger Jonas Friberg.

VIBK kan också glädjas åt att stämningen på matcherna är högre den här säsongen i och med att laget bärs fram av en röststark klack i varje hemmamatch.

– Ungdomarna i klacken gör ett fantastiskt jobb, det är jätteroligt att spela med det stödet. De har också fått bra respons från bortalagen.

Vad betyder stödet för laget?

– De skapar ett härligt tryck och det är förstås väldigt roligt. Det kanske är därför vi har skördat så bra resultat på hemmaplan.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt